VB6 Never Dies

vb6-never-dies

Akárcsak a klasszikus ASP-t, a Visual Basic 6-ot is teljes mértékben támogatni fogja a Windows 8, erről itt érhető el a hivatalos közlemény. Ez azt jelenti, hogy még legalább 10 évig vidáman futhatnak a jó öreg VB6 alkalmazások, és ez nem lesz gátja a Windows 8 terjedésének. Plusz pont a kompatibilitásért.

Meg tudom érteni, hogy sok régi alkalmazást nem akarnák átírni csak azért, mert változik alatta a platform, miközben a funkciók tökéletesek. Azért érdekes lett volna látni, ahogy sok VB6 fejlesztő 10 év után kilép a Mátrixból és megkérdezi, hogy mennyit aludtam, mi is az aktuális vastag kliens technológia, Windows Forms, WPF, Silverlight, WinRT, és ti ezt hogy tudjátok követni?

 

Kép innen: http://guy.dotnet-expertise.com/

Technorati-címkék:

6 thoughts on “VB6 Never Dies

 1. kketto

  Én azért sokat teszek, hogy temetőbe kerüljön 🙂 (értsd: szokok VB6 + Access alkalmazást új platformra hozni – ez ugye azzal az előnnyel is járhat, hogy újra kell gondolni az adott program logikáját, és hátha jobbat sikerül összekalapálni :))

  Reply
 2. akocsis

  Szerintem pont fordítva van. A fejlesztők többsége nyomná a C#-ot, a VB6-os fejlesztők rég átképezték magukat és használnák az új technológiát – ha az ügyfél nem ragaszkodna jól bevált alkalmazásaihoz.

  Reply
 3. martonx

  A VB6 lassan olyan teherré válik, mint az IE6.
  Jó, meg szép dolog ez a hosszú támogatás, de vannak dolgok, amiket ideje lenne elfelejteni, és továbblépni.

  Reply
 4. Gábor Albert

  A VB6 “örök életét” az okozta, hogy anno a Microsoft nem készített valamilyen migrációs-konverziós eszközt, amivel a VB6 forráskódok korrekten átvihetők az újabb generációs rendszereik alá. Így azután pl, a mi fejlesztésünk beleragadt a régibe… Egy nagyon összetett rendszert fejlesztünk 1999 óta, sokszáz felhasználónak, akiket abszolút nem érdekel, hogy mi van a “motorháztető alatt”, őket csak a számukra látható-funkcionáló végeredmény érdekli, az pedig hibátlan és kompromisszummentes most is, korszerű megjelenés mellett.
  Olyan területen dolgozunk, ami folyamatos, gyors fejlesztést igényel hónapról hónapra. A piac egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy elmenjünk fél évre és mondjuk VB2010 alá újra feltaláljuk a spanyolviaszt, ill ha megtennénk, akkor arra a fejlesztésre már nem lenne szükség, itt nem lehet fél évet kihagyni, de talán két hetet sem. Annyian nem vagyunk, hogy két teljesértékű fejlesztőcsapatra tudjunk válni, egyik a régi, másik az új, továbbá új külsősöket nem akarunk bevonni a forráskód átadásával.
  Jelenleg semmi sem kényszerít a VB6 elhagyására, ellene viszont nagyon komoly gyakorlati-szervezési érvek vannak.
  Én nem bánnám, ha a VB6 elhunyna, de akkor a végleges temetés előtt a Microsoft (vagy bárki) készítsen egy valóban használható migrációs eszközt, ami után nem kell hónapokig rejtett hibákat vadászni. Tudom, a neten van a VB6 migrationnak irodalma, de teljesen megnyugtató megoldást én még nem láttam, aki tud ilyet, örömmel venném, ha szólna…!

  Reply
 5. Pingback: Kimaradhat a XAML a Windows 8-ból « Balássy György szakmai blogja

 6. Pingback: Kimaradhat a XAML a Windows 8-ból - Balássy György szakmai blogja - devPortal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s