COMException: Illegal operation attempted on a registry key

COM is loveA COMException egy igazi klasszikus rémálom. Egyrészt ijesztő (“jajj, mit kezdjünk most ezzel?”), másrészt Champollion legyen a talpán, aki rájön, hogy igazából mi a baj. Persze a második gátlástalanul erősíti az elsőt.

Íme egy példa illusztrációként: adott egy webszerver, rajta egy ASP.NET-es alkalmazás, ami Active Directory-hoz kapcsolódik. A webhely tökéletesen működik, de a szerverre kerül egy másik web application is, ami után a DirectoryEntry konstruktor nem tud a címtárhoz kapcsolódni, helyette inkább elszáll ezzel a hibával:

System.Runtime.InteropServices.COMException (0x800703FA): Illegal operation attempted on a registry key that has been marked for deletion.

Pedig én aztán nem csináltam semmit, sem ezzel az alkalmazással, sem a címtárral, sem a registry-vel! Azért elég zavarba ejtő, az Event Logban persze semmi hasznos, a hibaüzenetben még kevésbé.

Hát akkor rajta, elő a Process Monitorral, az majd megmondja, hogy kinek melyik registry kulccsal van baja –  persze csak miután az ember leszűrte és átnyálazta a sok ezer sornyi logot. Azért előtte egy gyors apppool recycle, hátha… És bejött, azóta semmi baja a szervernek.

COM is not love.

 

Technorati-címkék: ,,
Reklámok

8 thoughts on “COMException: Illegal operation attempted on a registry key

 1. SzLZs

  Nem érzem úgy a blogbejegyzésedből, hogy ha holnap nekiállok egy ASP.NET-es fejlesztésnek (persze még életembe nem foglalkoztam ASP.NET-tel), és pont képentalál az említett üzenet, tudni fogom a megoldást.
  Vagy nem is a teljes körű tájékoztatás volt a cél, vagyis csak villantottál egyet, mint a celebek?

 2. István

  Szia!

  Szívesen olvasnék debugolásról (WinDbg?) szóló bejegyzéseket. Én kevés ilyen problémába futok bele (<2), és azt sem tudom megfelelően debugolni, ezért szerintem hasznos lenne. 🙂

  Ha éppen találkozol ezzel…

  István

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s