Windows Phone 7 – idehaza csak egy telefon?

Azt szokták mondani, hogy az okos telefonok annyival tudnak többet “nem okos” társaiknál, hogy nem csak telefonálni lehet velük. Mert mit csinál az ember manapság egy telefonnal, ami nem egy törpe számítógép: telefonál, SMS-t küld, fényképez, netezik. Ezek ma már alapfunkciók, a kifejezetten “buta” telefonok kivételével gyakorlatilag már a belépő szintű telefonok is tudják ezeket a funkciókat.

A Windows Phone 7 azonban több ennél. Itt most nem az agyondicsért új Metro GUI-ra gondolok, nem is a képességekre, amiket az eszköz magában rejt, hanem a szolgáltatásokra, amik ehhez az eszközhöz kapcsolódnak. A hangsúly ebben a verseny világban a szolgáltatásokon van, ez az a terület, ahol az egyik telefon smartabb tud lenni a másiknál. Ha a WP7-et nézzük, akkor van itt Marketplace, többféle online Zune, Xbox és Bing szolgáltatás, ez együtt tényleg ütős gyűjtemény. Hiányzik a beépített stopper funkció a telefonról? Semmi gond, ránts le egyet a sok száz timer alkalmazás közül a Marketplace-ről. Ettől okos, hogy ilyen dolgokra képes.

Ám még egy ilyen okos telefon sem lehet tökéletes, az Engadget “mit változtatnál a WP7-en?” felmérésére 924 válasz érkezett eddig. Csakhogy nem az itt a probléma, hogy nincs copy-paste, direkt fájl másolás, százalékos akkumulátor szint kijelzés, mert ahhoz jön majd idővel az update. Nem is az a fő probléma, hogy az eladók hozzáértése sokfelé csapnivaló.

A fő gond az, hogy egyelőre, ez egy US-only smart phone. Andrew Birch készített egy kiváló összefoglaló táblázatot arról, hogy a Windows Phone 7-hez kapcsolódó online szolgáltatások mely országokban érhetőek el és melyekben nem. Érdemes megnézni, hogy olyan nagy, angol anyanyelvű piacokon is igen üres a táblázat, mint Ausztrália. Magyarországot nem is érte meg beírni a táblázatba.

Amíg ez nem változik jelentősen, addig a Windows Phone 7 számunkra nem más, mint egy klasszikus telefon, stopper nélkül, szép csomagolással és ígéretes jövővel. Se több, se kevesebb.

Vagy te máshogy látod?

15 thoughts on “Windows Phone 7 – idehaza csak egy telefon?

 1. Molnár Zsolt

  Ezzel a megláttással nagyon is egyet kell, hogy értsek. Kiegészíteném azzal, hogy ráadásul ha bemegyek egy üzletbe, akkor Androidos mobilokon kívül nem is nagyon tudok mit venni, ha okos telefonra vágyok. Szerintem ezt az MS megint el…ta!

  Reply
 2. Ádám

  Ráadásul szerintem nem is csak a WP7 miatt kellene az MS-nek elérhetővé tenni ezeket a szolgáltatásait, hanem azért is mert ha a konkurensek szolgálttásaira rászoknak a felhasználók, akkor minden más tekintetben is oda fognak húzni. Az Google keresőjét használja, a Google telefonját veszi, aztán majd a Chrome OS-el telepített laptopot veszi… És ezzel az MS szépen elindul le a lejtőn.

  Reply
 3. czini517

  Azért el lehet itthonról is érni a Marketplacet, csak vásárolni nem lehet, úgyhogy az ingyenes app-ek maradnak. Vagyis nem stoppernélküli… 🙂

  Reply
 4. Flowman

  Magyar live id-vel semmi nem megy, amerikaival minden kivéve a fizetős alkalmazások. UK live id-vel viszont minden működik ami a táblázatokban szerepel.

  Reply
 5. Antal István

  Na ezt a cikket így ahogy van kimerevíteném egy tabletre, felszögelném egy szeneslapátra és pofáncsapnám fele a “fejlesztők, fejlesztők” urat.
  Mert megérdemli.

  Jól szóltál. Uff.

  Reply
 6. Ádám

  Van arról valami infó, hogy mikor lesznek ezek a szolgáltatások elérhetők nálunk? Rákerestem, de nem találtam semmit. Azt nem hiszem el, hogy az MS-nél a sok okos ember nem látja, hogy ha a szolgáltatásaik csak korlátozottan érhetőek el, akkor nagyon sok felhasználót veszítenek minden téren. Ha viszont látják, akkor miért nem lépnek? Ha meg már folyamatban vannak a dolgok, akkor miért nem beszélnek róla? Akkor legalább azt tudnánk, hogy mennyit kell még várni.

  Reply
 7. Flowman

  Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy évek kérdése. Én az első perctől amerikai account-tal nyomom, így azért elviselhető.

  Reply
 8. Ádám

  Én azért többre számítok. 🙂 Azt írták, hogy a Nokia átveszi az “irányítást” a Bing Maps felett és bekerülnek a Nokia tartalmai. Ez sokat fog javítani rajta. Ráadásul valahol azt olvastam, hogy a honosítási folyamatokban is részt fog venni, így remélhetőleg hamarabb jön majd a magyar WP7 és talán a magyar tartalmak is. Nokia által használt online vásárlási eljárások átvétele pedig lehetővé teheti, hogy itthonról is lehessen vásárolni, akár a szolgáltatókon keresztül is.

  Reply
 9. probedroid

  Nagyon igaza van a Györgynek, a kötöttségek miatt, ez csak egy telefon. A WP7-et a megjelenésétől figyeltem és mivel új telefonra akartam beruházni, sokat gondolkoztam, megéri e? Végül mégis az androidot választottam. Tény, hogy ott lassabb a fejlesztés, de nincs lekorlátozva a rendszer, főleg, hogy adatbázist is használhatok. Jó lett volna a silverlight és xna párosban fejleszteni de ilyen korlátok mellett? Az üzleti oldalt szinte el is lehet felejteni. Nekem megérte androidra áttérni. Flash gyakorlattal a silverlight szinte pótolható, adobe air-re fejlesztve nem csak androidra tudok publikálni. A Unity is ott van androidra a 3d játékfejlesztésre, természetesen c#-al és ezzel az xna is pótolva van. A testreszabhatóságról meg nem is beszélve. A metro érzés nagyon nem jön be, túl egyszerű, nem igazán kreatív. A csengőhang választás meg egyéb apróságok hiányáról nem is beszélve, azt a régi 10 éves nokiám is tudta. Ár/érték/lehetőségek szempontjából a WP7 bukta.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s