A nulladik nap és a Trójai faló

PrintMark Russinovich nem egy Dan Brown. Két regénye, A nulladik nap és a Trójai faló valószínűleg soha nem fogja hónapokon keresztül vezetni a világ kalandregény bestseller listáit, az ő regényei ugyanis nem a fikcióból táplálkoznak, hanem a valóság kíméletes és szórakoztató csomagolásai. Aki követi Mark eseteit (The Case of the… sorozat a blogján) az tudja, hogy ez a fickó nagyon is két lábbal áll a földön, aki pedig hallotta őt előadni valamelyik konferencián, az tanúsíthatja, hogy ő aztán tudja, hogyan kell a tudást szórakoztatóan átadni. Mark ugyanis igazi tanár, méghozzá a jobbik fajtából.

Hivatalosan Mark Russinovich a kb. két tucatnyi Technical Fellow, azaz magyarul “nagy koponyák” közé tartozik a Microsofton belül. Ő volt az, aki ‘96-ban kitalálta, hogyan lehet egy NT 4-ből NT Servert csinálni, ő találta meg a Sony rootkitet 2005-ben és ő alkotta azt a Sysinternals szerszámosládát, ami mára már minden Windows üzemeltető keze ügyében ott van. Kevés ember ismeri úgy a Windowst, mint ő, és pont ez adja ennek a két könyvnek a varázsát.

trojai-faloMark nem visz el Mátrixba, a főszereplői nem James Bondok és az Erőt sem használják. A regények főszereplői átlagemberek (bár az átlagosnál talán kicsit szerencsésebbek), az eszközök és a technológiák pedig teljesen valóságosak. A kalandok közben pedig Mark folyamatosan tanít. Amikor Jeff Aiken vírusra vadászik, pont azokat a lépéseket veszi sorra, amiket a Malware Hunting with Sysinternals Tools előadásban hallhatunk. Mark tanít akkor is, amikor a virtuális memória lényegét képes elmondani egy rövid bekezdésben úgy, hogy egy laikus is simán megérti, miközben egy szakinak sem unalmas.

És Mark tanít akkor is, amikor az olvasó fejében megfogalmazódik a kérdés, hogy hát ha itt minden műszaki részlet ennyire valóságos, akkor vajon mi a helyzet a kaland körítéssel? Tényleg meg lehet hekkelni az áramhálózatot? Tényleg elronthatók a kórházak számítógépes adatbázisai? Előfordulhat, hogy megfeneklik egy olajszállító hajó Japán partjainál, amikor a navigációs rendszere leáll? Lehetséges, hogy szoftver hiba miatt egy utasszállító gép műszerei váratlanul felmondják a szolgálatot? Biztos nem? Na de akkor vajon tényleg kiberháború van?

Ez a két regény az modern életre nevel. Van benne autós üldözés, gyilkosság, vallatás, emberrablás, miközben érthető nyelven hívja fel a figyelmet azokra az informatikai biztonsági problémákra, amikről korábban csak a szakemberek beszéltek. Érdemes elolvasnia a könyvet mindenkinek, aki nem fél feltenni a kérdést: Ha valójában a virtuális vadnyugaton élünk, mi történhet még?

 

Technorati-címkék:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s