LocalDB: SQL Server KISS Edition

Az elmúlt évben a Web Platform and Tools Team nagyon komoly előrelépést tett a Microsoftnál: bevallotta magának, hogy a Microsoft web platformja bizony bonyolult (főleg annak, aki először látja) SŐT meg is oldotta ezt a problémát:

Bonyolult az eszközök telepítése? Ott a Web Platform Installer.

Bonyolult a webszerver konfigurálása? Ott az IIS Express.

Bonyolult a fejlesztőeszköz? Ott a WebMatrix.

Ma már talán elmondhatom, hogy a projekt kódneve nagyon találóan “Simplicity” volt. Szerintem nagyon jó irány.

Most úgy tűnik, hogy az adatbázis szerver következő verziójában az SQL Server csapat is igyekszik csökkenteni ezeket a nehézségeket. Megjelenik ugyanis egy új SQL Server verzió, amit egyszerűen csak úgy hívunk: LocalDB. Hivatalosan SQL Express LocalDB, de ha rászabadulnak a marketingesek, akkor biztosan el fogják nevezni SQL Server Keep-It-Super-Simple Editionnek.

Az új változat nagyjából félúton van az SQL Compact és az SQL Express között: kb. éppúgy nem-szerviz, mint az SQL Compact és kb. éppúgy kompatibilis a nagy SQL Serverrel, mint az Express. Nem véletlenül írtam oda, hogy “kb”, mert persze ezzel a kijelentéssel sokat csúsztattam. Nem egy in-process adatbáziskezelőről van szó, mint a Compact esetén, hanem egy külső folyamatról, ami azonban a hívó alkalmazás kontextusában fut. Gyakorlatilag egy olyan adatbáziskezelő, ami nagyon kényelmessé teszi a fejlesztők életét. Számomra ez épp olyan, mint az IIS Express, csak a hasonló elnevezés itt már foglalt volt.

Akit kicsit jobban érdekelnek a technikai részletek, itt talál egy cikket róla: Introducing LocalDB, an improved SQL Express. A cikk címe félrevezető, a LocalDB nem váltja fel a mostani SQL Expresst, viszont aki Expresst használ (főleg éles környezetben), annak fontos információ, hogy a User Instance mód előbb-utóbb meg fog szűnni (deprecated egy ideje) és helyette a LocalDB vagy a Compact lesz a javasolt út.

Akinek felkeltettem az érdeklődését, az letöltheti az SQL Server Code Name "Denali" Express CTP3-at és ezzel a képregénnyel megtanulhatja telepíteni a LocalDB-t.

Ami pedig az egyes változatok képességeinek összehasonlítását illeti, ErikEj kiváló táblázatot állított össze: Comparison of SQL Server Compact, SQL Server Express 2008 R2 and LocalDB

Nekem tetszik ez a koncepció, ti mit gondoltok, van értelme?

 

11 thoughts on “LocalDB: SQL Server KISS Edition

 1. Ádám

  Szerintem nagyon jó az irány! A nagy feladatokhoz eddig is megvoltak a megfelelő eszközök, most már a kicsi/egyszerűbb feladatokhoz is meglesznek az oda illőek. Csak így tovább!!!

  Reply
 2. Szőke László Zsolt

  Én ezt nem értem. Mi volt eddig a nehéz a SQL Server telepítésével és a használatával? Nem, nem vagyok _túl_ ügyes; tényleg nem értem.
  Vagy a lightswitch vagy mi a bánat célközönségének akarnak segíteni? A “sztárok” a cégnél úgyis elintézik maguknak, hogy valaki feltelepítsen nekik egy SQL Server példányt; de nyílván nem azért, mert hülyék, hanem mert úgy kényelmesebb.
  A kényelemről meg annyit, hogy eddig sem volt kényelmetlen egy SQL server telepítés; a legjobb terméke a Microsoftnak, miért ne lenne jó a telepítője?

  Reply
  1. Balássy György Post author

   Azért a telepítő is tudott érdekes dolgokat kérdezni (például hányan felejtettek el adni jogot adni a felhasználójuknak), de ami még érdekesebb, az egy alkalmazás vagy egy felhasználó beengedése az adatbázisba. Szerintem próbáld meg ezt megcsinálni egy MySQL vagy egy Oracle serveren és át fogod érezni mások szenvedéseit 🙂

   Reply
  2. martonx

   Próbálj meg egy egyszerű kis programot, ami helyi adatbázist használ, silent installal felrakni SQL Servert magába foglalva, felkonfigolva 🙂
   Mert bizony sok ilyen program létezik, még ha ezek tipikusan nem is a nagyvállalati szoftverek.

   Reply
   1. NemoPeti

    Ha ezt jó értem:
    “Q: Where can I find the option to install LocalDB?

    A: You must install the SQL Server Express Edition and select LocalDB as a feature. You can unselect the Database Engine if you do not require SQL Server Express as a service.”

    ,akkor ez a verzió sem “embedded”, szóval ez a része pont nem változik, esetleg másképp paraméterezed az install-t

 3. Szőke László Zsolt

  A telepítő pont megkérdezi, sőt felajánlja, hogy a telepítést végző sysadmin legyen az adatbázisban.
  Nem tudom, hogy kinek a szenvedését kellene átéreznem, mert pont nem érzek semmi szenvedést a SQL Serverrel kapcsolatban. Nem értem, hogyan jön ide az Orákül, meg az igénytelen Májeszkjuel. Ha azokkal szenvedés a telepítés, akkor így jártak; mi közöm van hozzá?

  Reply
 4. LCoder

  Ezzel a telepítővel még mindig vért pisil egy ügyviteli szoftver silent install-ja ha fel akarja tenni az egyszeri user gépére. Annál is inkább mivel szvsz ehhez is windows installer 4.5 kell aminek a telepítése az átlag XP-s end-júzer gépén helyből egy újraindítás.

  Reply
 5. NemoPeti

  Hmm.. egész érdekes gondolat.

  Nekem ez mondjuk nem tetszik:
  “…LocalDB processes are started and stopped automatically when needed…” – nekem ez már most teljesítményproblémákat vetít előre, pláne megfejelve LINQ -val, vagy EF-el

  És ez sem:
  “…Q: When will System.Data.SqlClient support LocalDB

  A: LocalDB is planned to be supported with .NET 4.0 with a QFE (not yet shipped) and future versions of .NET…”

  Már megint ez a “…future version…” duma, lábrázásom lesz tőle. Egy ideje MS-nél ez lett a divat kidobják a be nem fejezett dolgaikat, és hozzáteszik, hogy majd lesz benne ilyen is. De persze, ha közben másképp gondolják, akkor mégsem lesz….

  Azt hiszem nálam marad a jó öreg express még egy darabig.

  Reply
 6. Pingback: Mi lesz veled SQL Server Compact Edition? | Balássy György szakmai blogja

 7. Pingback: Mi lesz veled SQL Server Compact Edition? - Balássy György szakmai blogja - devPortal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s