Képregény a SmartScreen filterről

Még régebben futottam bele az alábbi oldalba, elég tanulságos volt. Hány embert ismertek, aki azonnal bedőlne neki és nincs olyan szoftver vagy beállítás a gépén, ami megvédené?

Egy kereső találati listában egy ígéretes linkre kattintva ezzel találtam szembe magam:

SpywareRemover_00

Hmm, ez a weboldal próbálkozik valamivel, csak éppen nem sikerül neki, talán mert nem vagyok admin a gépen, ezért kap Access is denied hibaüzenetet. Debuggolni épp nem volt kedvem, ezért nyomtam az OK-ra, amitől a weboldal őrült villódzásba kezdett:

SpywareRemover_01

Windows Security Alert, hűha, ennek aztán a fele se tréfa! 🙂 Ugyan ordít róla, hogy ez egy sima weboldal, azért kipróbáltam, hova lehet kattintani. Gyakorlatilag mindegy, hova kattint az áldozat, úton a segítség, csak az OK-ra kell kattintanunk és máris töltődik lefelé az ingyenes vírusirtó.

SpywareRemover_02

Mindössze annyi dolgunk van, hogy kattintsunk a RUN vagy OPEN gombokra, amit “nyugodtan” megtehetünk, hiszen a weboldal maga mondja, hogy a fájl digitálisan alá van írva (ez ugye fontos, ma már mindenki hallott róla) és egyébként is 100% (talán több is), hogy vírus, reklám és képprogram mentes. Akár elhisszük, akár nem (ne tegyük), csak az OK gombra lehet kattintani, hiszen modális dialógus ablakról van szó.

SpywareRemover_03

Már töltődne is lefelé, a csábítóan hangzó bonuspromooffer szervere villámgyors.

SpywareRemover_04

Annyira azért nem voltam kíváncsi, hogy a gépemre engedjem a gonoszt, ezért természetesen Cancelt nyomtam még a letöltés kezdete előtt.

SpywareRemover_05

Meg is kaptam a fejmosást, hogy ilyet nem szabad ám tenni, mert zizis marad a gépem. A változatosság kedvéért itt már van OK és Cancel gomb is, meg hozzá egy nagy kérdőjel, amit összességében úgy értelmezhetünk, hogy “Felfogtad ??”. Akár igen, akár nem, azt azért nem árt tudnunk, hogy akár a registry vagy a fájl rendszerünk is tönkremehet, ami persze a világvégét jelentheti.

SpywareRemover_06

Na még egyszer, hátha nem értetted:

SpywareRemover_07

És hogy tudd, mekkora bajban vagy, a “Windows” máris ordít, hogy fertőzött a géped. Szép lassan végig is szkennel mindent, villognak a mappák, a fájlok, és csak úgy dől a lista a gépünkön tomboló gonosz fenyegetésekről:

SpywareRemover_08

Van belőlük összesen 527, méghozzá scrollozható listában! Az nem kevés ám, így aztán megint felajánlja a “jóságos” weboldal, hogy ad nekünk ingyenes csodapapit, amire azonnal szükségünk van, még mielőtt megsérülnének a fájljaink!

SpywareRemover_09

Ekkor próbáltam végig, hogy hova lehet kattintani az oldalon. Amikor épp nincs fent egy modális dialógus ablak, akkor lelkesen “szkenneli” a gépet és micsoda meglepetés, tonnányi fertőzött és fertőző fájlt talál. Ilyenkor lehet kattintgatni az oldalon, minden link és menüpont “működik”, vagy közvetlenül a fájl letöltésre vezet, vagy ide.

SpywareRemover_10

És ha még itt sem akarjuk letölteni az ingyenes programot, akkor elvisznek a krampuszok:

SpywareRemover_11

Ekkor fogyott el az aznapra rendelt játékidőm és kíméletlenül benyomtam a böngésző Smart Screen filterét, ami egy csapásra megoldotta a modális dialógusablakok és lelőhetetlen JavaScript ciklusok problémáját.

SpywareRemover_12

Közben végig azon gondolkodtam, hogy vajon az ismerőseim közül hányan dőlnének be ennek az amúgy igen profin elkészített oldalnak miközben rendszergazdai jogosultságokkal szaladgálnak a neten.

Advertisements

3 thoughts on “Képregény a SmartScreen filterről

  1. Marton

    Ezt a csodát én is láttam, és az volt benne a legmókásabb, hogy egy Mac-en, Firefoxban volt. Így még levágósabb volt, hogy nagyon kamu, de azért a kedves naiv ismerősöm elkezdett parázni, hogy jaj biztos vírusos az almája. 🙂

    Reply
  2. András

    Papám sajnos tökéletesen belefutott egy ilyenbe, felhívott, hogy vírust talált a gépén, aztán kiderült, hogy maga a vírusírtó volt a vírus. Ez van, tapasztalatlan user ellen nem lehet védekezni.Ha én hacker lennék, akkor csinálnék egy ilyen piros oldalt, mint amit a smartscreen jelez (természetesen más böngészőben a böngészőnek megfelelőt) és ott írnám ki, hogy veszélyes webhely, a biztonságos böngészéshez kattintson ide, oszt gó.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s