Database Manager

Database Manager bővítmény az IIS Managerben A dinamikus webalkalmazások szinte állandó velejárója az adatbázis, melynek időnként szükségessé válik karbantartása, sémájának módosítása vagy esetleg a benne tárolt adatok közvetlen lekérdezése. Mindez olyan funkcionalitás, amely általában nem része a webalkalmazásnak és közvetlen hozzáférést igényel az adatbázishoz.

A Database Manager egy szabadon letölthető bővítmény az IIS 7-hez, amely az IIS Manager felhasználói felületébe beépülve biztosítja ezeket az adatbáziskezelési funkciókat. A ­Database Manager teljesen integrálódik az IIS üzemeltetési és konfigurációs sémájába, így lehetővé teszi, hogy a webalkalmazás tulajdonosai minimális jogosultságokkal, a Web Management Service segítségével akár távolról is felügyelhessék adatbázisaikat és közvetlenül férhessenek hozzá a bennük tárolt adatokhoz.

A Database Manager telepítés után kiolvassa az adott mappa szintjén elérhető konfigurációs fájlokból a connectionString beállításokat, majd megjeleníti a táblákat és a tárolt eljárásokat. A bővítmény segítségével az alábbi műveletek végezhetőek el az adatbázisokon:

  • Táblák létrehozása, törlése és a tábla szerkezetének módosítása.
  • Elsődleges kulcsok, indexek és idegen kulcsok létrehozása és törlése.
  • Adatok szerkesztése.
  • Lekérdezések futtatása.
  • Tárolt eljárások kódjának megtekintése.

Demó

A demóban bemutatjuk, hogyan hozhatunk létre táblákat és hogyan futtathatunk ad-hoc lekérdezéseket az IIS 7 Database Manager bővítményének segítségével.

Demo: IIS 7 Database Manager A lejátszáshoz kattints a képre!

Letöltés: Database Manager.wmv (13:25, 57,4 MB)

Első lépések

A Database Manager nem része az IIS 7-nek, külön bővítményként kell letölteni a www.iis.net oldalról. Telepítés után az IIS Manager középső paneljén alul jelenik meg a hozzá tartozó ikon. Először célszerű egy olyan mappában megnyitni, amelyben már található web.config állomány, amely hivatkozik egy olyan adatbázisra, amelyhez van hozzáférési jogosultságunk.

Jó tudni

A Database Manager provider alapon készült, azaz kiterjeszthető és ezáltal tetszőleges adatbázis motoron futó alkalmazás kezelhető vele, akár távolról is. Ehhez mindössze egy .NET-es szerelvényt kell készíteni, melyben egy saját osztályt kell származtatni a Microsoft.Web.Managment.DBManager absztrakt osztályból.

További információk

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s