Állásinterjú: fejlesztői kompetenciák

Minden állásinterjú alapvető célja, hogy az interjúztató gyorsan képet kapjon a jelentkező képességeiről és tapasztalatairól. A szoftverfejlesztés nagyon sokrétű terület, aki most jelentkezik egy állásra vagy épp azt kapja feladatul, hogy egy pozícióra megfelelő embert találjon, bizony nehéz feladat előtt áll, amikor a szempontokat kell végiggondolnia. A Programmer Competency Matrix táblázat ebben nyújt segítséget, ugyanis öt csokorba szedi a témákat:

 • Computer science
 • Software engineering
 • Programming
 • Experience
 • Knowledge

Nekem azért tetszik ez a táblázat, mert minden témánál mutat egy fejlődési irányít, így mindenki ötleteket kaphat, hogy minek érdemes utánanéznie a hiányosságok pótlására.

A táblázat persze vitatható, én például egy “soft skills” témakört erősen hiányolok. Ti mit tennétek még bele?

 

Technorati-címkék: ,

7 thoughts on “Állásinterjú: fejlesztői kompetenciák

 1. Zoltan Arvai

  Softskill egyértelműen, nekem egy módszertani ismeretkör is hiányzik és a database-nél a nosql-t is hiányolom. (ha már erlang, meg prolog van benne, amit amúgy biztos nem raknék bele :P)
  De jó táblázat, tetszik nagyon. Engem is rádöbbentett hiányosságokra Computer Engineering témában :))) (mondjuk azt nem tudom, hogy mennyire van értelme pótolni, mert az állások 1%-ban kellenének kb sztem)

  Reply
 2. Attila Érsek

  A táblázat szuper, az értékelés kérdéses. Legtöbb cég nem engedhet magának “level 50 wizard”-ot. Valódi igényként nem jelenik meg minden pontja a munkakörökben, a látásmód és tapasztalat szélesítése sose volt még senki hátrányára.
  Tehát vannak olyan sorok, melyeknél adott pozícióra szóba sem jöhet valaki a legmagasabb szint alatt, és amúgy meg minél több területen kap nullánál nagyobb eredményt annál jobb.

  Reply
 3. micskeiz

  Jó kis táblázat. Én mondjuk a requirements sort inkább talán a Software Engineering kategóriába raknám. A statikus ellenőrző eszközök részben megjelennek (kód formázása milyen, kiegészítő eszközök), de lehetne explicitebb.

  Reply
 4. Pingback: .NET architect állásinterjú kérdések « Balássy György szakmai blogja

 5. Pingback: .NET architect állásinterjú kérdések - Balássy György szakmai blogja - devPortal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s