.NET Framework 3.5 telepítése Windows 8-ra és Windows Server 2012-re

SQL Server 2012-t telepítettem Windows Server 2012-re, és látszólag minden a szokásos módon zajlott. Az előkövetelmények ellenőrzése simán megtörtént, ám a telepítés közepén jött egy figyelmeztetés, hogy szükség van .NET Framework 3.5-re. Mivel a dialógus ablakon mindössze egy OK gomb volt, csak bízhattam benne, hogy az operációs rendszerrel települő .NET 4.5 is megfelelő lesz. Hát nem lett, az SQL telepítés nem sikerült. Aztán kiderült, hogy a .NET Framework 3.5 telepítése nem is olyan egyszerű…

Windows 8-ban és Windows Server 2012-ben a .NET Framework 3.5 ún. Feature on Demand. Ez azt jelenti, hogy az operációs rendszerrel csak a telepítéshez szükséges metaadatok települnek, a szükséges binárisok nem. Azokat máshonnan kell beszereznünk.

 

Windows 8

Windows 8 esetén nyissuk meg a Programs and Features ablakot, amit szerintem legegyszerűbben a Windows+X-es rendszergazdai menüből tehetünk meg:

net35-windows8-1

Pipáljuk be a .NET Framework 3.5 (includes .NET 2.0 and 3.0) sort, majd kattintsunk az OK-ra. Jön egy kis keresgélés:

net35-windows8-2

Majd a kérdés, hogy indulhat-e a letöltés a Windows Update-ről:

net35-windows8-3

Biztos én vagyok túl igényes, de nekem innen nagyon hiányzik, hogy mégis mennyit akarna letölteni és hogy meg lehessen adni másik útvonalat. Ha valóban akarunk .NET 3.5-öt, akkor kattintsunk a Download files from Windows Update gombra. Jön egy kis töltögetés:

net35-windows8-4

Majd ha pechünk van, akkor ez a képernyő:

net35-windows8-5

A Tell me how to solve this problem link kivételesen egészen hasznos, ugyanis a KB2734782 cikkre (Error codes when you try to install the .NET Framework 3.5 in Windows 8 or in Windows Server 2012) visz, ami valóban tud segíteni. Nálam az volt a gond, hogy a gép tartományban van, csoportházirend tolja le rá a WSUS beállításokat.

Mivel nem volt lehetőségem ezen módosítani, maradt a másik megoldás, parancssorból telepíteni a Frameworköt. Szerencsére a .NET 3.5 megtalálható a Windows 8 telepítő médián, parancssorból így kell telepíteni:

dism /online /enable-feature /featurename:NetFx3 /All /Source:D:\sources\sxs /LimitAccess

Pillanatok alatt megtörténik, biztosan gyorsabb, mint Windows Update-ről:

net35-windows8-6

 

Windows Server 2012

A dism-es, parancssoros telepítés tökéletesen működik Windows Server 2012 esetén is, a szükséges fájlok ott is megtalálhatók a telepítő lemezen. Szerencsére itt GUI-n is meg tudjuk oldani a telepítést. Ehhez indítsuk el az Add Roles and Features Wizard-ot és jelöljük be a .NET Framework 3.5 Features opciót (katt a teljes képért):

net35-ws2012-1

A Next után a következő oldalon találunk egy végigolvashatatlan sárga hibaüzenetet:

net35-ws2012-2

A hibaüzenet azt akarja mondani, hogy ha kicsivel több esélyt akarunk magunknak a sikeres telepítésre, akkor alul kattintsunk a Specify an alternate source path linkre:

net35-ws2012-3

A sok szöveg lényege, hogy adjuk meg a telepítő fájlok helyét, például D:\Sources\SxS:

net35-ws2012-4

Innen már simán végigmegy a varázsló és az SQL Server is gond nélkül települ.

 

27 thoughts on “.NET Framework 3.5 telepítése Windows 8-ra és Windows Server 2012-re

 1. Hatvani Zsolt

  Kedves Balássy György!

  Nekem is a .NET Framework 3.5-öt hiányolja a Vistáról-Win8-ra frissített gépem és nem engedi, hogy egy Vodafonos USB-s internet modemet feltelepítsek. Mulatságos, hogy a Microsoft Update-ra szeretne felmenni mindenáron(hiába másoltam már rá a .net framework35.exe file-t, azt nem engedi elindítani..)–> de hát épp az internet kapcsolatot nem sikerül emiatt a gyárilag hiányos beállítás miatt létrehozni. Ja és nincs hozzá telepítő lemezem se mert csak a termékkulcsot kaptam meg(így olcsóbb volt..)a Microsoft-tól.
  Ha tud valamilyen megoldással szolgálni, azt előre is köszönöm.

  Tisztelettel, Hatvani Zsolt.

  Reply
 2. Hatvani Zsolt

  Kedves György!

  Az .exe indítása után ugyanazt az ablakot adja be..”.NET Framework 3.5 (includes .NET 2.0 and 3.0) -majd a kérdés, hogy indulhat-e a letöltés a Windows Update-ről:”
  Hát ennyi?!
  De felhívtam a Microsoft ügyfélszolgálatát és azt mondták: “hogy mások is visszajelezték már a problémát, de a hivatalos oldalukon sem igazán van pont erre a hibára megoldás, így időt kértek és azt ígérték, hogy dolgoznak az ügyön, majd visszahívnak. Vagy próbáljak valahogy máshonnan internetet kreálni a gépemre, hogy az Update-ről le tudja tölteni a file-t.
  Itt járunk…

  Reply
 3. Balogh Máté

  Üdv!

  Eljutottam parancssorig beírtam, de ezt a hibát hozta fel 66% körül 0x800f081f, hiába olvasok utána csak sületlenségeket írnak, valaki tömör egyértelmű megoldást tud-e ?!

  Reply
 4. Mistyc

  Ez vicces… Ez a cikk már egy éves, de a probléma még mindig létezik. Win8.1 build 9600 magyar, a .net 3.5 nem megy fel, egyik fenti módszerrel sem. Ahogy a google találatai alapján elnézem, kb. a fél világ ezzel küzd, amiből úgy a felének sikerül a parancssoros verzió, a maradéknak a telepítés megáll 65.8%-nál ahol dob egy hibát. Érdekesség, hogy a
  dism.log-ban ehhez hasonló bejegyzések születnek:

  2013-10-06 09:56:42, Info DISM DISM Package Manager: PID=4048 TID=3048 Encountered the option “featurename” with value “NetFx3” – CPackageManagerCLIHandler::Private_GetPackagesFromCommandLine
  2013-10-06 09:56:42, Info DISM DISM Package Manager: PID=4048 TID=3048 Encountered an unknown option “featurename” with value “NetFx3” – CPackageManagerCLIHandler::Private_GetPackagesFromCommandLine
  2013-10-06 09:56:42, Info DISM DISM Package Manager: PID=4048 TID=3048 Encountered the option “source” with value “D:\sources\sxs” – CPackageManagerCLIHandler::Private_GetPackagesFromCommandLine
  2013-10-06 09:56:42, Info DISM DISM Package Manager: PID=4048 TID=3048 Encountered an unknown option “source” with value “D:\sources\sxs” – CPackageManagerCLIHandler::Private_GetPackagesFromCommandLine

  vagyis mintha nem értené a /featurename:NetFx3 és a /Source:D:\sources\sxs opciókat (?!).

  A fennmaradó negyednek pedig a megoldás, hogy le kell szedni a magyar (vagy akármilyen) nyelvi csomagot, feltenni az amerikai angolt és az összes létező helyen átállítani a locale-t US English-re. Ezután a szerencsésebbnek sikerül a parancssoros verzió, a maradéknak pedig talán mégis letölti a netről és telepíti… legalábbis, nekem így sikerült. Nem állítom, hogy nem ment rá egy fél éjszakám. Kösz, MS.

  For the english speakers, the solution is here: http://forums.mydigitallife.info/threads/42278-NET-Framework-3-5-for-Windows-8-standalone-32-64-Bits-RELEASED/page14?p=802093&viewfull=1#post802093

  In addition, after setting the system language and locale to US English, try the “Add windows feature” method first, you might be lucky..

  Reply
 5. Martin

  Nekem az a nagy problémám hogy win 8.1 pro van a gépemen és a hibakód 0x8007002 sehol nem találtam erre megoldást

  Reply
  1. Balássy György Post author

   Meg kellene nézni a képen szereplő dism.log fájlt, abban biztosan szerepel a hiba oka. Tegyél fel egy képernyőképet az egész Command Prompt ablakról és akkor azt is látjuk, hogy mit írtál be és arra mi lett a rendszer válasza.

   Reply
 6. RNori

  Parancssorral sajnos szintén egy 740-es hibakóddal nem sikerült átesnem a telepítésen. Ennek vajon mi lehet az oka?

  Reply
 7. hNorbika

  Sziasztok! Nekem is lehalt, de egy windows újraindítás megoldotta a problémát. HÁLÁS KÖSZÖNET A LEÍRÁSÉRT! LimitAccess-szel futtattam. Aztán az első hiba után LimitAccess nélkül. Így egy kicsivel továbbment, de 60% fölött megállt. Ezután WIN ujraindít.. és megint LimitAccess-es próbálkozás. Egy picit megakadt 60 körül, de aztán elment 100-ig. SZUPER! Köszi! Lenovo Thinkcentre (PC), és Lenovo G50 laptopnál is ugyanez volt.
  Win 8.1 Friss telepítéses volt mindkettő. -és még egyik sem volt “regisztrálva”.. az csak most jön a KMSpico-val 🙂

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s