Kértem és kaptam egy .vs mappát és a Visual Studio csapattól

Biztos mindenkinek feltűnt már, hogy a Visual Studio új fájlokat hoz létre a solution mappájában, akár tetszik, akár nem. Az egyik ilyen a .suo kiterjesztésű Solution User Options fájl, ami az adott fejlesztői géphez kapcsolódó beállításokat tartalmazza, és hiába töröljük le, hamar visszanő.

vs_2013_suo

Az ilyen fejlesztő vagy fejlesztői gép szintű beállításokat tartalmazó fájlokra különösen forráskódkezelő rendszer esetén kell figyelni, hiszen nem szabad őket megosztani a többi fejlesztővel. Nem véletlen, hogy a Visual Studios projektekhez ajánlott .gitignore fájlban is első helyen szerepel a *.suo.

Sajnos nem ez az egyetlen ilyen jellegű fájl, különböző projekt típusok esetén ezek szépen el tudnak szaporodni, ami meg tudja keseríteni az életünket. Mennyivel szebb lenne, ha az összes ilyen jellegű fájl egyetlen mappában lakna!

Szerencsére a Visual Studio 2015-ben ezt már megoldották, és bepakoltak mindent egy külön mappába, amit más fejlesztőkörnyezetekhez hasonlóan .vs-nek hívnak:

vs_2015_suo

A .vs egy rejtett mappa, tehát be kell kapcsolni a Windows Explorerben a Show hidden files, folders, and drives opciót a megjelenítéséhez, ha nézegetni szeretnék (de miért is szeretnénk?). Jelenleg (Visual Studio 2015 CTP6) a .suo fájl és a Visual Basic illetve C# fordítók IntelliSense adatbázisai kerülnek ebbe a mappába, de szépen sorban minden ide fog átköltözni, és reméljük ezt a gyakorlatot az add-in gyártók is követni fogják. Amikor meglévő solutiont frissítünk VS 2015-re, nem fognak automatikusan letörlődni a korábbi fájlok, hogy minden beállításunk megmaradjon, ha ugyanarra a projektre a Visual Studio korábbi verziójával rányitnánk.

A legszebb az egészben, hogy ezt a mappát nem a Visual Studio fejlesztőcsapat találta ki. Azért került a termékbe, mert én kértem. Meg még rajtam kívül 2822 másik ember a Visual Studio UserVoice oldalon. A csapat elolvasta, átgondolta, elfogadta és megcsinálta.

Kellemes érzés, amikor a fejlesztők figyelnek a felhasználókra.

 

Technorati Tags:

Leave a comment