Visual Studio 2013: CodeLens

Aki már legalább egy C# vagy VB projektet megnyitott Visual Studio 2013-ban, annak feltűnhetett, hogy a típusok, metódusok, indexerek és tulajdonságok előtti sorban plusz információk jelennek meg. Egyszerűbb esetben csak ennyi:

codelens-references

De tud ott több is lenni:

codelens-multiple

A funkciót úgy hívják, hogy CodeLens, ez volt a kódneve és végül ezen a néven került be az RTM változatba is (bár az RTM előtt egy darabig a Code Information Indicators elnevezés is forgalomban volt).

Bár sok hasznos információt pakol közvetlenül az ember orra elé (heads-up display), nem biztos, hogy mindenki úgy kedveli, ahogy van. Engem például zavar, hogy a fájl megnyitása után eltelik pár másodperc, mire ezek a kijelzések frissülnek, ráadásul elvágja a kommentet a kódtól, ami nekem éppen nem tetszik. Ezzel együtt a funkció tetszik, csak kicsit testre kell szabni.

A legdrasztikusabb testreszabás a kikapcsolás. Szerencsére nem csak egy ki-be kapcsoló van, hanem be tudjuk állítani, hogy mit szeretnénk látni:

codelens-enable

A másik lehetőség a szöveg színének beállítása:

codelens-colors

Itt bátran választhatunk kevésbé zavaró színt, hiszen a szövegre kattintva egy felugró, de dokkolható ablakban bármikor részletesebb információkat kaphatunk.

 

Technorati-címkék: ,
Reklámok

8 thoughts on “Visual Studio 2013: CodeLens

  1. laszloj

    “Engem például zavar, hogy a fájl megnyitása után eltelik pár másodperc, mire ezek a kijelzések frissülnek”

    A te gépedben van a hiba, itt 1 másodperc alatt feljönnek (Core i5, 16GB DDR3, SATA3 SSD, Win 8.1), gyakorlatilag még a sorokra pozícionál a szemem amikor már meg is jelentek.

  2. fflx

    Esetleg feltüntethetnéd, hogy Visual Studio micsoda verzió, mert pl az enyémben nincs ilyen az All languages alatt, hogy ‘CodeLens’ (VS2013 Prof).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s