Windows Azure Mobile Services

A Microsoft Scott Guthrie blogján keresztül bejelentette a Windows Azure szolgáltatáscsalád legújabb tagját, a Windows Azure Mobile Servicest. Leegyszerűsítve a képletet: az új szolgáltatás segítségével a felhőben lévő SQL táblákban lévő adatainkat publikálhatjuk kliensek felé pillanatok alatt, méghozzá szerver oldali kód írása nélkül.

mobile-services-diagram

A kliens oldali kód megírásához pedig kapunk osztálykönyvtárat, így egészen minimális kódot kell írnunk, például (ScottGu posztjából kölcsönözve):

mobile-services-code

Néhány kiegészítés a cikkhez:

A bejelentés mindenhol Windows 8 kliensről szól, a fenti ábrán is ezek láthatók. Ez valójában egyelőre kizárólag WinRT alkalmazásokat jelent, mert az osztálykönyvtár erre készül.

A névben a “Mobile” szerintem nem kicsit félrevezető. Valójában bármilyen klienssel használható a szolgáltatás, alacsonyabb szinten ugyanis – egyáltalán nem meglepő módon – ODatás HTTP REST API van és JSON formátumú adatok. Hamarosan erről a REST API-ról is lesz leírás és a meghívásukat támogató osztálykönyvtár/metódusok.

Amitől talán valóban kicsit mobilos, az a push notification támogatás, amiben az az izgalmas kérdés, hogy mennyire csak WinRT és mennyire WP7.

Ha már mobil, akkor felmerül az offline elérés kérdése. Ezt jelenleg out-of-the-box nem támogatja a szolgáltatás, kézzel kell megcsinálni. Fontos, hogy a jelenleg.

Van lehetőség felhasználó azonosításra és jogosultság ellenőrzésre is, bár ezen a területen még várható fejlődés.

Lehet saját szerver oldali kódot adni a szolgáltatáshoz, pontosabban Insert, Update, Delete és Read műveletek esetén lefuthat egy általunk megadott JavaScript függvény, amit a Windows Azure Management Portalra kell bemásolnunk (ne ehhez mit szóltok?). Az adatok szerver oldali validálása is így valósítható meg.

A funkció már mindenki számára elérhető, pontosabban csak azoknak, akik engedélyezik a preview szolgáltatásokat a beállítások között. További információ a Windows Azure honlapon a mobile szekción belül a Tutorials and Resources oldalon érhető el.

 

A Windows Azure Mobile Services nyilván nagyon hasznos lesz azoknak, akik 5 perc alatt akarnak feladatlista alkalmazást készíteni Windows 8-ra. És szerintetek még mire?

 

Technorati-címkék: ,,,

3 thoughts on “Windows Azure Mobile Services

 1. Mező Gábor

  Arra, hogy aki tök kuka .NET backendből és SQL-ből, de ismeri a jávaszkriptet, az is össze tudjon magának kattintgatni egy bézik CRUD backendet az azúr portálon. Arra, hogy legyen sok Windows 8 app.

  Szerintem erre fasza.

  Reply
 2. sagifer

  Ha már a push notification-nál tartunk, hol lelhető fel erről valami infó, limiteket, sebességet, és árazást illetően?

  Egyébként, bár nem foglalkozom napi szinten a témával, de nem egyszerűbb fedobni egy site-ot a felhőbe, olyan wcf service-vel, amit úgy alakítunk ahogy szeretnénk? Ez így, bár egyszerűnek tűnik, aztán amikor rájön az ember, h mégis több kellene, fektetheti komolyabb alapokra a dolgot, és kezdheti előről.

  Reply
  1. Balássy György Post author

   Feco, teljesen igazad van abban az esetben, ha valaki ért a WCF-hez vagy úgy egyáltalán a szerver oldalhoz. Lesz itt sok olyan alkalmazás, amik valójában kliensek, csak éppen szeretnék valahol a felhőben eltenni az adataikat. Nem kell sok szerver oldali logika, csak strukturált tárhely. És egy JavaScriptben írt Windows 8 Metro stílusú alkalmazásból egy REST API sokkal egyszerűbb, mint bármilyen más vagy adatbázisos protokoll.

   Ezzel együtt azt nem felejthetjük el, hogy ez egy szolgáltatás preview változata, szerintem megkapják majd a magukét és lesznek itt változások.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s