Managed Service Account vs. SQL Server

A Windows Server 2008 R2 újdonságai közül az egyik kedvencem a Managed Service Accountok és a Virtual Accountok megjelenése. Persze ez nem egy látványos újdonság, talán ezért is nem szerepel óriási betűkkel kiemelve a What’s new oldalon, pedig üzemeltetők számára igen-igen hasznos. Persze csak azoknak, akik nem minden szolgáltatás Local System felhasználóval futtatnak.

A minap SQL Server 2008 R2-t akartam telepíteni, ám csalódva kellett tapasztalnom, hogy még az R2 változat sem támogatja ezt a két új fióktípust 😦 Az SQL Server 2008-ról ez ismert volt, de most az R2-vel kapcsolatban is megerősítették a fórumban:

SQL Server 2008 and SQL Server 2008 R2 do NOT support managed service account and virtual account when running on Win7 and Win2k8 R2.

Maradt a szokásos helyi Gipsz Jakab felhasználóval történő futtatás, ami nem is zavart volna, ha a Windows Remote Desktop login képernyőjén nem virított volna feltűnően bárki számára, hogy van egy ilyen felhasználó. Onnan pedig leginkább registry matatással lehet eltűntetni az ilyen persona non gratat:

  1. Létre kell hozni a HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ Winlogon\SpecialAccounts\UserList kulcsot – nálam az utolsó 2 szint nem létezett.
  2. Ezen belül egy DWORD típusú kulcsot kell létrehozni, aminek a neve legyen az eltüntetendő felhasználó neve (pl. gjakab), az értéke pedig 0.

Továbbá azok a felhasználók is eltűnnek a Welcome Screenről, akiknek Deny log on locally jogot “adunk”, amit egyébként is ajánlatos megtenni.

Technorati-címkék: ,

5 thoughts on “Managed Service Account vs. SQL Server

  1. Balássy György

    Miért, van más is? Ki emlékszik már a pre-R2 változatra :-)))(Egyébként teljesen igazad van, köszi a kiegészítést.)

    Reply
  2. Pingback: IIS AppPool kontra Group Policy « Balássy György szakmai blogja

  3. Pingback: SSL TDS alá, avagy az SQL kapcsolat titkosítása « Balássy György szakmai blogja

  4. Pingback: SSL TDS alá, avagy az SQL kapcsolat titkosítása - Balássy György szakmai blogja - devPortal

Leave a comment