Windows 10 telepítés: UEFI, secure boot, USB, GPT, error

Windows 10-et próbáltam telepíteni, amihez letöltöttem az ISO image-et az MSDN-ről, majd a jól bevált Windows USB/DVD Download Tool segítségével kiírtam pendrive-ra. Azonban a gép nem akarta felismerni a pendrive-ot, nem kínálta fel azt a lehetőséget, hogy bootoljak róla. A BIOS-ban a boot beállítások UEFI boot ON, secure boot ON értéken álltak, ami jól bevált az adott gépen korábban futó Windows 8.1 esetén, de most épp ez okozta a problémát. Ha átkapcsoltam ugyanis Legacy boot ON, secure boot OFF értékre, akkor máris megjelent a pendrive, és el is indult a telepítés. Itt azonban még nincs vége a történetnek, később ugyanis elakadt a telepítő

Windows cannot be installed to this disk. The selected disk is of the GPT partition style.

hibaüzenettel.

windows-install-gpt-error

Rövid guglizás után számos megoldást találtam arra, hogy lehet egy GPT partíciót MBR-re alakítani (a teljes diszken lévő adatok elvesztésével vagy 3rd party boot CD-vel), de szerencsére annál van egyszerűbb megoldás is.

 

Az egyszerűbb megoldás

A probléma valódi gyökere, hogy az UEFI boot nem megy NTFS-re formázott pendrive-val (legalábbis az én gépemen), a megoldás tehát, hogy

FAT32-es pendrive kell.

Sajnos az eszköz, amit az ISO image kiírásához használtam, mindenképp NTFS-re formázza a pendrive-ot, még akkor is, ha korábban már meg volt formázva, tehát máshogy kell előkészítenünk a telepítő pendrive-ot.

Például diskpart, ami egy beépített parancssori eszköz a Windows-ban.

Indítsuk el:

diskpart

Listázzuk a meghajtókat:

list disk

A listában meg fog jelenni a pendrive is (mert remélhetőleg előtte bedugtuk), a mérete alapján meg fogjuk ismerni. Válasszuk ki:

select disk 2 (a 2 helyére természetesen a valódi szám kerüljön)

Töröljük le (minden adat el fog veszni):

clean

Hozzunk létre rajta egy FAT32 partíciót:

create partition primary
select partition 1
active
format quick fs=fat32
assign

Ezután ki is léphetünk a diskpartból:

exit

Ezután már csak rá kell másolnunk a telepítőkészletet a pendrive-ra. Ehhez először mountoljuk fel az ISO-t, majd másolhatunk például így (a példában D: a felmountolt ISO, F: a cél pendrive):

xcopy d:\* f:\ /s /e

Ezek után már fel fogja ismerni a BIOS a pendrive-ot, és a meghajtó kiválasztásánál sem lesz probléma a GPT partícióval.

 

Technorati-címkék: ,,

34 thoughts on “Windows 10 telepítés: UEFI, secure boot, USB, GPT, error

 1. mikk

  Na igen, csak mondjuk az én gépemen a pendrive-om fat32-re formázva nem bootol, ntfs-re formázva meg gond nélkül. Még szerencse, hogy a win10 nem érdekel 🙂

  Reply
 2. Fishi

  Semmi varázslás nem kell Vista óta, hogy telepítő pendrive-ot csináljunk, csak a partíciót kell aktívvá tenni (ha még nem volt az), és feltenni a fájlokat (tehát nem kötelező törölni sem róla a cuccokat).
  Akkor jegyeztem ezt meg egy életre, amikor a Download Tool a pendrive törlése után kiírta, hogy nem tud mit kezdeni az iso-val (már nem emlékszem mi volt a gond, de nem az, hogy nem lett volna eredeti az iso!), simán felmásolva meg persze simán indítható volt a telepítő, tehát lényegében a Download Tool csak kárt csinált, de semmi hasznot.
  Na ezóta messzire elkerülöm, igazából csak olyasvalakinek érdemes használnia, aki nem tud egy partíciót aktívvá tenni, és kicsomagolni egy iso-t.

  Reply
 3. Tamas

  Usb kulcs előkészítéséhez a legutolsó Rofus-t, a 2.2-es verziót érdemesebb használni.
  Tud GPT-t, vagy MBR-t, illetve ehhez állíthatóan Fat-32, vagy NTFS formatálást biztosítani a menüből. Kicsi, okos és ingyenes program. https://rufus.akeo.ie/

  Reply
 4. Varga József

  Win10 telepítéssel akadnak problémáim. Mos vásároltam egy új ASUS X550JX (i7 4750-es procival ) gépet. Erre szeretném feltenni a win10-et. A telepítő USB-ről rendesen elindul, azonban amikor a fájlokat feltelepítette kilép a telepítőből azzal, hogy “corrupted file” hibás fájl miatt nem tudja folytatni a telepítést. Több win változatot is megpróbáltam feltenni, de nem változott a helyzet. A BIOS-ban is próbáltam állítani már szinte mindent, hatástalan. Mi lehet a gond?

  Reply
  1. György Balássy Post author

   Szia József! Láttam már hasonlót hibás pendrive esetén, illetve akkor is történhet hasonló, amikor az ISO image megsérült letöltés vagy írás közben. Sőt ebben az esetben az is előfordulhat, hogy a gépben lévő merevlemez a hibás, érdemes lenne elindítani rajta valamilyen diszk vizsgáló eszközt.

   Reply
  2. LJ

   Én is pont egy ilyen laptopra szerettem volna windowst telepíteni, nem sikerült. Fölmásolja a fájlokat, de a végén kidob valami hibaüzenetet. 3 pendrive-ot próbáltam ki, az egyiken 8.1 volt, a másik kettőn 10-es, Egyelőre még én is keresem a hiba okát.

   Reply
   1. Varga József

    Én már megoldottam, rendesen feltelepült a Win10. Nálam a megoldás az volt, hogy feltelepítettem egy Linux Ubutut. A telepítést követően indítottam el a Win10-et. Így elsőre sikerült. A particionlással lehetett valami gond előtte.

  3. LJ

   Nálam meg is oldódott a probléma. UEFI telepítést csináltam FAT32-es pendrvire-ról, és úgy sikerült. Valószínűleg ennél a notebooknál előre megformázzák a merevlemez GPT-vel, ezért nem sikerül a sima telepítés.

   Reply
 5. Lehoczki Dávid

  Ez hatalmas segítség volt, fél napot böngésztem. Köszönöm a fat32-es tippet, bevált, így a másik partíció adatai sem vesznek el remélhetőleg 🙂

  Reply
   1. Richter Csaba

    Az install.wim fájl mérete túl nagy a cél fájlrendszeréhez…. ilyenkor mi van?? ugyanis a fat32 csak 4 gigáig kezel…

 6. mez pal

  szeretném a segítségét kérni, van egy acer aspire ES1-533-P19U laptolpom , és ehpgy sem lehet legacy modra állítani,pedig nekem negy szükségem lenne az ubuntu linuxra

  Reply
 7. Sumforty

  Szia. Egy dolognal megakadtam. Hogyan mountolom az iso fajlom ms-dos ban? Irtad hogy masolas elott mountold. Meg is hogy? Elore koszi a valaszt.

  Reply
 8. Bokor Ferenc

  Köszönöm a segítséget, 6 óra szívás után ez volt a végső megoldás. Sikerült! (Vót itt Rufus, meg windows usb tool-on át UEFI is meg nem is, Linux is meg nem is…)

  Reply
 9. Molnár Ákos

  Nekem ugyan azt írja, pedig megcsináltam amiket írtál. Ilyenkor mi a teendő? FAT32-es a pendrive, minden.

  Reply
 10. Róbert Csaba Szabó

  Szép napot kívánok!

  Sajnos én is egy ASUS -al küzdök, egy Asus transformerel pontosabban (t100tam-bing-dk016b modellel). akár mit és akár hogy is próbálkoztam nem BOOTol a win 10-es lemezről. Rufus 3,3-ast használtam, próbáltam már MBR és GPT rendszerrel is, utóbbit FAT32 formázza stratból az ügyfélkapcoslatisok tanácsára meg NTFSre formáztam, de egyik megoldás sem megyen… borzasztóan bosszant, hogy ilyen gagyi. Főleg, hogy kipróbáltam a DELLgépemet is BOOTolni vele és röhögve ment az indulás. Egyszer pár nappal ez előtt is ezzen kinlódtam, és akkor 1x sikerült, cska már nem tudom hogyan :(.

  Előre is köszönöm minden tanácsot segítséget!

  Reply
   1. Róbert Csaba Szabó

    Igen, a sorrend az rendben volt, mert végül a Windows-os partíciót kiiktattam de nem működött. Végül is sikerült működésre bírni, ami az én saram már, mert hasonló környezetben másképpen reagálnak máskor a gépek, vagyis a probléma az x64 – x86 volt. Igazából a gépben egy intel atom 1,48-as z37..valahanyas processzor van, és a Systemnél azt írja hogy x64-es. Viszont az installálás során nem annak bizonyult.

    Illetve nem igazán értem ezt az EMMC (vagy valami hasonló) adatárolókat, mivel az installálásnál kitöröltem az összes partíciót (4 db. volt, a 2helyett), és nem igazán akartam hogy legyen recovery és valami MBR, másképpen nem engedte. Esetleg ha ennek a struktúrájáról, működéséről, vagy a gépre hatott terheléséről tudna pár szóban magyarázatot adni azt megköszönném, mert szeretném megérteni a rendszernek a miértjét, de egyenlőre nem látom át.

    Köszönöm kedvességét és válaszát, további szép estét kívánok!

    Tisztelettel,
    Szabó Róbert

 11. Mészáros Máté

  Üdvözlöm,

  Vásároltam egy Lenovo Ideapad 330 notebook-ot. Alapból FreeDos van rajta, de Win 10-et szeretnék telepíteni. A Bios annak rendje és módja szerint fel is ismeri az USB-t, el is indul a telepítő, de csak a Windows logóig jut el, majd lefagy. 8.1-el is kipróbáltam, ugyanez jelentkezett.
  Továbbá próbálkoztam a FAT32/NTFS változtatással, de a Rufus 3.3 nem engedte.
  Eddig MBR-partíciót hoztam létre, lehetséges, hogy a GPT a megoldás?
  Olvastam még más fórumon, hogy esetleg problémát okozhat, ha a pendrive USB3.0-s.
  Mi lehet a megoldás?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Mészáros Máté

  Reply
  1. György Balássy Post author

   Máté,
   Én is találkoztam már olyan géppel, ami nem örült az USB 3.0 pendrive-nak a telepítéskor, és végül egy régebbi pendrive-ról sikerült csak telepíteni. Ha ennyire korán szakad meg a telepítés, akkor annak szerintem lehet köze az adott hardver sajátosságaihoz, hiszen lehet, hogy pont az eszközmeghajtók betöltése vagy telepítése nem sikerül. Érdemes lenne a Lenovo fórumaiban konkrétan ezzel a modellel kapcsolatban rákérdezni.

   Reply
 12. Tom

  >>> FAT32-es pendrive kell.
  Sajnos az eszköz, amit az ISO image kiírásához használtam, mindenképp NTFS-re formázza a pendrive-ot <<<

  De nem kell semmilyen 'eszköz'..!
  1. Formázod a pen-t Fat32-re
  2. Mountolod az ISO-t: filekezelőben rákattintva legfelül "Csatlakoztatás" (win7-nél pedig Virtual CloneDrive-al)
  3. Filekezelőben egyszerűen átmásolod az egészet a pendrivera. Kész.

  Mostmár bootolható UEFI módban. (a gyors bootmenüben az UEFI: előtagú pendrive az)

  Ha az ISO tartalmaz 4GB-nál nagyobb filet, akkor azt utólag kettévágod:
  Dism /Split-Image /ImageFile:D:\iso\install.wim /SWMFile:D:\iso\install.swm /FileSize:3000
  (MCT-vel letöltött ISO-ban nincs 4GB-nál nagyobb file)

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s