Új év, új .NET. Vagy mégsem?

BUÉK! Aki belegondolt már abba, hogy mi minden várható az idén a Microsofttól, annak biztos ott szerepel a lista elején az új .NET. Lesz új Visual Studio, új C# és új .NET Framework, ami a keresztségben a 4.5 verziószámot kapta. Hogy miért éppen 4.5? Mert a DevDivnél az a szokás, hogy:

 • új CLR –> major verziószám változás (pl. 4.0)
 • javított CLR és új könyvtárak –> minor verziószám változás (pl. 4.5)
 • javítások és apróbb kiegészítések –> revision verziószám változás (pl. 4.0.2)

Márpedig az új verzióban lesznek javítások és újdonságok is, ezért lett épp 4.5. Kár, hogy semmit nem fogunk látni ebből.

Az új verzió ugyanis felülírja a régit hasonlóan, mint ahogy a 3.5 és a 3.5 SP1 felülírta a 2.0 verziót. In-place update. Ez önmagában nem is lenne igazán nagy gond, ami viszont nagyon fáj, hogy a verziószám marad a régi. Igen, pont ugyanaz:

“One of the first things you’ll notice about .NET 4.5 is the version number (4.0.30319) is the same as .NET 4; this is the practice used by other in-place updates.”

Magyarul jön az új Framework, valaki feltelepíti és utána az összes 4.0-ra írt alkalmazás kénytelen lesz azt használni. Ez van, nincs választási lehetőség, nesze, íme, újabb, szebb és jobb.

(Őszintén szólva ennek hallatán az első kifejezés, ami eszembe jutott, a DLL-hell volt, pedig mióta van korrekt Windows Installer és a .NET 2.0-nál elmondtuk, hogy milyen jó a side-by-side telepítés, ezt a fogalmat nyugodtan száműzhettem az életemből.)

Jobban belegondolva még az azonos verziószám sem lenne gond, ha nem lennének breaking change-ek és kompatibilitási problémák. Biztos vagyok benne, hogy az MS nagyon komolyan veszi ezeket az eseteket, nem is tehetik máshogy:

“Our primary concern is guaranteeing applications you use do not break after you install .NET 4.5. We accomplish this by running hundreds of application in our compatibility lab to find issues as soon as they’re introduced. While designing new features or changing existing code, we keep compatibility in mind. And a small group of us, the Developer Division Compatibility Council (DDCC), monitor changes made by developers. We review potential breaking changes, and help teams understand and assess the compatibility impact of new features and bug fixes. For .NET 4.5, members of DDCC reviewed every proposed breaking change, every new feature, and a majority of the bug fixes for the release.”

Persze azt ők is beismerik, hogy nagyon nehéz tökéletes munkát végezniük:

“We’ve put a lot of effort into maintaining a consistently high bar for compatibility across the product, yet we know some issues may get past us. Many applications will exercise the .NET Framework in ways that we did not expect or we lack test coverage for. Still we care about knowing every issue, even those that may seem like corner cases.”

Ha valamelyik alkalmazásunk megpurcan az új frameworkön, akkor lehet a Connecten jelenteni a hibát – és majd lesz valami.

A legszomorúbb az egészben az, hogy a technológia képes lenne a side-by-side működésre, nekünk mégsincs választási lehetőségünk. Valamilyen elvtől vezérelve eldöntötték Redmondban, hogy márpedig in-place upgrade lesz. Tehát ha egy szerveren egy alkalmazás miatt szükség van a 4.5 verzióra, akkor azon a szerveren a telepítés után minden 4.0 alkalmazás a 4.5 verzión fog futni. De ki fogja tudni garantálni, hogy a korábbi alkalmazások teljesen jól működnek az új frameworkkel? A legtöbb esetben senki, vagy csak jelentős munka árán. Mivel az üzemeltető nem fog ilyen kockázatot (vagy munkát) vállalni, nem fogja engedni a 4.5 verzió telepítését, mert fél, hogy a korábbi jól működő rendszerek megborulnak tőle. Üzemeltetőként én sem vállalnám, oda a bizalom. A Microsofttal szemben is és a fejlesztők felé is.

Szerintetek ez jó így?

Technorati-címkék:
Advertisements

6 thoughts on “Új év, új .NET. Vagy mégsem?

 1. Goda Attila

  Az igazi az lenne, ha a .NET automatikusan frisssítődne minden windows verzióban – beleértve az XP-t is. Jelenleg tiszta pokol a deployment: a “jó öreg” XP még vagy 3 évig biztosan nem fog kihalni, a win7-ben 3.51 SP/1 van aminek a telepítője jó pár száz mega XP-n (a client profile-nak is). A 2.0 jó lenne, de az a béka feneke alatt van technológiailag, még linq sincs, nem hogy EF. Vagy van a 4.0 aminek a client profle-ja elfogadható méretű, de azt meg telepíteni kell win7-re is. És lesz a win8, amin ki tudja, lesz-e 3.x illetve 2.x.

  Mindenesetre jelenleg ott tartok, hogy 2.0-ra fejlesztek, de hogy mehessenek a modernebb dolgok is, áthoztam a system.core-t mono-ból (3.0-ás C# verzióval fordítva), hozzáfordítottam a subsonic 3.0-át, ez távolról nézve már hasonlít valami XXI századi dologhoz, és nem kell hozzá csak egy 20 megás telepítő XP-re, win7-re meg semmi.

  Reply
 2. Pingback: Feature detection .NET 4.5-ben « Balássy György szakmai blogja

 3. Pingback: Feature detection .NET 4.5-ben - Balássy György szakmai blogja - devPortal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s