Állásinterjú: fejlesztői kompetenciák

Minden állásinterjú alapvető célja, hogy az interjúztató gyorsan képet kapjon a jelentkező képességeiről és tapasztalatairól. A szoftverfejlesztés nagyon sokrétű terület, aki most jelentkezik egy állásra vagy épp azt kapja feladatul, hogy egy pozícióra megfelelő embert találjon, bizony nehéz feladat előtt áll, amikor a szempontokat kell végiggondolnia. A Programmer Competency Matrix táblázat ebben nyújt segítséget, ugyanis öt csokorba szedi a témákat:

 • Computer science
 • Software engineering
 • Programming
 • Experience
 • Knowledge

Nekem azért tetszik ez a táblázat, mert minden témánál mutat egy fejlődési irányít, így mindenki ötleteket kaphat, hogy minek érdemes utánanéznie a hiányosságok pótlására.

A táblázat persze vitatható, én például egy “soft skills” témakört erősen hiányolok. Ti mit tennétek még bele?

 

Technorati-címkék: ,
Reklámok

7 thoughts on “Állásinterjú: fejlesztői kompetenciák

 1. Zoltan Arvai

  Softskill egyértelműen, nekem egy módszertani ismeretkör is hiányzik és a database-nél a nosql-t is hiányolom. (ha már erlang, meg prolog van benne, amit amúgy biztos nem raknék bele :P)
  De jó táblázat, tetszik nagyon. Engem is rádöbbentett hiányosságokra Computer Engineering témában :))) (mondjuk azt nem tudom, hogy mennyire van értelme pótolni, mert az állások 1%-ban kellenének kb sztem)

 2. Attila Érsek

  A táblázat szuper, az értékelés kérdéses. Legtöbb cég nem engedhet magának “level 50 wizard”-ot. Valódi igényként nem jelenik meg minden pontja a munkakörökben, a látásmód és tapasztalat szélesítése sose volt még senki hátrányára.
  Tehát vannak olyan sorok, melyeknél adott pozícióra szóba sem jöhet valaki a legmagasabb szint alatt, és amúgy meg minél több területen kap nullánál nagyobb eredményt annál jobb.

 3. micskeiz

  Jó kis táblázat. Én mondjuk a requirements sort inkább talán a Software Engineering kategóriába raknám. A statikus ellenőrző eszközök részben megjelennek (kód formázása milyen, kiegészítő eszközök), de lehetne explicitebb.

 4. Visszajelzés: .NET architect állásinterjú kérdések « Balássy György szakmai blogja

 5. Visszajelzés: .NET architect állásinterjú kérdések - Balássy György szakmai blogja - devPortal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s