12GB-os NVIDIA driver csomag

A Windows Update-en feltűnt ma egy opcionális frissítés NVIDIA driver update for NVIDIA Quadro NVS 150M néven és én elkövettem azt a hibát, hogy engedélyeztem a telepítését.

nvidia-update

Ott kezdtem el gyanakodni, hogy ebből gond lesz, amikor megjelent az üzenet, hogy elindult a 300MB-nyi telepítő letöltése. Gondoltam naivan, hogy majd kiszedi belőle azt a pár megabájtnyi fájlt, amire tényleg szükség van, de aztán legnagyobb meglepetésemre pár perccel később 12 gigabájtnyi szabad helyem tűnt el a C: meghajtóról. Ez már önmagában is idegesítő, de ha ez volt az ember utolsó 12GB-ja, akkor különösen.

A WinDirStat szépen kirajzolta, hogy a C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository mappa foglal sok helyet, azon belül is a sok friss dátumú, nv-vel kezdődő nevű, egyenként 300MB-os könyvtárak. Jó lenne megnézni, mik ezek. Ezt lehet parancssorból is, így:

dism /online /get-drivers /format:table

Nekem azonban jobban bejön a CodePlexről letölthető DriverStore Explorer, ami mindezt grafikus felületen tudja, valahogy így (ez már a pucolás utáni állapot):

driverstore-explorer

Ha csak 1 NVIDIA driver lett volna a listában, akkor a Delete Package gombbal vidáman kitakarítottam volna, de az én listámban volt vagy 30. Akkor most melyiket töröljem?

Eszembe jutott, hogy a Windows 8.1 Disk Cleanup eszközében már van opció a felesleges driverek törlésére is:

driver-cleanup

Sajnos ez pont nulla bájtnyival segített, nem voltam előrébb.

A Programs and Features ablakból megtudtam, hogy a 327.02 verziót sikerült telepítenem a Windows Update-ről, majd ezek után elmentem az NVIDIA Drivers Download oldalára, ahol örömmel láttam, hogy van frissebb verzió, most éppen 331.65. Ugyan ennek a letöltése is 214MB, de a manuális telepítésnél legalább a kezünkben van az irányítás.

A sikeres letöltés után eltávolítottam a korábbi verziót és végignyomogatva a telepítő varázslót feltettem a frisset. Így nem csak olyan opciót kaptam, hogy akarok-e nView-t, de a Perform a clean installation pipa bebillentésével a telepítő szépen kitakarította  a korábbi eszközmeghajtót:

clean-install

A telepítés simán ment, visszakaptam a tárhelyemet, és ráadásul frissebb eszközmeghajtóm is van (szerencsére ez is WHQL tesztelt).

Azt hiszem ez volt az utolsó alkalom, hogy Windows Update-ről telepítettem NVIDIA drivert.

 

Technorati-címkék: ,,
Advertisements

7 thoughts on “12GB-os NVIDIA driver csomag

 1. laszloj

  Nem is kell neked a Windows Update-ről a meghajtó 🙂 Viszont a GeForce Experience-ben engedélyezd az update-k figyelését és frissítését, mert az pont azt csinálja, amit te csináltál kézzel: tálca ikonon klikk, Show Notifications / New updates. Szépen, tisztán telepít letöltés után, lényegében megegyezik a manuálissal.

  Reply
 2. eMeL

  Miért van az az érzésem, hogy a MS egyre kevésbé veszi komolyan a saját piacát?
  Akkorra csúcsosodik az “én vagyok a király, enyém minden, monopolista lettem” érzés a szervezetben, amikor már túl van a csúcson és ezerrel kellene tepernie, hogy megújuljon.

  Reply
 3. Mészáros Jenő

  Nekem az NVIDIA frissítés a Win Update-ról ma összesen 3 mappát tett fel, amelyek méretei 312 MB, 2,11 MB, 2,15 MB
  Amúgy nem igazán értem ezt a frissítési dömpinget, mert pont 10 nappal ezelőtt is frissült az NVIDIA.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s