WCF és REST – ahol mindenre van URI

Az alkalmazásintegráció területén a SOAP mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a REST alapú megoldások. Mert kicsi, egyszerű, gyors. Egyszóval fapados. Nem csak az elkésztése, hanem a meghívása is, ami különösen akkor érdekes, ha a klienseink butábbak az átlagnál, például Ajaxos weboldalak vagy épp telefonok.

Ezt a területet a Microsoft már évekkel ezelőtt célba vette, és kiadta hozzá a WCF REST Starter Kitet. Még sosem hallottál róla? Hát valóban nem ez lett a világ leghíresebb terméke, de legalább elindította a céget egy olyan irányba, amelynek komoly mérföldköve lett a .NET4 és a héten a MIX’11 konferencián bejelentett WCF Web API.

A WCF Web API a WCF Futures csomagban érhető el, amely a következő területekre fókuszál:

 • REST – ez a WCF Web API
 • Kliensek – Ajax, jQuery, Silverlight, telefon
 • Felhő
 • Egyszerűsítés

Ezek közül a MIX-en két területtel kapcsolatban jelent meg újdonság.

1. A REST területen elérhetővé vált a WCF Web API Preview 4 verziója. Ennek az a célja, hogy az alkalmazásaink funkcióit egyszerűen nyithassuk meg HTTP felett a REST alapelveit követve. Itt egy olyan architektúrát kell elképzelni, ahol minden a HTTP-re van kihegyezve:

WCF-Web-API

2. A kliensek területén megjelent a RIA/JS, ami gyakorlatilag közvetlen WCF támogatást jelent a jQuery-hez:

WCF-jQuery

Ez még elég gyerekcipőben jár, de a BigShelf példa alkalmazáson már érezhető, hogy a $.dataSource és a DataLink jQuery pluginek mennyire egyszerűsítik a megírandó kliens oldali kódot.

Aki web API fejlesztéssel foglalkozik, annak mindenképp érdemes megnéznie az újdonságokat, mert a jelek szerint a REST a jövő.

 

Technorati-címkék: ,,

2 thoughts on “WCF és REST – ahol mindenre van URI

 1. jankajanos

  Én is tanulmányoztam ezt mostanába. Az külön tetszik benne, hogy könnyedén lehet írni saját MediaTypeProcessorokat, így pl. azt az Isten csapása DataContractJsonSerializer-t is ki lehet gyepálni belőle, ami se a DataContract IsReference-t nem támogatja (körkörös referencia ellenőrzés), a dátumot MS AJAX formába formázza ISO formátum helyett, a dictionary-t tömbbe objektum helyett, az anonym, illetve dinamikus típusokat kezelni se tudja, és még csak camel-case formázást sem támogat. Szerencsére viszont WCF Web API-val kicserélhető ez könnyedén JSON.NET lib-re: http://weblogs.thinktecture.com/cweyer/2010/12/using-jsonnet-as-a-default-serializer-in-wcf-httpwebrest-vnext.html

  Mondjuk a JSON-al elég sok bajom van így is (pl. származtatott osztályok esetén ahol saját javascript convertereket kell beinjektálni ASP.NET MVC esetében egy saját JSON model binder segítségével, hogy normálisan deszerializálni lehessen az adatot, mivel a JSON nem hordoz típusinformációkat, amiket az MS serializer értelmezni tudna visszafele jövet, plusz külön öröm volt, hogy a controllerek Json metódusára nem tették ki az egyéni json converterek hozzáadásának lehetőségét, emiatt az egész asp.net mvc json-os mókát újra kellett írnom)

  Reply
 2. Juhasza

  Az előttem szólóhoz csatlakozva a jelenlegi (3.5) WCF Rest egy katasztrófa. Szerencsére van jónéhány open source alternatíva. Az egyik amit javasolni tudok az openrasta, a másik pedig a servicestack.net megoldása. Valami nagyon nagyot kell az MS-nek alkotnia ahhoz, hogy visszavegyem az éles projectekbe a Rest-es gyári megoldásukat.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s