Interaktív router demó

Meggyőződésem, hogy az alapok biztos ismerete nélkül nem szabad építkezni. Ha desktop alkalmazást fejlesztesz, ismerd a Windowst és a Windows hálózatokat. Ha webalkalmazást, akkor ismerd az Internet és a böngészők működését. Sokkoló, amikor többé éve főállásban programozó szakemberek megkérdezik, hogy mi az a Windows service, mi a különbség a workgroup és az AD között vagy hogy miért kell tanúsítvány a HTTPS-hez.

A webfejlesztős kurzusok elején ezért általában röviden végig szoktunk menni az Internet működésének alapjain. Ez egyrészt azért jó, mert utána mindenkivel közös nevezőről indulunk, másrészt azért, mert a netet mindenki használja, és bárki belefuthat olyan oldalba, amivel mások még nem találkoztak.

Nemrég például ezt az oldalt ajánlották figyelmembe, ahol egy WLAN router admin felülete (pontosabban az opciók többsége) próbálható ki: http://www.dd-wrt.com/demo/

dd-wrt

Köszönöm, Villányi Gábor!

 

Technorati-címkék: ,

5 thoughts on “Interaktív router demó

 1. laci hornyacsek

  Amit írsz, az jó, de nem értem az összefüggést az interaktív demóval kapcsolatban. Segítesz?

  Reply
  1. Balássy György Post author

   Csak annyi, hogy az ilyen weboldalak nagyon sokat segítenek a dolgok konkretizálásában és így az internet működésének megértésében. A “beállítod a tűzfalon”, “csinálsz egy port forwardingot”, “engedélyezed az RDP-t kívülről” kifejezések nem csak a levegőben lógnak, hanem kézzel foghatóvá válnak, mert kockázat nélkül meg is lehet mutatni, hogy mit jelentenek a gyakorlatban.

   Reply
   1. laci hornyacsek

    Szerintem ezek a rúterdemók nem segítenek semmit a “működés” megértésében. Arra valók, hogy a leendő vevőjük megnézhesse, hogy milyen beállításokat támogat a rúter. Megnézheted pl. hogy csak a 192.168-cal kezdődő címzést támogatja LAN-oldalon, vagy esetleg teljesen szabad a “pálya”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s