IE 10 Platform Preview 1

Alig négy hete, hogy megjelent az Internet Explorer 9, a Microsoft tegnap a MIX’11 megnyitóján bejelentette, hogy máris itt a következő verzió első előzetese. Szemmel láthatóan nem csak a Firefox csapat gyorsította fel a kiadások ütemét, Redmondban sem unatkoznak. Az Internet Explorer 10 Platform Preview 1 az alábbi újdonságokat támogatja:

 • Cascading Style Sheets Level 3 (CSS3):
  • Flexible Box (“Flexbox”) Layout
  • Grid Alignment
  • Több oszlopos elrendezések
  • Színátmenetek háttérképeken
 • ECMAScript 5 (ES5):
  • ES5 strict mode

Az Internet Explorer következő verziója nyilván nem csak ennyit fog tudni, ezek a funkciók készültek el mostanra bemutatható szinten. Készül már a CSS3 Transitions és a CSS3 3D Transforms támogatás is, melyeket a tervek szerint 8-12 hetente megjelenő következő előzetesek valamelyikében próbálhatunk ki.

A “native HTML5” mellett továbbra is fontos kulcsszó a teljesítmény, és a teljes hardver gyorsítás, melyet a korábbi FishIE tank továbbfejlesztett Fishbowl változatán és az új Paintball demón keresztül mérhetünk le.

Fishbowl demó

Az újdonságokról sok demó és teljes fejlesztői dokumentáció található az Internet Explorer Test Drive oldalon, ahonnan az IE10 első előzetese már le is tölthető.

Bár márciusban az összes nagyobb böngésző gyártó új verziót adott ki, a jelek szerint a böngészők újabb háborújának még koránt sincs vége. A nemzetközi helyzet fokozódik.

 

Technorati-címkék:

1 thought on “IE 10 Platform Preview 1

 1. jankajanos

  Csak az nem mindegy, hogy milyen videókártyával akarjuk élvezni a nagy GPU gyorsítást. Nálam egy régi ATI Radeon x1800 GTO-val 2 fps-t produkál, olyan majdnem mintha egy álló képet néznék. 😀 A CSS3, ill. ECMAScript5 strict mode-nak viszont örülök én is, meg annak, hogy végre bitang gyors lett. Bár nem bántam volna, ha a 64 bites böngészőhöz is csinálnak JIT script compilert (főleg mivel már amúgy is lesz 64 bites Silverlight, ill. Flash is nemsokára): http://blogs.msdn.com/b/ieinternals/archive/2009/05/29/q-a-64-bit-internet-explorer.aspx

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s