WSS 2.0 migrálása 3.0-ra

A héten megugrottam a tanszéki intranetünk migrálását Windows SharePoint Services 2.0-ról 3.0-ra. Íme néhány tapasztalat, hátha megkönnyítem vele mások életét:

1. PreScan

Létezik a WSS-hez és az SPS-hez egy ún. Upgrade Pre-scan tool, amelyet még a régi WSS 2.0 installáción kell lefuttatnunk és megmondja, hogy mi lehet gond a migrálásnál. Egyszerű parancssori kis eszköz, XML kimenetet generál. Nálam azért jött jól, mert remekül kilistázta az összes unghosted page-et, és megnyugtatott, hogy ezen kívül más gond valószínűleg nincsen. Arra nem jött rá, hogy felülírtuk az eredeti template és stílus fájlokat 😦

2. Upgrade

Nálam a telepítő upgrade módban teljesen simán lefutott, majd bejött a SharePoint Központi Felügyelet oldalon a frissítés követését biztosító oldal. Kéretik elolvasni a leírásban, hogy a frissítés nagy része csak ilyenkor történik meg, tehát amíg ez a böngészős rész le nem fut, addig biztosan nem vagyunk készen.

Meglepő módon a FrontPage 2003-mal készített Data View Webpartok tökéletesen működnek a migráció után is.

Amit nem sikerült migrálni:

  • A SmartPartos webkijelzők nem működnek, valószínűleg az egész SmartPartot újra kell telepítenem a WSS 3.0-hoz kijött verzióval.
  • A WSS 3.0 nem ismeri a PDF ikont, PDF dokumentumok mellett fehér papírlap ikon jelenik meg, ezt újra kellett konfigurálnom.
  • A kereső nem működött frissítés után.
  • A kezdőoldal nem akart hostname alapján bejönni, mindig átirányított IP címes URL-re, aminél persze nem volt jó az SSL tanúsítvány, ráadásul authentikációt is kért.
  • Korábbi backup szkript hibaüzenettel elszállt.
  • A szerver rendszergazdája nem lett rendszergazda a WSS-ben.
  • Engedélyezett fájltípusok listája törlődött. 

3. Upgrade fixek

3.1 PDF ikon telepítése

Szerencsére WSS 3.0 alatt nem kell nagy trükközés ahhoz, hogy új dokumentum ikont telepítsünk, mindössze 4 lépésre van szükség:

  1. Keressünk egy 16×16-is PDF ikont GIF formátumban és az egységesség kedvéért nevezzük el icpdf.gif-nek.
  2. Másoljuk be az ikon fájlt a C:Program FilesCommon FilesMicrosoft Sharedweb server extensions12TEMPLATEIMAGES mappába.
  3. Nyissuk meg a C:Program FilesCommon FilesMicrosoft Sharedweb server extensions12TEMPLATEXML mappában található docicon.xml fájlt és másoljuk be a következő sort:
    <Mapping Key="pdf" Value="icpdf.gif"/>
    Hogy hova, az tisztán látszik, nálam a 83. sorba került.
  4. Mi más lehet az utolsó lépés egy SharePoint konfigurálásnál, mint iisreset.

3.2 Kereső beizzítása

A kereső elindításához két lépésre volt szükség:

  1. A Központi Felügyelet > Tevékenység > Kiszolgáló szolgáltatásai oldalon be kellett konfigurálni és el kellett indítani a kereső szolgáltatást.
  2. A Központi felügyelet > Alkalmazáskezelés > Tartalom-adatbázisok oldalon a tartalom adatbázishoz kereső kiszolgálót kellett rendelni.

Már éppen el akartam indítani egy teljes bejárást az stsadm spsearch opciójával, mikor elkezdtek megjelenni a találatok, tehát ment magától.

3.3 Webhely elérése hostnév alapján

Itt a bosszantó tünet az volt, hogy a szokásos https://intranet cím beírása után a böngésző átvitt a https://x.y.z.w IP címet tartalmazó címre, ami miatt persze nem stimmelt az SSL tanúsítvány és hitelesítésre is szükség volt.

A megoldást a Központi felügyelet > Tevékenység > Másodlagos címek leképezése oldalon találtam meg, ahol sok kattintgatás után az alábbi beállítás eredményeként az intranetünk elérhető belülről https://intranet címen, kívülről https://extranet.aut.bme.hu címen, az stsadm pedig https://maffia néven szeret hivatkozni a webhelyekre:

Másodlagos címek leképezése

3.4 Backup szkript frissítése

Ha korábban stsadm segítségével készítettünk backupot a szerverről, ne felejtsük el a backup szkriptünkben az stsadm útvonalát megváltoztatni a ../60/.. mappa helyett ../12/.. kell a WSS 3.0-hoz.

3.5 Rendszergazdai engedélyek visszaállítása

A migráció után az új verzióban a tartományi rendszergazdák nem élveztek rendszergazdai jogokat a WSS-ben, márpedig nálunk erre szükség van. Ezt legegyszerűbben úgy lehetett visszaállítani – és ez egy nagyon király funkció a WSS 3.0-ban, – hogy házirend szinten adtam jogok a helyi Domain Admins csoportnak a következő oldalon: Központi felügyelet > Alkalmazáskezelés > Webalkalmazás házirendje.

3.6 Fájl típusok engedélyezése

Már a WSS 2.0 is ismerte a Letiltott fájltípusok fogalmát és nagy zseniálisan nem engedte például .chm fájlok felmásolását SharePoint dokumentumtárakba. Mivel nekünk erre szükségünk volt, a CHM-et és még néhány kiterjesztést töröltünk a tiltólistáról, sajnos ez a beállítás szintén nem migrálódott. A következő útvonalon a 2.0 verzióban megszokott módon tudtam újra engedélyezni őket: Központi felügyelet > Tevékenység > Tiltott fájltípusok.

 

Ennyi konfigurálgatás, sok tesztelés és backup futtatása után elmondhatjuk, hogy a gép forog, az alkotó pihen. Az igaz, hogy férfi munka volt, de hogy jó mulatság, azt még egyetlen SharePointos feladattal kapcsolatban sem sikerült megélnem…

 

Technorati tags: ,

Leave a comment