UX tippek és olvasnivalók

Mióta nagyobb arányban használok kisebb kijelzős és érintőképernyős eszközöket, gyakrabban villan belém a felismerés, hogy a user experience, és a felhasználói felületek valóban barátságos, használható formára tervezése mennyire fontos – lenne. Sajnos azt tapasztalom, hogy számos olyan szoftver van, ahol az ötlet kiváló, de a felhasználói felület teljesen elrontja az élményt, és megy az alkalmazás vagy a website a süllyesztőbe.

Sokakkal beszélgetve arra jutottam, hogy ennek egyik oka természetesen a projektek költségérzékenysége (lásd még unit testelés), a másik, hogy egyszerűen nincs UX designer a fejlesztőcsapatokban. (Ez a két dolog persze összefügg, de nem csak a pénz miatt nincs ilyen szakember a projektekben.) Egyik sem fog egyik napról a másikra megváltozni, így nincs más lehetőség, mint saját erőből megoldani és erre két megoldást látok:

 1. Másolás. Az ötletek másolását általában rossz szemmel nézzük, de a felhasználói élmény terén szerintem ez nem egészen van így. Sőt, ha egy megoldás beválik, elterjed és az ismertsége még jobban megkönnyíti a használhatóságát. Persze az is lehet, hogy nem válik be, vagy még nem bizonyított, de kényszerből elterjed és ezért lesz közismert. Ezt a mintát követik a standardek és az ajánlások. Például az érintőkijelzős eszközöknél a “behúzom az ujjam a széléről” gesztus egyáltalán nem logikus, csak azért próbálkozunk vele, mert arra többnyire történni szokott valami.
 2. A meglévő szakembereink kiokosítása. Na, ez sem zökkenőmentes, mert nem minden programozót lehet rávenni arra, hogy a GUI-val foglalkozzon, de szerencsére akadnak olyanok, akiknek igenis van érzékük hozzá. Őket már csak idővel és forrásokkal kell ellátni. Ambrose Little (az ő nevével a korábbi bejegyzésben említett Infragistics Indigo Studio kapcsán találkozhattunk) blogjában például találhatunk egy UX Book List cikket, ami jó kiindulás lehet.

És ha már kiindulás, íme Ambrose UX for Devs Manifestoja:

 1. A tervezést kezdd az ember irányából.
 2. Hagyj időt a kutatásra.
 3. Ne írj, rajzolj.
 4. Próbálj ki sok variációt, majd egyesítsd a hasznos részleteket.
 5. Tesztelj a felhasználókkal.
 6. Csak akkor kódolj, ha nincs más mód.
 7. Végül ügyelj a részletekre is.

Ti mit gondoltok?

 

Technorati-címkék: ,,

1 thought on “UX tippek és olvasnivalók

 1. UX studio

  Sziasztok, Ebben a témában megjelent az első magyar UX Design könyv ami rengeteg hasznos tippet tartalmaz. Itt olvashattok többet róla:
  uxstudio.hu/ux-konyv/

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s