Mi lesz veled Windows Forms?

A Microsoft Regional Director levlistán nemrég felmerült a kérdés, hogy várható-e még frissítés a Windows Formshoz vagy már annyira a WPF van fókuszban, hogy a kutyát nem érdekli, mi lesz a WinForms fejlesztőkkel?

Meg is jött a hivatalos válasz Tim Sneath-től:

“Microsoft is committed to supporting WinForms for the foreseeable future as part of the .NET Framework. WinForms is a mature and stable technology with a broad ecosystem of tools and controls that enable rapid development of Windows solutions. WinForms can also host WPF controls and windows through an interoperability layer. While we’ll continue to maintain WinForms, the majority of new investment will be focused on our newer XAML-based technologies: Silverlight and WPF. “

Ha valaki nem tudna olvasni a sorok között: a WinForms utolsó komolyabb változásokon a .NET 2.0 idején esett át, cirka 5 éve. Azóta persze jöttek hotfixek, meg support is van még hozzá sokáig, de új verzió (ami nem csak “4.0” branding) aligha lesz belőle. Állítólag jóformán már nincs is Windows Forms csapat Redmondban… A jó hír az, hogy akárki akármit mond, van hasonlóság, aki már egyszer fejlesztett .NET platformon kliens alkalmazást Visual Studioval, annak lesznek ismerős fogások. (Nekem például nagyon hamar sikerült belejönnöm a Silverlightos fejlesztésbe, pedig a VS 2008 alig ad hozzá segítséget.) Hogy az interop mennyire használható, azt mondja meg az, aki nap mint nap ezzel küzd.

Valószínűleg nem leszünk rákényszerítve, hogy XAML alapokon fejlesszünk, de előbb vagy utóbb lesznek ilyen elvárások és ne lepődjünk meg azon, ha az újdonságok előbb fognak megjelenni WPF-hez, mint Windows Formshoz. Vagy talán meg sem jelennek hozzá. A hivatalos WindowsClient.net oldalon már szerintem túlsúlyban van a WPF tartalom…

Titeket ez érint, felkészültetek a váltásra?

Technorati-címkék: ,,

Advertisements

14 thoughts on “Mi lesz veled Windows Forms?

 1. unbornchikken

  Szerintem ami régi és túlhaladott, az ki kell dobni. Persze nem csak úgy uk-muk-fuk, hiszen egy technológiát támogatni kell, amíg vannak rá éles projektek, de ha 5-10 évenként nem lép előre egy-egy technológiai terület akár teljes szemléletváltáson keresztül is, akkor az a terület halott.A VB 6 drop is fájdalmas volt, mégis túl lehetett élni.

  Reply
 2. Zoltan

  Felám, már vagy 2 éve 🙂 És most mosolyogva nézem, ahogy lassan megkérdőjelezhetem a WPF jogosultságát a Silverlight mellett. (persze ez most még sarkított, de azért….)

  Reply
 3. Zoltan

  Annyira nincs… dokumentum kezelés és printing tényleg hiányzós. Igazi előnye a WPF-nek a fulltrust és a 3D-s képességei. De a többi nélkül bőven lehet élni. Nézd meg mennyivel könnyebben behúznak bármilyen újítást SL-be, a WPF meg lassan kullog csak mögötte. A RIA Services-zel + SL Toolkit párossal business app világban az SL messze előnyösebb (amíg nem kell printelni :S) Node visszatérve Windows Forms is dead… vagy legalábbis will be 🙂 (és lassan lehet figyelgetni az asp.netet is, én pl ahol lehet inkább az SL+WCF-et választom, az asp-vel szemben)

  Reply
 4. János

  Ja, csak hol vagyunk még attól, hogy SL legyen mindenhol? Én még mindig azért nem használhatom, mert az emberek javarészénél nincs telepítve. A lámer meg azt se tudja, hogy mi az, nemhogy képes legyen telepíteni. El nem tudnád képzelni, hogy síkitanak egy olyan láttán, hogy "kérem, telepítse a silverlightot, mert addig nem használhatja az oldalt". Azt mondják, hogy inkább köszönöm, nem kérek belőle, maradjuk sima ASP.NET-nél, lehet nem lesz extra csicsás, de legalább megy mindenhol plugin telepítgetés nélkül. Persze ha kimondottan üzleti szférába kívánod alkalmazni (minden megrendelő/partner beleegyezésével), akkor megint más.

  Reply
 5. Attila

  Én azért ezt nagyon sanálom, hogy a kihalás felé megy. Oké persze a WPF és az SL a jövő, de valahgy még mindig robosztusabbank érzem a Winforms vonalat, még akkor is ha közel se olyan rugalmas, mint a WPF. Egy generációs gondolkodásmód, fejlesztési minta hal ki lassan vele, és ez nem bíztos h oly annyira jó. Újdonságok persze jöhetnek, meg jöjjenek is, de nem hiszem, hogy egy-egy tinédzser korban járó innovativ ujdonság miatt nyúgdíjazni kéne a régi jól bevált technológiákat. sztem.

  Reply
 6. György

  Ha a webet nézem, a Silverlight az új, de kell neki a plugin, ezért sok helyen marad az ASP.NET. Ez kényszer. De lássuk be, az ASP.NET WebForms modellje se változott a 2.0 verzió óta (közben persze mellette felnőtt az MVC), miközben olyan alap feladatokra, mint például az adatkötés, lényegesen haladóbb megoldások vannak WPF-ben és SL-ban. Lehet, hogy ha majd egyszer megszűnik a plugin kényszer, akkor az ASP.NET is "régi, elavult" technológiának fog számítani?

  Reply
 7. György

  Zoli, ez alatt a két év alatt látsz komoly változást a megrendelői igény oldalon a WPF-SL irányába? Mainstreamről még biztosan nem beszélhetünk, de ha azt nézzük, hogy a fejlesztők többsége akkor kezd el megtanulni egy technológiát, amikor már használnia kellene, akkor nagyon fontos, hogy mit akar a megrendelő.

  Reply
 8. Zoltan

  Jani: A penetráció worldwide vhol 30-35% körül tart. Valamint a flash plugint ugyanúgy feltolják. A telepítés pompásan testreszabható, nem kell látszania az install silverlight logonak, sokkal kultúráltabb trükközésekkel meglehet oldani a plugin feltelepítését, ami ténlyeg felmegy 10mp alatt. És jó eséllyel nem a te oldaladon fognak vele majd első alkalommal találkozni. Az SL fut Macen és win-en is… és lassan linuxon is(moonlight). Nem kell bénázni Css-sel meg böngésző inkompatilibitással. (jó nyilván 3 fő böngésző támogatott SL-ben is)

  Reply
 9. Zoltan

  Félre ne értsetek, bár a WinFormsot haldoklónak (nem kihaltnak) tekintem, (még sokáig helye lesz azért), az ASP.NET-re koránt sem mondanám, hogy jelenleg halott. Mindössze annyit jegyeznék meg, hogy érdekes lesz megfigyelni, hogy hányan választják a Silverlight-ot olyan szituban, ahol ASP.NET-et használtak volna korábban. A plugin kényszer megszűnése szvsz csakúgy következhet be (legalábbis olyan világban, ahol a saját böngésződ nem rakhatod be a saját operációs rendszeredbe), ha a penetriáció kellőképen magas lesz és nem kell azon görcsölni, hogy vajon a te oldaladon talákozhatnak-e először a Silverlight-tal. A változást pedig nem a 2 elmúlt évre nézem/értem (a wpf sikertörténete a mai napig is inkább vicc) hanem a jelen pillanatra és az innen számított 1-2 évre. Az emberek torkán egyáltalán nem nehéz letolni az SL plugin telepítését. Amint megjelennek social networking oldalakon, főbb hírportálokon, megjelenik az első smooth hd video hoster stb…. ez nem lesz issue többé. Nézzétek meg kb 9 hónap telt el az Sl 2.0 megjelenése óta? 30%-nál járunk.

  Reply
 10. János

  "Az emberek torkán egyáltalán nem nehéz letolni az SL plugin telepítését."Már akinek nem az. Félre ne értsd, én is szeretném ha tisztán Silverlight-ba kellene gondolkozni a weben, de ez a plugin telepítgetősdi nagyon nem jön be sok embernek. Azért tudom ezt így kijelenteni, mert pont most foglalkozok ezzel én is és nem engedték meg nekem.Egyébként, ha jól emlékszem volt egy olyan ajánlás, hogy tegyék bele a Windows 7-be alapból. Erre persze jött a válasz kapásból, hogy jogi okokból kifolyólag ez nem lehetéséges. Az egész .NET az SL-el együtt ettől az idióta telepítgetéstől vérzik. Miért nem lehet ezeket kötelező frissítésként kiadni?

  Reply
 11. György

  A plugin telepítés szerintem sem egyszerű kérdés: nem a gépen vagy a felhasználón múlik, hanem azon, hogy egy normális vállalati hálózatban a felhasználóknak egyszerűen nincs hozzá admin joga (cserébe kapnak IE6-t, amit a mai fiatal generáció már nem is ismer :). Az igaz, hogy az otthoni gépeken robbanásszerűen fog elterjedni, amint felkerül valamilyen social network vagy videómegosztó oldalra, de cégeknél egyre több helyen tiltják a hálózatból ezeknek az oldalaknak a látogatását. Szerintem is kötelezővé kellene tenni, vagy legalább alapból telepített, de opcionálisan eltávolítható formában ott kellene lennie a gépen.

  Reply
 12. Zoltan

  Jó lenne, de nézzétek meg, hogy a win7 kénytelen böngésző nélkül megjelenni az EU-ban. Mi lenne ha egy update-tel lejönne az sl plugin? 🙂 Cégek esetén valóban kényes kérdés a plugin… náluk a .net váltások is extrém lassan tudnak menni. A win7 integráció ugye nem segít, mert a cégek azt sem fogják átvenni 🙂

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s