Daily Archives: 2013.04.12. 4:00

Sok helyet foglalnak a Windows Store alkalmazások

A Windows Store alkalmazások egyik szépsége, hogy viszonylag egyszerűen tudnak frissülni: szinte automatikusan, rendszergazdai jog nélkül. Az egyszerűséget szeretik is kihasználni a fejlesztők, és nem múlik el hét úgy, hogy ne frissíthetnék pár alkalmazást a gépemen.

Mindennek persze van némi hátránya is, konkrétan a diszkigény. A Store alkalmazások a C:\Program Files\WindowsApps rejtett mappába települnek, melyet alapértelmezés szerint csak a Trusted Installer felhasználó érhet el. Ha adunk magunknak jogosultságokat, természetesen belekukkanthatunk ebbe a mappába, és kideríthetjük, hogy mi foglal nálam például közel 3GB-ot.

Valami hasonlóval fogunk találkozni:

metro-apps-versions

Ha belenézünk a mappákba, akkor megtaláljuk az alkalmazásokhoz tartozó fájlokat: HTML5+JavaScript alkalmazások esetén ott a teljes forráskód, .NET-ben készült alkalmazások esetén pedig a lefordított DLL-eket és az egyéb fájlokat találjuk mappákban.

Feltűnhet, hogy minden alkalmazásnak minden verziója külön mappában lakik, így azok teljesen elkülönülnek egymástól. Így már könnyen megmérhetjük, hogy melyik alkalmazás mennyi helyet foglal. Ha ezt összevetjük a PC Settings –> General –> View app sizes listával, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy az a lista csak az adott felhasználó által telepített alkalmazások legfrissebb verzióinak méreteit mutatja.

De miért van egy alkalmazásból több verzió?

Egyrészt azért, hogy az egy gépen dolgozó felhasználók ne legyenek hatással egymásra. Amíg két felhasználó egy alkalmazásnak ugyanazt a verzióját telepíti, addig természetesen a program fájlok csak egy példányban lesznek a gépen. Azonban ha ezek után az egyik felhasználó frissíti a saját profiljában az appot, akkor már a gépen megtalálható lesz a régi és az új verzió is. Ily módon a felhasználók egyáltalán nincsenek hatással egymásra.

Ezen kívül az a verzió is rendelkezésre áll, ami az operációs rendszerrel együtt települt, hogy ha új felhasználót hozunk létre a rendszerben, akkor ő azt a verziót fogja megkapni.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy mindez szép és jó, de hogy szabadulhatunk meg a felesleges verzióktól?

Bevallom, erre nem találtam hivatalos megoldást. Ha valaki tud ilyet, kérem írja meg nekem. Találtam viszont egy utalást arra, hogy a Windows takarítja ezt a mappát, “when needed”. Tudja valaki, hogy ez pontosan mit jelent?

 

Technorati-címkék:
Advertisements