Időnként Access Denied a _layouts mappa fájljaira

Meghalt a SharePointunk alatt a winchester, nem maradt más választásunk, mint backupból visszaállítani az egészet egy másik gépre. Ha már újratelepítés, akkor természetesen minden szoftverből a legújabb került a vasra: Windows Server 2008 R2, IIS 7.5, SQL Server 2008, WSS 3.0 SP2. A mentést sikerült visszaállítani, vidáman ketyegtek a csoportmunka webhelyek, időnként azonban furcsa 403 – Access Denied hibákat kaptunk.

Még olyan is előfordult, hogy egy webhelycsoport tulajdonosaként tudtam listázni a webhely felhasználóit (/_layouts/user.aspx), de amikor újat akartam felvenni, az oldal (/_layouts/acinv.aspx) jogosultsági hibával elszállt. Az a furcsa, hogy két olyan fájlról van szó, amik virtuálisan és fizikailag is azonos mappában vannak. Az operációs rendszer eseménynaplójában semmi.

A WSS-ben többnyire elég jól megoldották azt, hogy ha egy beállítás módosításához nincs jogom, akkor a megtekintéséhez sem és fordítva, ezért gyorsan kizártam annak a lehetőségét, hogy SharePoint konfigurációs hiba lenne. A mentésből a jogosultságokat is visszaállítottuk és szemmel láthatóan még mindig a webhelycsoport tulajdonosa voltam.

Így aztán, amint sikerült reprodukálni a hibát, jött a szokásos access denied kalapács: Sysinternals Process Monitor. Szűrés a w3wp.exe processre és a sok SUCCESS között ordított az ACCESS DENIED sor:

Process Monitor: Access Denied

Látszik, hogy a WSS megszemélyesítette az AUT\balassy felhasználót és annak a nevében próbálta olvasni a webalkalmazáshoz rendelt bin könyvtárat. Adtam az érintett felhasználónak olvasási jogot erre a mappára és azóta sokkal szebb az élet.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s