Az ASP élt, él és élni fog

Update: Kicsit félreérthető volt a vége, ezért kiegészítettem.

Már több, mint tíz éve itt a .NET, de a mai napig előfordul, hogy valakit ki kell javítanom, hogy “az bizony nem ASP, hanem ASP.NET”. Mondhatnánk, hogy szinte mindegy is, hiszen ki a fene izzad még mindig klasszikus ASP-vel? Márpedig vannak ilyen elvetemültek, nem is kevesen! Nem is olyan rég ismét előkerült egy cég, ahol nem csak hogy eszük ágában sincs váltani, hanem folyamatosan fejlesztik tovább a régi ASP-s alkalmazást. Őszinte részvétem…

Aki hasonló cipőben jár, annak mindenképp érdemes megnézni az ASP.NET Web Pages technológiát, mert arra sokkal könnyebb váltani, és akkor már legalább ott a teljes .NET arzenál a háttérben, amiről később tovább lehet lépni.

Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy meddig mehet ez így tovább? Hát ha a Microsoftot kérdezzük, akkor még legalább 10 évig, ugyanis a Windows 8 éppúgy támogatni fogja a klasszikus ASP-t, mint a korábbi verziók. Ott a Developer Preview, ki lehet próbálni. Sőt, azt is megsúgom, hogy egyelőre tervbe se vették, hogy mikor akarnak megszabadulni tőle. Bármennyire is értelmetlennek és szomorúnak tűnik, hogy még mindig vannak fejlődő klasszikus ASP-s alkalmazások, ez kiválóan mutatja, hogy ha a Microsoftnál egyszer valami bekerül a support körforgásba, akkor az jó sokáig ott is marad és lehet rá számítani.

Aggódik még valaki a Silverlightos alkalmazások jövőjéért?

Technorati-címkék: ,,

24 thoughts on “Az ASP élt, él és élni fog

 1. Robi

  Végül is jól írod a Silverlightnak jövője lesz majd 10 év múlva, ha egyáltalán előveszi akkor majd valaki. Addig marad a natív SQL meg a winforms,mert desktop a cégek 90%-a itthon ebben nyomul, sokan pedig VB6-ban. Aztán majd váltanak Metro–ra 10 év múlva és kész. 🙂 Sajnos a fejlesztések többségénél az az egyedüli cél, hogy valami működjön, akkor is ha egy nagy katyvasz az egész. Amikor sürgős, akkor nem fognak MVVM-es szuper agilis csoda valamit tervezni, hanem bruteforce nekiesnek a projectnek és határidőre ledarálják. Ez a magyar valóság a többi bullshit.

  Reply
 2. Tom

  Mutassatok már légyszi pár “eldobom az agyam” minőségű ASP.NET oldalt, amit nem a Microsoft készített, pls! 🙂

  Reply
  1. flata

   Szvsz az oldalak minősége nem a mögöttük lévő szerver oldali technológiától függ, de:

   Myspace, Stackoverflow

   Reply
   1. Tom

    Nyílván, viszont laikusként nem látom, hogy miért kéne használnom ezt a Microsoft terméket. Azt gondolnám, hogy akkor van értelme, ha kihasználom a “a teljes .NET arzenált a háttérben” (via Balássy György)…
    myspace-t évek óta nem néztem, csak írásokban olvastam, hogy a csillaga leáldozott (most rákukkantottam, de 20 mp-nél tovább nem érdekelt)
    A Stackoverflow-nak meg tökre nem az a dolga, hogy a látványtól eldobjam magam (ami persze ennél az oldalnál egyáltalán nem baj)

    Jó lenne látni páldát arra, hogy valaki arra használja a terméket, amiért kitalálták. Ha nincs számottevő ilyen jellegű felhasználó, akkor valószínűleg okkal nincs.

   2. flata

    A .NET előnyei (pl. integrálhatóság, karbantarthatóság, fejlesztői eszközök) leginkább LOB alkalmazások esetén jönnek elő (ahogyan Java esetén is), amelyek többnyire intraneten működnek. Ha elmész valahova ASP.NET fejlesztőnek, akkor nagy eséllyel valami ilyenen fogsz dolgozni. Ennek ellenére interneten is számottevő a jelenléte:

    http://w3techs.com/technologies/overview/programming_language/all

    Amúgy nem igazán értem milyen példát szeretnél… Amiket linkeltem pont azt mutatják, hogy lehet vele jó site-ot csinálni, a kérdés pedig erre vonatkozott.

 3. Balássy György Post author

  Az, hogy egy felhasználó mitől dobja el az agyát, csak részben a technológia függvénye, például befolyásolja a teljesítményt. Az összes többi, hogy jól néz-e ki vagy hogy egyáltalán van-e értelme az oldalnak és leköti-e a látogatókat, már teljesen más kérdés.

  Reply
 4. luy

  Nem nagyon értem, miért baj, ha valamire hosszú évekig van support?

  Azt értem, hogy az ASP-vel bajod van, de úgy általában: ha van egy fejlesztés, amibe anno jó csomó pénzt beleöltek, teljesen mindegy milyen technológia, elég gáz ha 2-3 évente újra kell írni az egészet, mert jaj elavult.

  Szóval a hosszú idejű support rendben van.

  Reply
  1. Balássy György Post author

   @luy: Ezt kinek a válaszára írtad? Mert szerintem jó a hosszú idejű support és persze 2-3 évente a fene se akar újraírni semmit, sőt teljesen meg tudom érteni, ha az igényeket még a régi oprendszerek vagy technológiák is ki tudják elégíteni.

   Reply
   1. Balássy György Post author

    @luy: Ha arra gondoltál, hogy ASP-ről Silverlightra kellene átállni, akkor félreértetted. A Windows 8 kapcsán sokan aggódnak, hogy a mostani Silverlightos fejlesztéseikkel mi lesz a jövőben. Hát nagyjából ugyanaz, mint az ASPs fejlesztésekkel, valószínűleg működni fognak kiválóan.

 5. luy

  Nem arra, hanem erre a mondatodra:
  “Bármennyire is értelmetlennek és szomorúnak tűnik, ez kiválóan mutatja, hogy ha a Microsoftnál egyszer valami bekerül a support körforgásba, akkor az jó sokáig ott is marad.”

  Ez nekem egy negatívumnak hangzik, de ha nem annak szántad, akkor bocs.

  Reply
 6. Robi

  nyelvész :
  Ja, meg még Foxpróban is, meg Clipperben is nyomulnak “fejlesztők”.

  A Progress-t ki ne hagyjuk, most is elég komolyan aktív és a felhasználók, ha meglátnak egy .NET-es csoda felületet menekülnek, ez van. 🙂

  Reply
 7. safipeti

  Balássy György :
  @luy: Ha arra gondoltál, hogy ASP-ről Silverlightra kellene átállni, akkor félreértetted. A Windows 8 kapcsán sokan aggódnak, hogy a mostani Silverlightos fejlesztéseikkel mi lesz a jövőben. Hát nagyjából ugyanaz, mint az ASPs fejlesztésekkel, valószínűleg működni fognak kiválóan.

  Szerintem nem a SL jövőbeli supportja miatt aggódnak, vagy amiatt, hogy a régebben írt kód nem fog lefutni. Sokkal inkább az aggasztja a fejlesztőket, hogy új projektnél nem lesz egyértelmű, hogy SL az egyértelmű választás.

  Másik ok, hogy az MS nem deklarálta egyértelműen a véleményét az SL-el kapcsolatosan. Sokaknak megnyugtatóbb lett volna egy IGEN-NEM vagy FEKETE-FEHÉR.

  A véleményekből, tendenciákból, hírekből pedig mindenkinek más és más jött le, és alakultak ki érdekes gondolatok

  Ez persze az én véleményem.

  Reply
 8. Pingback: VB6 Never Dies « Balássy György szakmai blogja

 9. Pingback: VB6 Never Dies - Balássy György szakmai blogja - devPortal

 10. Pingback: Kimaradhat a XAML a Windows 8-ból « Balássy György szakmai blogja

 11. Pingback: Kimaradhat a XAML a Windows 8-ból - Balássy György szakmai blogja - devPortal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s