Sunyi POST Enternél

Az a tény, hogy a böngészők totálisan inkompatibilisek egymással, minden napra új meglepetéseket tartogat. Egyes böngészők már akkor is máshogy viselkednek, ha egy vagy több szövegdoboz van egy űrlapon.

Az egyik új projektünkben a biztonság érdekében használjuk az AntiCSRF modult, ami tökéletesen működött is, míg nem egyszer csak időnként sikerült kiakasztani. Az adott rész épp a webalkalmazás fejlécében lévő kereső, ahol a felhasználó tetszőleges szöveget beírhat, választhat az AutoCompleteExtender által felkínált listáról, a Keres gomb megnyomására azonban nem postbackelünk, hanem átirányítjuk a böngészőt egy másik oldalra, ami egy sima GET kérésnél query stringben megkapja a keresett kifejezést. Na, ennek sikerült kiakasztani az AntiCSRF modult, pedig az csak a POST kéréseket védi, miközben sehol egy POST, csak GET. Legalábbis a terv szerint.

A Fiddler elárulta, hogy bizony valaki küld egy sunyi POSTot a szerverre, azonban sem az __EVENTTARGET, sem pedig az __EVENTARGUMENT mező nem volt kitöltve. Itt kezdtem gyanakodni, hogy nem az ASP.NET lesz a bűnös, de azért szépen sorban kizártam mindent:

 • Nem a mi átirányításunk a problémás.
 • Nem futottunk bele olyan problémába, amibe mások az AutoCompleteExtendernél.
 • Az Enter kezelése Panelhez rendelt DefaultButtonnal volt megoldva, mégsem ez volt a bűnös.

Hosszas kísérletezgetés és számtalan órányi guglizás után eljutottam oda, hogy még ez is böngészőfüggő:

 <form action="DefaultPostbackTarget.htm">
  <fieldset>
    <input id="txt" type="text" />
    <input id="btn" type="button" value="Mehet" />
  </fieldset>
 </form>

Ugyanis, ha csak ennyi van az oldalon és a felhasználó a szövegdobozban Entert nyom, akkor a böngészők egy része nem csinál semmit, más részük viszont elpostolja az egész űrlapot a form action attribútumában megadott címre. Mindezt persze közvetlenül, figyelmen kívül hagyva a __doPostBack metódust, ami beállítgatná az __EVENTTARGET és az __EVENTARGUMENT értékeket.

Itt a minimalista repro oldal, ki lehet próbálni (IE8-ban nem érdemes, ott jó):

Ennek szemmel láthatóan az az oka, hogy a böngésző úgy gondolja, hogy ha csak egy szövegdoboz van az oldalon és abban a felhasználó Entert nyom, akkor biztos el akarja küldeni annak az egy szövegdoboznak az értékét. Nem tudom, hogy ezt ki találta ki – (a szabvány vagy a böngésző kiagyalói), de hogy nem bug, az biztos, mert több böngésző is így csinálja, – de az meg sem fordult a fejükben, hogy esetleg az Enterrel más szándékunk van kliens oldalon. A mi esetünkben a GETes átirányítás és az AutoCompleteExtender is tudott volna mit kezdeni ezzel a billentyű leütéssel, ha idő előtt a böngésző nem töltötte volna újra az egész oldalt (hiszen az ASP.NET a form action attribútumot az aktuális oldal URL-jére állítja), ráadásul mindezt egy POST kéréssel, amitől az AntiCSRF modul kifeküdt. További szépség, hogy ha nem lett volna ott ez a modul, akkor valószínűleg észre sem vesszük ezt a plusz POSTot, mert az oldal épp elég gyors ahhoz, hogy a böngésző villanása is alig észrevehető.

És hogy mi a megoldás? Kell még egy beviteli mező az űrlapra, például így:

 <input type="text" style="visibility:hidden; display: none;" />

Ezt is ki lehet próbálni:

Lehet, hogy mások ebbe már régen belefutottak, nekem még csak most sikerült. Mostantól ez lesz a kedvenc böngésző inkompatibilitási demóm.

Nektek van hasonló kedvencetek?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s