Visual Studio 2013: CodeLens

Aki már legalább egy C# vagy VB projektet megnyitott Visual Studio 2013-ban, annak feltűnhetett, hogy a típusok, metódusok, indexerek és tulajdonságok előtti sorban plusz információk jelennek meg. Egyszerűbb esetben csak ennyi:

codelens-references

De tud ott több is lenni:

codelens-multiple

A funkciót úgy hívják, hogy CodeLens, ez volt a kódneve és végül ezen a néven került be az RTM változatba is (bár az RTM előtt egy darabig a Code Information Indicators elnevezés is forgalomban volt).

Bár sok hasznos információt pakol közvetlenül az ember orra elé (heads-up display), nem biztos, hogy mindenki úgy kedveli, ahogy van. Engem például zavar, hogy a fájl megnyitása után eltelik pár másodperc, mire ezek a kijelzések frissülnek, ráadásul elvágja a kommentet a kódtól, ami nekem éppen nem tetszik. Ezzel együtt a funkció tetszik, csak kicsit testre kell szabni.

A legdrasztikusabb testreszabás a kikapcsolás. Szerencsére nem csak egy ki-be kapcsoló van, hanem be tudjuk állítani, hogy mit szeretnénk látni:

codelens-enable

A másik lehetőség a szöveg színének beállítása:

codelens-colors

Itt bátran választhatunk kevésbé zavaró színt, hiszen a szövegre kattintva egy felugró, de dokkolható ablakban bármikor részletesebb információkat kaphatunk.

 

Technorati-címkék: ,

8 thoughts on “Visual Studio 2013: CodeLens

 1. laszloj

  “Engem például zavar, hogy a fájl megnyitása után eltelik pár másodperc, mire ezek a kijelzések frissülnek”

  A te gépedben van a hiba, itt 1 másodperc alatt feljönnek (Core i5, 16GB DDR3, SATA3 SSD, Win 8.1), gyakorlatilag még a sorokra pozícionál a szemem amikor már meg is jelentek.

  Reply
 2. fflx

  Esetleg feltüntethetnéd, hogy Visual Studio micsoda verzió, mert pl az enyémben nincs ilyen az All languages alatt, hogy ‘CodeLens’ (VS2013 Prof).

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s