Még egyszer az Ajax Library jövőjéről

Közel két hónapja, hogy megírtam, a nagy testvér kikukázta a Microsoft Ajax Library-t és a jQuery mellett tette le a voksát. Azóta megjelent a .NET 4 és ez hozott némi félreértést a köztudatba, amit most megpróbálok kicsit helyre tenni.

Az ASP.NET platform kapcsán igazából 2 Ajaxról beszélhetünk:

  1. Az ASP.NET 4-ben megjelent ASP.NET Ajax – ebben nincsenek benne az igazi új szépségek, a kliens oldali sablonok, kliens oldali adatkötés, sőt még a script loader sem. De van benne minden régi alapozó komponens: osztályok, interfészek, felsorolt típusok. Ez az ASP.NET Ajax elkészült, kiadták (ott feszít a Frameworkben) és támogatott.
  2. Az ASP.NET Ajax .NET-től független, ún. out-of-band kiadása – ezzel lehetett kipróbálni a sablonokat, adatkötést stb. Na ezt nem fejlesztik tovább, ebből nem lesz több verzió, sőt még release sem.

A jQuery csak a 2. esetet “fenyegeti”, bár valójában jót tesz ám neki, csak sokáig tart. Az 1. esetben – legalábbis az ASP.NET WebForms esetén biztosan – nincs tervbe véve, hogy ezeket a funkciókat felváltsa a jQuery.

Ami a két legérdekesebb funkciót, a sablonokat és az adatkötést illeti, már elkezdődött a Microsoft és a jQuery team között az együttműködés. A Microsoft kidolgozott egy módszert a kliens oldali sablonok használatára, amit a community a szokásos eljáráson belül véleményezett, jó sok ötletet és javaslatot küldtek hozzá. A folyamat kezd a vége felé közeledni, az elkészült kód sorsáról (bekerül-e a jQuery cora-ba, hivatalos plug-in lesz-e stb.) pedig mint minden esetben, most is a jQuery team fog dönteni.

A második nagyobb funkció halmaz a kliens oldali adatkötés, amit itt data-linking-nek fognak hívni, mert a “bind” elnevezés már foglalt a jQuery világban. A data-linking valójában adatkötés, méghozzá kétirányú és támogatja a WPF-ből megszokott konvertereket is.

A két funkció természetesen a kliens oldali, deklaratív adatkötés terén fog egymásra találni, ami komoly eredmény lesz. Most ugyan vannak erre egyedi megoldások, de nagyon kellene egy elterjedt, standard megközelítés.

Akit érdekel mindez kód szinten, annak feltétlenül ajánlom Scott Guthrie ide vonatkozó blog bejegyzését.

 

Technorati-címkék: ,,,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s