IIS 8.0 Express Beta

Olyan ez, mint az augusztusi csillaghullás, csak úgy záporoznak az égből a béták, minden napra jut belőlük pár. Ezúttal az IIS csapat eresztett meg egyet, mégpedig az IIS 8.0 Express bétáját, ami innen tölthető le. Érdekes, hogy néhány kivételével sikerült minden IIS funkciót megvalósítaniuk az Express változatban, ami nem csak hogy Windows 8-on, hanem Windows Vista SP1-től kezdve minden Windows verzión fut! XP tulajdonosok maradhatnak a 7.5-nél (ez jön egyébként a mostani Visual Studio 11 bétával is).

Az újdonságok és korlátozások listája megtalálható a Readme-ben.

IIS8

A “nagy” IIS telepítése Windows 8-on egyébként sima ügy, bár kicsit tovább tartott, mint korábban Windows  7-en, ami valószínűleg annak volt köszönhető, hogy pár csomagot a Windows Update-ről rántott le frissen (ami viszont dicséretes). Utána viszont gondban van az ember, mert sehogy sem lehet elindítani az IIS Managert, hiszen amíg a kereső le nem indexeli, addig hiába keresgélünk rá a Search Baron. Aki nem akar 1-2 percet várni, az kapcsolja be a Charm Baron a Start Screen Settings-ei között a Show Administrative Tools kapcsolót, ami után megjelenik az IIS szokásos ikonja a Metros Start képernyőn.

Az IIS Managert elindítva a szokásos látvány fogad:

IIS8-Manager

Úgy tűnik, hogy nincsenek eget rengető újdonságok, ami részben igaz is, hiszen a fő újdonságok az egyes funkciók skálázhatóságával kapcsolatosak, ami elsősorban shared hosting környezetben lesz fontos (pl. több ezer site egy gépen). A lényeg tehát a motorháztető alatt van, de azért itt-ott kicsillan egy-egy igazi gyöngyszem, például:

IIS8-SNI

 

Technorati-címkék: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s