Kimaradhat a XAML a Windows 8-ból

ms-days-logoAkik esetleg követnek Facebookon vagy Twitteren már tudhatják, hogy múlt héten Dávid Zoli barátommal Szófiában voltunk.

A bolgár Microsoft múlt héten rendezte meg az MS Days 2012 konferenciát, ami egy meglehetősen komoly rendezvény fejlesztők és üzemeltetők számára. Csak hogy a méreteket érezni lehessen: két nap, 8 párhuzamos szekció, 72 előadás (melynek kb. a fele angolul), 49 előadó (akik közül sokat külföldről reptettek oda) és minderre több, mint 1000 résztvevő.

A szervezés nagyon profi volt, minden egészen flottul ment, talán csak a helyi Lurdy Ház, a Кино Арена volt egy kicsit szűkös ennyi embernek:

Кино Арена

Zolival két előadást tartottunk JavaScriptről, HTML5-ről, MVC-ről és Azure-ról, főként tapasztalatokról és legjobb gyakorlatokról. Akit érdekel, letöltheti az előadásokhoz tartozó prezentációkat és demókat innen. Büszkén jelenthetem, hogy mindkét előadás nagyon népszerű volt, sokkal többen jöttek, mint ahányan a terembe befértek, még a “falakon is lógtak”. Az értékelőlapok összesítését még nem kaptuk meg, de a Twitteren már jött néhány pozitív visszajelzés (kettőnk közül csak én vagyok Twitteren, ezért csak engem emlegetnek, de az előadásokat együtt tartottuk):

ms-bg-twitter1

ms-bg-twitter2

A második előadás után megkeresett minket a Microsoft Research két munkatársa és elmondták, hogy az egyik kiemelt projektjükben kompatibilitási problémák megoldásán dolgoznak és az előadások alapján arra gondoltak, hogy szívesen bevonnának minket is. Konkrétan azon elmélkednek, hogy a XAML egy gigantikus zsákutca, mert már sok “dialektus” van belőle (Silverlight, WPF, Windows Phone, Windows 8) és mindegyik jelentősen eltér a másiktól.

Erről egyébként bárki meggyőződhet: a CODE Magazin atyja, Markus Egger egy nagyon hasznos eszközt tett közzé a CodePlexen XAML Dialect Comparer Tool néven. Az eszköz annyit tud, hogy megadunk neki egy forrás és egy cél XAML változatot, ő pedig végigszántja a névtereket és megmondja, mennyire kompatibilisek egymással. Például ha Silverlight 5-ről Windows 8 Metro-ra akarunk átállni, akkor csak 55,19%-os kompatibilitással számolhatunk. Mindenki eldöntheti, hogy a saját esetében ez mire elég.

XamlComparer

Vissza Bulgáriához. Szóval az MSR-nél két projekten dolgoznak és mivel egy szóval sem mondták, hogy ne beszéljünk róla, elmesélem. Az egyik projekt célja, hogy XAML markupot HTML-re fordítsanak, a másiké pedig, hogy a HTML+JavaScript alkalmazásoknak 100%-osan kompatibilis környezetet biztosítsanak minden platformon. Komolyan elkezdtek azon gondolkodni, hogy a Windows 8 Metro stílusú alkalmazásoknál kínált JavaScript lehetőségek pontosan ugyanabba az irányba viszik a HTML+JS párost, mint a XAML-t: dialektikus zsákutcába. Márpedig ezt a hibát az MS nem akarja még egyszer elkövetni, így nem csoda, hogy Steven Sinofsky-t is komolyan érdeklik ezek a kutatások.

Íme egy példa! Windows 8 Metro stílusú alkalmazásban használhatunk WinJS.UI.ListView vezérlőt, így:

<div id="playeritemtemplate" data-win-control="WinJS.Binding.Template">
  <div data-win-bind="innerText:Name" style="height: 20px;" />
  <img data-win-bind="src:Photo" style="width: 200px; height: 150px;" />
</div>

<div id="PlayerListView" 
  style="height: 185px;" 
  data-win-control="WinJS.UI.ListView"   
  data-win-options="{itemRenderer:playeritemtemplate,
            layout:{type:WinJS.UI.GridLayout,maxRows:1}}" />

Ez működik kiválóan Windows 8 esetén, de sehol máshol. Arról nem beszélve, hogy a kód elég nehezen olvasható, hiszen a WinJS.UI.ListView vezérlő hozza azt a produktivitást, ami miatt az egészet csináljuk, de fogalmunk sincs, hogy az hogyan működik. Íme egy másik példa, ezúttal egy datepicker:

<div data-win-control="WinJS.UI.DatePicker" 
   data-win-options={maxYear:2020,minYear:2000}" />

Ez is csak Windows 8-on fog bármit is produkálni, miközben dátumválasztásra mindenhol szükség van. Persze vannak tökéletes megoldások: az adatkötés megoldható például KnockoutJS-sel, a dátumválasztás pedig jQueryUI DatePickerrel. Ezek tisztán JavaScript alapú megoldások (beszéltünk is róluk az előadásunkban), tehát nincs platform probléma, feltéve persze, hogy a JavaScript futtatás nem okoz gondot az adott környezetben. Weben mindez természetes, tehát ahol webböngészőt tudunk beágyazni, ott a probléma megoldva. Nézzük sorban:

Silverlight: átfordítjuk a XAML-t HTML-re, a code behindot pedig JavaScriptre és ha a hoszt egy böngésző, akkor máris készen vagyunk. A C#-JavaScript konverzióra Nikhil Kothari Script# projektje szolgáltat megoldást. Ha out-of-browser SL alkalmazásról van szó, akkor sincs nagy gond, hiszen akkor a hoszt az explorer.exe, ami szintén beépítetten támogatja a HTML-t és a JavaScriptet (mindenki emlékszik még a böngésző beépítése körüli jogi hercehurcára). Ez egyben a SL jövője körüli kérdést is megoldja.

WPF: csakúgy mint SL-nél, itt is átfordítjuk a XAML-t HTML-re, a code behindot pedig JS-re, és mivel a hoszt itt is az explorer.exe, futni is fog vidáman. Itt már gyakrabban jöhet elő egy olyan nehézség, ami SL5-nél is, konkrétan a P/Invoke, ez ugyanis kimutat a .NET runtime adta környezetből. Erre még nincs teljeskörű megoldás, egyelőre ott tartunk, hogy aki P/Invoke-ra épít, annak valószínűleg kevésbé fontos a hordozhatóság, de ez még nem kielégítő válasz.

Windows Phone: biztos hallottátok már azt a pletykát, hogy a Windows Phone 8-nál cserélni fogják a kernelt, ami már a Windows 8-ra fog épülni. Ezt egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom (ugye értitek Kacsintó arc), a mi szempontunkból csak az a lényeg, hogy ez lesz a legkevésbé fájdalommentes. Ami a Windows Phone 7-et illeti, ott szóba se jöhet egy kernel szintű módosítás, ezért valószínűleg egy runtime réteg fog bekerülni valamelyik frissítésbe, ami gyakorlatilag egy transzparens böngésző lesz a HTML alapú alkalmazások futtatására.

Windows 8: ez a legrizikósabb terület, ugyanis pont itt reklámozta az MS legjobban az új HTML lehetőségeket és most ebből kellene visszalépni a helyes útra, ami persze egy marketing öngyilkosság lenne. Bár erre bármikor lehet azt mondani, hogy eddig csak “preview” változatok láttak napvilágot, ami magában hordozta a változtatás lehetőségeit, és hogy csak az a fontos, hogy a végeredmény hosszú távon jó legyen. A Microsoft Research-ös srácokkal arról beszélgettünk, hogy Sinofsky képes lenne szembemenni a cégen belüli marketing gépezettel a profi végeredmény érdekében.

Felmerülhet persze még kérdésként a sokféle “form factor”, azaz a cél eszközök különböző mérete. Hogyan fognak megjelenni az alkalmazásaink egy kicsi telefonon vagy egy nagyobb monitor képernyőjén? Ezzel kapcsolatban szerencsére pont a Windows 8 miatt már kitalálták a megoldást, érdemes elolvasni Nacsa Sándor idevágó Standards-based adaptive layouts in Windows 8 (and IE10) című írását.

layout

Szintén érdekes problémakör az adattárolás kérdése. Itt az a szerencse, hogy a sok XAML környezet közül már a legkisebb is hozza a közös nevezőt: a Mango óta Windows Phone-on is lehet SQL Compact Editiont használni. Ha pedig külső SQL Serverre van szükség, akkor pedig maradnak a HTTP alapú REST-es API-k az adatbázis elérésére.

Mindezek a projektek gyönyörűen haladnak az MSR-nél, vannak működő megoldásaik nem csak egyszerű, hanem összetettebb alkalmazásokra is. Az igazi probléma az időzítés. Az MSR nem elég nagy ahhoz, hogy az igazi bevételt termelő Windows gépezetet visszatartsa, márpedig ha a Windows 8 megjelenik a Consumer Preview-ban található XAML és a HTML lehetőségekkel, akkor már nincs visszaút, az MS végérvényesen belezöttyen a kátyúba, ahonnan évekig nem mászhat ki (lásd VB6 és ASP támogatás Windows 8-on).

Ennek a meccsnek két eredménye lehet:

1. Marad a mostani felállás, amivel útjára indítják a Windows 8-at mint egy gigantikus kísérletet, és az esetleges problémákat, zsákutcákat majd a Windows 9-ben kijavítják. Ebben az esetben a történelem a Vista-Windows 7 párost ismételné.

2. Sinofsky a sarkára áll és azt mondja, hogy tiszta szerencse, hogy időben észbe kaptunk, szorítsuk egy kicsit háttérbe a saját érdekeinket és adjunk ki egy olyan Windows 8 verziót, ami tényleg hosszú távon jó irányba mutat, hiszen operációs rendszert nem cserélnek sűrűn sem a végfelhasználók, sem a cégek.

Sinofsky már letett valamit az asztalra, és én arra tippelek, hogy elfogadnák az érvelését, bár ez nagy érvágás lenne a Microsoftnak. Ebben az esetben ugyanis jelentősen csúszna a Windows 8 kiadása (az idén biztosan nem lenne belőle semmi), hozzá kellene igazítani az eddig elkészült alkalmazásokat, fejlesztőeszközöket, mindent. Viszont arra is nagyon jó esély van, hogy a végeredmény nagyon jó termék lenne, amivel az MS tiszteletet érdemelhetne ki, ami persze végül a bevételi oldalon is éreztetné a hatását. Így nem meglepő, hogy jelenleg ez a valószínűbb lehetőség.

De mi lesz a fejlesztőkkel ebben az esetben? A XAML halála a WPF és a Silverlight bizonytalan jövője körüli homályos információk óta egyre valószínűbb. A XAML diverzitása a saját halálát okozza, miközben lényegében semmi előnyt nem hordoz a HTML-hez képest, hiszen csak címke parszolásról van szó. Elég csak az ASP.NET MVC 4-ben lévő Razor parserre gondolni és máris tisztán látszik, hogy a HTML alapú megoldások egyszerűen jobbak. (Egyébként a Razor parser is bekerült ebbe a projektbe) Nincs értelme fenntartani egy olyan szintaktikát, ami megosztja a fejlesztői tábort, miközben van egy olyan alternatíva, ami inkább újabb fejlesztőket hozna a Windows platformra.

Ti örülnétek, ha a XAML halála miatt csúszna a Windows 8 kiadása?

 

 

UPDATE: Fontos kiegészítés a fentiekhez: http://bit.ly/xamltohtml

 

Technorati-címkék: ,,,,

11 thoughts on “Kimaradhat a XAML a Windows 8-ból

 1. Harasoft

  Ha nincs egy integrált MS környezet, akkor miért is használjak én .NET-et? Egyrészt átvert az MS, mert dobja eddigi befektetéseimet. Másrészt manapság már a szerver oldali kód leginkább a JSON query-kre korlátozódik, jobb kliens oldalon összerakni a DOM-ot, tehát a szerver oldal egyre lényegtelenebb. Azaz nem, mert jó lenne nem csak MS szerveren futtatni. Kényelmes alternatíva lehet a Ruby vagy python, de ne feledjük, hogy a website-ok cirka 50%-a PHP. Ha meg sokplatformos teljesítmény kell, akkor C++ az én barátom. Csak az MVC-ért nem fogom a Microsoft megoldását választani!

  Reply
 2. Karoly Varga

  biztos hogy nem fogjak csusztatni , a win8-at, de nagyon jo hogy ezt leirtad , pont a napokban nezegettem hogy a projectemet atultetem xaml ala, de a visualstudio11 beta enyhen hiszterias rohamot kapott tole , majdnem hasznalhatatlan jelzovel illetnem
  ugyhogy egyelore letettem rola, de most hogy ezeket olvasom , orokre letettem az xamlrol

  Reply
 3. Karoly Varga

  egyebkent ha poennak szantad a cikket, akkor az nem sult el jol , mert a visual studio xaml tamogatasa katasztrofalis , lefagy , homokorazik, kitorlok egy event bejegyzest ismeretlen errorokat dobal , kis projectnel az ember ezt mondjuk meg atlepi , de nagyba bele se kezd,
  persze a vegleges vs-nel meg majd meglatjuk mire jutnak

  Reply
 4. angol

  +1 h nem fog csúszni a Win8. rég elmúltak már a “developers, developers, developers” idők, most valahol a “tablet, tablet, tablet” és a catching apple környékén járhatunk.

  Reply
 5. angol

  Karoly Varga :
  egyebkent ha poennak szantad a cikket, akkor az nem sult el jol , mert a visual studio xaml tamogatasa katasztrofalis , lefagy , homokorazik, kitorlok egy event bejegyzest ismeretlen errorokat dobal , kis projectnel az ember ezt mondjuk meg atlepi , de nagyba bele se kezd,
  persze a vegleges vs-nel meg majd meglatjuk mire jutnak

  igen, a cikk talán poén, de a hozzászólók sérelmei tartok tőle h teljesen valósak:)

  Reply
 6. nyelvész

  Nyilván április elsejei tréfa-répa ami itt megjelent a szerző ékes tollából.

  Ha nem április elsején jelent volna meg, akkor sem hinné el senki ezt a gyengén felépített történetet.

  És a hűség magamhoz: nincs olyan, hogy teljeskörű, olyan van csak, hogy teljes körű. Gondolj a teljes körre, és akkor nem fogod többet elírni!

  Reply
 7. Zen

  Kedves “nyelvész”!

  Nem feladatom megvédeni a cikkírót, mivel nem ismerem személyesen (és meg sem kért erre), de – ha megengeded – mint Balássy György rendszeres olvasója, azért tennék néhány észrevételt:
  1. én (mint olvasó) nem tartom annyira jópofának azt, amikor más cikkébe, (blogjába, ha úgy tetszik) hasonló stílusú hozzászólások kerülnek (már az előző hozzászólásodban is érződött némi rosszindulat, de a mostaniból egyértelmű: “akkor sem hinné el senki ezt a gyengén felépített történetet”)
  2. ez a blog – nem tudom feltűnt-e – szakmai blog, és bár helyesírási észrevételeidet nem vitatja senki, azért én javasolnám Neked, hogy legközelebbi hozzászólásodban linkeld már be légy kedves saját (szakmai) blogodat, hadd tanuljunk Tőled is (mivel B.Gy. – ha szintén nem tűnt volna fel – próbál útmutatóval szolgálni új technológiákban, és még sorolhatnám sokáig, mi egyébbel). Gondolom Neked nem ilyen “gyengén felépített történeteid” vannak
  3. mellesleg, gondolom “nyelvész” agyadban fel sem merült, hogy az ilyen tanító, oktató cikkek általában nem munkaidőben születnek, hanem sokszor késő este, amikor tehetne mást is, mondjuk pihen (mert pölö baromi fáradt), családdal van, stb… Gondolom Te tökéletes vagy, így fáradtan sem hibázol soha.
  4. B.Gy. minden április elsején megtréfál minket valami “okossággal”, nyilvánvaló, hogy azt lehet behúzni a csőbe, aki nem rendelkezik megfelelő háttértudással (ha már amúgy elfelejtette esetleg, hogy április elseje van), képzeld el: engem is megetetett, de az április elsejei tréfának pont ez a célja.
  5. Furcsa, hogy általában megakad a szemem a helyesírási hibákon, B.Gy. blogjában nem szokott feltűnni. Azt gondolom, ennek többek között az lehet az oka, hogy amit ír, ahogyan ír, úgy teszi, hogy fel sem tűnik néhány – szerintem tragikusnak amúgy sem nevezhető – nyelvtani probléma.
  6. Végül: szerintem Balássy Györgynek senki nem tart pisztolyt a halántékához, hogy blogoljon, hogy – adott esetben sokszor – tanulhassunk, belelássunk adott technológiákba. Kérlek gondold már végig: az olyanok miatt, mint Te hány blogírónak lesz egyszer tele a puttonya és hagyja abba?!
  B.Gy. elérhetőségét megtalálni nem nagy művészet. Miért nem privátban írod meg neki helyesírási észrevételeidet, más stílusban? Látatlanban is azt gondolom: értékelné. Ez így (amit a hozzászólásokban teszel) inkább a szánalom kategória.

  Ui: bármit is válaszolsz erre, nem kívánom teleszemetelni más blogját, tehát részemről itt vége mindennemű észrevételnek

  Reply
 8. Karoly Varga

  en siman benyaltam a cikket, egy az hogy az xaml teljesen felesleges a html5 mellett, a masik dolog hogy ki gondolta volna hogy egy aprilisi trefat igy felepit valaki, sok ideje van a blogironak 🙂
  a harmadik a microsoft tenyleg kicsereli a wp8 kernelt windows8-ra 😀

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s