JSON sorosítás

Már régóta nyilvánvaló, hogy az AJAX a múlté, hiszen AJAJ van helyette. Kezdetben azért volt ez így, mert kín és szenvedés volt az XMLHttpRequest objektumot alacsonyszinten matatni, de aztán jött a jQuery és azóta minden rózsaszín. Az XML-t azonban teljesen jogosan leváltotta a JSON és azóta az Ajax elnevezés már nem is egészen helytálló.

Persze mióta mindenki JSON-t használ a kliens-szerver közötti kommunikációra, egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy hogyan állítsunk elő szerver oldalon JSON-t és hogyan dolgozzuk fel a JSON-ban bejövő adatokat? .NET-ben szerencsére (?) van erre több lehetőség is:

Már az is elég szomorú, hogy egy frameworkön belül két osztály is szolgál ugyanarra, a nagyobb gond viszont az, hogy egyik sem tökéletes. Egyrészt sajnos mindkettőben vannak hibák, amik valahogy nem akarnak kijavulni több framework verzió óta, másrészt egyszerűen nem elég rugalmasak. Szóval rájuk férne egy kis pofozgatás, webfejlesztői szemmel mindenképp. Tudja ezt az ASP.NET MVC csapat is, csakhogy egyik névtér sem hozzájuk tartozik, így jár, aki out-of-band.

De kár szomorkodni, hiszen vannak kiváló megoldások a piacon, sőt a szabadpiacon! Ott van például a Json.NET osztálykönyvtár, ami már sok helyen bizonyított, ahol a beépített osztályok kevésnek bizonyultak. Ingyenes, rugalmas és még gyors is:

json-406-json-performance

Le a kalappal James Newton-King előtt, hogy egy ilyen hobbiból megírt és még szabadon elérhetővé is tette. Köszönjük.

Akkor most egy pillanatra képzeljük magunkat az MVC csapat helyébe: van egy funkció, ami nagyon kell, ám a beépített verzió nem ideális és nincs lehetőségük megjavítani, ámde van egy külső komponens, ami jónak tűnik. A külső komponensek amúgy is beváltak már ennél a csapatnál, elég csak a jQuery-re, jQuery Validationre és Modernizr-re gondolni, amik megjelennek a projekt sablonokban.

Hogy mi lesz a preferált megoldás az MVC4-ben, arról kár most találgatni (és amúgy se mondhatom meg az NDA miatt). Én mindenesetre azt mondom, aki JSONozik, annak ideje megismerni a Json.NET-et…

 

Technorati-címkék: ,,,

1 thought on “JSON sorosítás

  1. kketto

    És hogy színesítsük a képet, a SharePoint 2010 Client Object Modell infrastruktúrája meg még egy más féle JSON serialization-t használ (igazán csak úgy félbe kb. ugye).

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s