VS 2010 SP1 – frissítsd a video drivered

Megjelent a Visual Studio 2010 Service Pack 1, ami egyelőre csak az MSDN előfizetők számára érhető el, de pár nap múlva publikus oldalról is letölthető lesz. Jason Zander blogjában található egy lista a javításokról (nincs minden benne, de például a legzavaróbb JavaScriptes problémáim igen Kacsintó arc) és azokról a fejlesztőeszközökről is (pl. Async CTP, LightSwitch), amivel kompatibilitási problémák lehetnek az SP1 telepítése után.

Van egy fontos változás az alapértelmezett beállítások között, ami elsősorban a Windows XP-t használó felhasználókat érinti, de a dolog hátteréről szerintem minden VS 2010 felhasználónak érdemes tudnia. A Visual Studio 2010 alapértelmezés szerint kihasználja a grafikus kártya képességeit, ahogy azt az alábbi ábra is mutatja (katt a nagy képért):

VS_2010_hardware_acceleration

Ez úgy működik, hogy a Studio lekérdezi a video drivertől a kártya képességeit, és ha tetszik, amit lát, akkor megpróbálja bekapcsolni a hardver gyorsítást. A gond ezzel az, hogy a “tudok valamit” és a “jól csinálok valamit” nem mindig jár együtt és ez különösen igaz a video driverek esetén. A statisztikák azt mutatják, hogy a VS elszállások igen jelentős hányada az elavult video eszközmeghajtókra és a hardvergyorsításra vezethető vissza. Ráadásul Windows XP-n az ilyen jellegű problémák száma 2x annyi, mint Windows Vista, Windows 7 vagy Windows Server esetén.

Ezért a fejlesztőcsapat úgy döntött, hogy az SP1-től kezdve Windows XP-n alapértelmezés szerint a VS nem fog hardvergyorsítást használni. Ez az alapértelmezés, amit a fenti ablakban bármikor vissza lehet kapcsolni. Ezen kívül összeállítottak egy Visual Studio Troubleshooting útmutatót is, ami segíthet.

Mi ebből a tanulság? Hogy a VS 2010 nagyon szereti a friss és jól működő video eszközmeghajtókat. XP-n különösen, de más oprendszeren is. Frissítsd a video drivered!

Advertisements

2 thoughts on “VS 2010 SP1 – frissítsd a video drivered

  1. bigbit

    Hali!

    Én nekem jó a video driverem.
    Kikapcsoltam a visual experience pipákat. És úgy eldurran az sp1 devenv egy solution betöltése után mint a huzat. Valami a intellisense körül lehet, mert még nincs kiszínezve a szöveg. A proc affinity mask állítgatás sem megy.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s