UPC távirányító csere

Történt, hogy a UPC Mediabox távirányítójából kiesett az I(nformation) gomb. Ez elsőre nem tűnik nagy veszteségnek, de hamar rájön az ember, hogy nehéz nélküle élni. Irány az ügyfélszolgálat, ahol jó hosszú várakozás után szó nélkül 2 perc alatt kicserélték a távirányítót.

Az igazi nehézség otthon várt: minden kiválóan működött, kivéve azt az apró, ám el nem hanyagolható jelenséget, hogy a távirányító csak a TV hangerejét volt hajlandó állítani, a mediaboxét nem. Kép volt, de meg se mukkant.

Szerencsére a felhasználói kézikönyvben van egy Gyakran feltett kérdések fejezet, ahol pont van egy erre vonatkozó rész, ami azt írja, hogy olvassam el a használati útmutatót. Az már önmagában is elég rossz, hogy egy mezei távirányítóhoz használati útmutató kell, de nekiestem és beismerem, elolvastam. Kiderült, hogy a mediabox távirányítójával lehet a TV-t, videót is vezérelni, ha egyszer összehangolja az ember a kettőt. Az én esetemben gondolom az történt, hogy az előző tulajdonos vagy a gyár/szerviz összehangolta már egy hasonló TV-vel, és most ezt el kellene felejtetni vele. Erről persze szó sem esik a leírásban, az ügyfélszolgálatot pedig természetesen lehetetlen elérni, de az automatájuk felhívta a figyelmemet a weboldalukon található tudásbázisra, ahol ismét csak a használati útmutatóhoz irányítottak. Nem sok segítség.

Végül mi lett a megoldás? Hát persze, hogy a Google!

Keresés: upc távirányító hangerő

Első találat: A UPC távirányító miért nem szabályoz hangerőt?

A lényeg: a leírásban szereplő 991-es kóddal lehet automatikusan egymásra hangoltatni két készüléket, és úgy tűnik, hogy a 993-as kóddal lehet elfelejtetni a korábbit. Thx Mano85.

Ez segített, már működött a hangerő szabályozás, viszont valamilyen véletlen egybeesés folytán egy perc múlva lefagyott a mediabox. Sajnos megesik vele nem ritkán. Kikapcs-bekapcs, ám most kivételesen nem indult el, beleállt az InIt fázisba, mint a cövek, a TV pedig nem kapott jelet.

Az init már ismerős volt, nem egyszer előfordult, hogy – gondolom szoftver frissítés után – kérte a kütyü az országot és az aktiválási kódot, ám most csak a “Nincs jel” fázisig jutottunk el, ami ugye nem nagy kunszt, hiszen kikapcsolt mediabox esetén is ezt írja ki a TV.

Megint a Google segített, bár most nem elsőre:

Nálam a 0000 OK működött, feljött az ország választó és utána ment minden simán. Arról fogalmam sincs, hogy az előtte előbb szándékosan, aztán inkább idegből végignyomkodott kombinációkkal mit szabadítottam rá az emberiségre.

Kicsit elgondolkoztam rajta, vajon milyen lenne a világ, ha a szoftvereinket is így készítenénk? Elég néhány univerzális gomb, azok megfelelő sorrendben és együttesen történő lenyomásával minden cél elérhető. A lehetséges funkciók egy részét dokumentálnánk, a többit pedig találja ki az, akinek szüksége van rá. Hamar eszembe jutott, hogy az ötletem nem eredeti, máris vannak ilyen szoftverek és weboldalak Mosolygó arc

Új kampányt hirdetek, legyen “használhatóság” a jelszó!

 

Technorati-címkék:

9 thoughts on “UPC távirányító csere

 1. hurka

  Azt hittem, hogy az lesz a vége, hogy írsz egy windows phone-os alkalmazást, és arról irányítod a tv-t…

  Reply
 2. ~b

  pedig ugye a tv-alapú metakultúra pont az egyszerűbb lelkek részére lett kitalálva, aztán egy kis interakcióval megborítva máris káosz van… 🙂 véleményem szerint el kell határolódni 😀

  Reply
  1. kketto

   “egyszerűbb lelkek részére”, és ez a lényeg, kevésbé egyszerű lelkek meg majdnem meghalnak az ilyentől (mint amikor a könyvelőm mondja, hogy az e-Mo honlapja, vagy éppen az apeh/nav bevalló programjai egyszerű lelkeknek vanak kitalálva, programozók ott behalnak, ha használni kell :))

   Reply
 3. Attila Érsek

  Ha a használhatóság lenne a jelszó, akkor nem lenne szükség egy alacsony minőségű és mégalacsonyabb tudású STB-re a ma már szinte alapnak tekinthető “intelligens” TV-k mellé 🙂

  Reply
 4. ronnydown

  Annyi kimaradt a cikkből, hogy a 993-as kód beütése után meg kell nyomni a “TV” gombot az UPC távkapcsolón, különben nem irányítja a TV hangerejét!

  Reply
 5. Király-Dobos Beatrix

  Hálás köszönet! Nekünk _csak_ leesett a távirányító a földre (sokadszor, 15 hónapos totyogó mellett ez napi 100x megtörténik), és egyszer csak nem lehetett a hangot irányítani. Minden mást igen. Már majdnem feladtam, és rátaláltam erre a bejegyzésre. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s