Még egyszer a Windows és a Visual Studio verziókról

Korábban már röviden írtam arról, hogy az egyes Windows és Visual Studio verziók nem minden kombinációban szeretik egymást. Kis kiegészítés:

A Visual Studio 2012 (ha Windows 8-on vagy 8.1-en fut) továbbra is támogatja Windows Store alkalmazások készítését Windows 8-ra. Nem támogatja viszont Windows 8.1-re készülő Windows Store alkalmazások létrehozását vagy szerkesztését. A Windows 8-ra készülő alkalmazások tökéletesen működnek Windows 8.1 alatt is, csak éppen nem tudják kihasználni az új funkciókat, vagy a teljesítmény javulást.

A Visual Studio 2013 (amiből egyelőre a Preview érhető el), amennyiben Windows 8.1-en fut, támogatja Windows 8.1-re készülő Windows Store alkalmazások létrehozását és szerkesztését. Támogatja a Windows 8-ra készülő Windows Store alkalmazásokkal való munkát is, de olyan projekt sablonokat nem tartalmaz, amivel új, Windows 8-ra készülő projektet lehetne létrehozni. Ha viszont a Visual Studio 2013 Windows 8-on fut, akkor nem támogatja a Windows Store alkalmazások készítését, függetlenül attól, hogy az alkalmazás Windows 8-ra vagy 8.1-re készülne.

Ez várhatóan így marad a Visual Studio végleges változatával is.

Cserébe a jó hír, hogy a Visual Studio 2012 és a 2013 telepíthető egy gépre egymás mellé (side-by-side).

 

Technorati-címkék:

6 thoughts on “Még egyszer a Windows és a Visual Studio verziókról

 1. martonx

  Lehet-e tudni valami bennfentes információt az új VS árazásával kapcsolatban? Vajon ez egy ingyenes nagy szervízcsomagként fogható fel, vagy ettől kezdve évenként kell mélyen a pénztárcába nyúlni?

  Reply
  1. Balássy György Post author

   Nekem nincs információm az árazással kapcsolatban, de ami az évenkénti fizetést illeti, az MSDN előfizetők eddig is így jártak, és az MS egyre több fronton mozdul az előfizetéses konstrukciók irányába.

   Reply
 2. FTeR

  Ennek technikai oka van vagy ms szeretne visszatérni a minden win-hez adott VS megoldáshoz, mert egyszerűbb? ASP.NET is van ez a kavar vagy csak a Store szívás?

  Reply
  1. Balássy György Post author

   Ennek szerintem pusztán az az oka, hogy pusholják az embereket a 8.1-re, mondván, hogy úgyis ingyen van és minden szempontból jobb. Ez csak a Store alkalmazásoknál probléma, az ASP.NET csapatnak több esze van, ők igyekeznek lazítani a kötelékeken: kihátrálnak a Frameworkből és a Studioból is, és minden funkciót és library-t igyekeznek NuGet csomagtként elérhetővé tenni (ld. http://blogs.msdn.com/b/dotnet/p/nugetpackages.aspx).

   Reply
 3. FTeR

  Ez megnyugtató, köszönöm. NuGet csak ASP.NET-nél érős? Asztali fejlesztéssel nem foglalkozom, azt hittem általános irányelv.

  Reply
  1. Balássy György Post author

   A NuGet általános irányelv, és a Microsofton belül egyre több csapat teszi elérhetővé a produktumait NuGet package-ek formájában, de tény, hogy az ASP.NET csapat az úttörő ezen a területen.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s