Tesztelés több Internet Explorer verzión

Gyakran visszatérő kérdés, hogy hogyan lehet kényelmesen több Internet Explorer verzión tesztelni a weboldalunkat. A kérdés azért izgalmas, mert míg más böngészőket lehet  több verzióban egymás mellé telepíteni, addig az Internet Explorernek – mivel össze van nőve az operációs rendszerrel – csak egy verziója lehet a gépünkön.

Korábban írtam már erről, azonban azóta a lehetőségeink csökkentek:

Az IETester ugyan támogatja a Windows 8-at és az IE10-et, de elég lassan fejlődik, és a hiányosságai továbbra is megmaradnak.

A Microsoft Expression SuperPreview-t az egész termékcsaláddal együtt süllyesztőbe küldte a cég, nem fejlesztik tovább.

Az Internet Explorer Developer Toolbar jelentősen megváltozik. A Windows 8.1-ben megjelenő IE11-ben egy teljesen újraírt F12 DevToolst találunk, megújult dizájnnal és számos új funkcióval, azonban pont  a kompatibilitási tesztek terén van egy fájó pont. Korábban ugyanis – egészen az IE10-ig – volt egy remek funkció a Dev Toolbaron a korábbi böngészők emulálására:

IE10 Developer Toolbar: Browser Mode emulation

Ez egyszerűnek és jónak tűnik, csakhogy van vele pár gyakorlati probléma. Először is van mellette egy Document Mode választó is, nagyon hasonló opciókkal:

IE10 Developer Toolbar: Document Mode emulation

IQ-ból nem egyszerű rájönni, hogy melyik mire szolgál, de az IEBlog Testing Sites with Browser Mode vs. Doc Mode című cikkében értelmesen le van írva. Persze ez csak azoknak segít, akik elolvassák.

A másik probléma ezzel a megoldással, hogy sajnos nem teljesen tökéletes. A legtöbb kompatibilitási problémát valóban meg lehet találni vele, de mi is futottunk bele számtalan olyan esetbe, amikor a Dev Toolbaros verzió váltással nem találtunk meg egy hibát, ami viszont egy IE8-on előjött. Magyarul a módszer nem megbízható.

Mindezeket átgondolva az IE csapat úgy döntött, hogy az IE11-ben ezt a funkciót megszűntetik. Így néz ki az új Dev Toolbar Emulation füle:

IE11 Developer Toolbar Emulation tab

Látható, hogy számos új funkció megjelent, van például Desktop és Windows Phone Profile, már nem csak felbontást, hanem tájolást is lehet állítani, sőt van GPS szimuláció is. A böngésző verziókkal kapcsolatban van ugyan egy User Agent string kamuzó opció, sőt van egy Document mode is (ami lehet Edge vagy Default), de nem tudjuk átkapcsolni a böngésző motorját a korábbi verzió motorjára.

Mi a megoldás?

Az információ ikonra kattintva a modern.IE webhelyre juthatunk, azon belül is a Test Across Browsers oldalra, ahol két megoldás találhatunk:

1. A Microsoft a http://www.browserstack.com szolgáltatásait ajánlja, amihez 3 hónapos ingyenes hozzáférést biztosít. Ez az ajánlat 2014. január 10-ig érvényes!

2. Letölthetünk egy rakás előre konfigurált virtuális gépet. Csak a hoszt operációs rendszert és a virtualizációs platformot kell kiválasztanunk és máris tölthetjük lefelé az adott IE verzióval konfigurált Windowsos virtuális gépet:

modern-ie-vms

A Microsoft aktuális álláspontja szerint a virtuális gépek használata a legmegbízhatóbb megoldás a webes megoldások korábbi IE verziókban történő tesztelésére, és ehhez most minden eszközt meg is kapunk.

Ami pedig a jövőben megjelenő verziókat illeti, a javaslat természetesen a szabványok követése. Kezdetnek érdemes elolvasni Rey Bango és Dave Methvin 20 tippjét a modern weboldalak kontra régi IE verziók témában.

 

Technorati-címkék: ,,

4 thoughts on “Tesztelés több Internet Explorer verzión

 1. Zsoltika

  Kár, hogy a Microsoft ilyen szart épített fel, mint az IE, és ráerőltette a világra.
  Csodálatos Microsoft, csodálatos IE.
  Köszönjük Microsoft! Hogy mennétek már mielőbb a levesbe! Hála akrákinek vagy akárminek, elég jó úton haladtok.

  Reply
 2. apr

  Nem a fenét nem erőltették, az uniónak kellett seggbe rúgni őket páros lábbal, hogy történjen valami.
  Senkit sem érdekel már az IE, a “termék” halott. Utóbbi két évben el se indítottam még tesztelésre sem.
  A 9-es verzió óta egy katasztrófa, kikapcsolhatatlan a cleartype (ráadásul még bugos is) egy röhej az egész. Kutya sem használja.

  Windows 8 egy vicc, a kiváló példája annak, hogy őrült evangelisták irányítják a cégen belül a fejlesztéseket, ráadásul egymással is harcolnak.
  A felhasználók 99%-a mind a mai napig utálja az office ribbont, ms-t nem érdekli. És a sort lehet még folytatni…

  Balmert szerencsére kirúgták, és már a múlté a cinikus “Developers, Developers….” kántálása.
  Mindig is tojtak a fejlesztőkre, legalábbis azokra akik súlyos százezreket fizetnek a Visual Studióért, kicsit más szemmel nézünk a világra ha fizetünk valamiért, és nem ingyen vágják hozzánk egy university vagy mvp licenszben a cuccot 🙂
  – minden verzióval lassabb, és nem okosabb IDE
  – az utóbbi években nulla dokumentáció, keresgess a blogokban
  – senki által nem kért UI fejlesztések (emlékszünk még a vs 2005 jobbról balra megnyíló tabjaira? vs 2012 színtelen 2d-s ikonjaira? stb.)
  – technológiák kukázása
  – triviális technológiák nem implementálása (xpath 2.0, stb.)
  – connect visszajelzések cinikus figyelmen kívül hagyása (10évnél idősebb bugok is vannak!)
  – menedzselt kód erőltetése, natív mellőzése (windows phone miatt meg lóhalálában életet lehelnek bele), mai napig használják/néha használni kell a vc6-ot, elképesztő

  Jelenleg ép 100 000$-os aston martint lehet nyerni ha aktiválod az ingyenes(!) msdn azure benefitedet, jelzés értékű.
  (Egyedül az azure fejlődik, látszik hogy ScottGu vezeti.
  De a cloud jövője is kérdéses, hiszen egyértelműen kiderült hogy nagy ívben tesznek az európai adatvédelmi jogokra.)

  Valami az elmúlt pár évben nagyon félrement sajnos…

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s