Dual boot VHD-ból kék halállal

Mint korábban már írtam róla, sikerült megoldanom, hogy a Windows 7-em mellett VHD-ból tudjak Windows Server 2008 R2-t bootolni. Ez működött is szépen, ám a minap a szerver indítása közben kék halál fogadott.

Annyira meglepett (ugye azok a régi szép Win’95-ös idők :)), hogy eltartott egy darabig, amíg a sok szöveg között megtaláltam a hibaüzenetet:

An initialization failure occurred while attempting to boot from a VHD.  The volume that hosts the VHD does not have enough free space to expand the VHD.

Olvasgatás után kiderült, hogy a VHD-ból indított operációs rendszer az indítása során lefoglal magának annyi helyet a diszken, amennyi a VHD maximális mérete. Nálam a VHD csak 8 GB-ot foglalt a diszken, de létrehozáskor meghagytam a default 127 GB-os maximális méretet, mondván, hogy a dinamikus diszk nőhet, ahogy akar, ami nem is okozott gondot egészen addig, amíg volt legalább 127 GB szabad hely, amire induláskor rátehette a mancsát. Mikor a másik oprendszer alól telepakoltam a diszket, emez eldobta magát kék halállal.

Nosza elő a Disk Management MMC-t Windows 7 alatt, Attach VHD, jobb klikk a köteten és Shrink Volume:

Disk Management MMC: Shrink Volume

Ez szépen össze is nyomta a kötetet, amitől azonban a VHD nem lett kisebb, csak éppen lett a végén egy rakás “unallocated” terület. De ennek a szerencsétlennek azt is le kell foglalnia bootoláskor, mert ha nem, akkor kék marad. Keresgéltem, de sehol nem találtam Shrink VHD opciót, végül az ingyenes vmToolkit VHD Resizer eszközzel sikerült megoldani a problémát.

Van erre beépített eszköz?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s