A jQuery szakít a régi IE verziókkal

jquery-logoMa megjelent a jQuery legújabb, 1.9 verziója és vele együtt a 2.0 verzió bétája. Bár a két verziónak ugyanaz az API-ja (pár dolgot az 1.9-ből éppúgy kivettek, mint a 2.0-ból), mégis óriási különbség van közöttük:

 • Az 1.9 verzió – a korábbiakhoz hasonlóan – fut Internet Explorer 6, 7 és 8 verziókon, ahogy ők mondják “oldIE”-n.
 • A 2.0 nem fog futni oldIE-n. Ez számos egyszerűsítést tett lehetővé, aminek köszönhetően a 2.0 verzió gyorsabb és kisebb lesz, mint az 1.9 verzió.

A Release Notes szerint a fejlesztők mindkét verziót támogatni fogják a jövőben, de én úgy sejtem, hogy ahogy az lenni szokott, ez nem lesz mindig így. Előbb-utóbb az 1.9 el fog avulni, az új funkciók pedig könnyen lehet, hogy csak a 2.0 verzióba fognak bekerülni.

Vajon ez kinek rosszabb, az IE-nek vagy a jQuery-nek? A fejlesztők fognak átállni a jQuery-ről más könyvtárra, vagy a weboldalak fognak lemondani a régi Internet Explorer támogatásáról?

 

Technorati-címkék: ,,

8 thoughts on “A jQuery szakít a régi IE verziókkal

 1. Antal István

  Ez is az MS hibája. Komolyan. Miért kellett ennyire elferdülni a saját implementációjukkal…. Ehh. De ha a valóság más, érdekelne.

  Reply
 2. nam

  Arra a jelenségre, hogy régebben egyáltalán nem követték a már akkor is rendelkezésre álló szabványokat, teljesen jó szó az “elferdülni”. Nem lemaradtak, hanem erőből tojtak az egészre.

  Reply
 3. martonx

  Én idén január 1-től nem támogatok Ie9 alatti IE-ket. És pont a túlhízása miatt már a Jquery-t is elkezdtem mellőzni az utóbbi időkben. Ha az ember a legújabb Chrome, FF, IE bűvkörben fejleszt, és naprakész a js tudása, akkor a jquery szinte feleslges. Minek behúzni egy minifikálva 90Kb-os szörnyeteget, egy ajax-hoz, meg pár gomb kattintás, hover lekezeléséhez?

  Reply
 4. jankajanos

  Hozzá kijött a vele kompatibilis knockout 2.2.1 is ($.clean hiány javítva). Megjegyzem, az 1.9 tele van meglepetésekkel, érdemes frissítés előtt elolvasni az útmutatást: http://jquery.com/upgrade-guide/1.9/#jquery-ajax-returning-a-json-result-of-an-empty-string . A $.browser ojjektum teljesen megszűnt, amire elég sok JS lib épített, $.ajax esetében is történt változás dataType tekintetében, ami szintén tud kellemetlen meglepetést okozni.

  “Minek behúzni egy minifikálva 90Kb-os szörnyeteget, egy ajax-hoz, meg pár gomb kattintás, hover lekezeléséhez?” Ahhoz nem is kell, de ha valami komolyabb osztálykönytárat + user controlokat fejlesztesz, akkor hasznos tud lenni, megkímélve a régi böngészők okozta meglepetésektől. Plusz jóval tömörebben is lehet írni sok dolgot, mint natív JS-el. Mindössze érdemes tisztába lenni teljesítmény ajánlásokkal, mivel a javascript amúgy is egy elég egzotikus állat fajta, megvannak a maga buktatói ha valaki fejjel ugrik falnak és nem körültekintően bánik vele, akkor ne csodálkozzon azon, hogy szegényes lesz az oldal teljesítménye.

  Reply
 5. jankajanos

  Sőt, mondok még ütősebbet. A jQuery 1.9 parseJSON is változott, most ha nincs érték passzolva a függvénybe exception-t dob. Nem véletlen, mivel most a natív window.JSON.parse metódust használja, ami korántsem annyira hiba tűrő. http://bugs.jquery.com/ticket/13169. Ezzel csak annyi a probléma, hogy a kliens oldali validáció (jquery.validate.unobtrusive.js) is bekprepált tőle, mivel MS-ék se csekkolták le ezt a dolgot.

  Reply
  1. martonx

   A jqgrid se megy vele, illetve még kismillió más plugin. Én ki is hagyom az 1.9-et, biztos ami biztos.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s