TFS adatbázis takarítása

Ha egy projekt adataira már nincs szükség, a Team Foundation Serverről többféleképpen is törölhetjük azokat:

  • A TFS Administration Console felületén a Team Projects fülön van egy Delete gomb.
  • Használhatjuk a tf.exe delete opcióját, ami gyorsan lefut, cserébe szinte csak annyit csinál, hogy töröltre állítja az elemeket, amiket szükség esetén az undelete segítségével visszaállíthatunk.
  • A tf.exe destroy opciója véglegesen törli az elemeket, futtatása után azokat már nem tudjuk visszaállítani. Hátránya, hogy csak a version control adatokat tud törölni.
  • A TFSDeleteProject.exe szintén parancssori eszköz, és nem csak a TFS adatbázisában, hanem a reporting adatbázisban és a SharePointban lévő adatokat is tudja törölni.

Az összes megközelítés közös jellemzője, hogy hiába törlünk ki sok adatot, a TFS SQL adatbázisának mérete nem fog csökkenni. Ennek pedig az az oka, hogy minden módszer hagy hátra maga után olyan adatokat, amikre már nincs szükség, méghozzá többnyire a Content táblában. Ezeknek a törléséért a TFS Background Job Agent által futtatott egyik job a felelős, ami viszont csak naponta fut.

Ha nem akarunk ennyit várni, akkor az egyik lehetőségünk, hogy a tf destroy futtatásakor használjuk a /startcleanup kapcsolót, ami azonnal elindítja a takarítást.

Egy másik lehetőség, hogy kicsit beletúrunk az adatbázisba és manuálisan indítjuk el azokat a tárolt eljárásokat, amik a takarítást végzik. Ha a Content tábla nagy:

EXEC prc_DeleteUnusedContent 1

Ha a Files tábla nagy:

EXEC prc_DeleteUnusedFiles 1, 0, 1000

Ez utóbbi tárolt eljárás sokáig is futhat, ezért találták ki neki a harmadik paramétert, amivel meg lehet határozni, hogy mekkora darabokban dolgozzon. Ennek megfelelően célszerű többször lefuttatni, illetve ha gyorsan fut, akkor a harmadik paraméter értékét lehet növelni.

Ez természetesen nem támogatott eljárás, de nálam bevált.

 

Technorati-címkék:

One thought on “TFS adatbázis takarítása

  1. Orosz András

    Ohh, köszi ez jól jött. Eddig csak a “Team Projects fülön van egy Delete gomb”‘ címűt használtuk, de tényleg nem értettem miért nem csökken a DB🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s