Az IIS 7 beállításainak mentése és visszatöltése

Az IIS 7 egyik legfontosabb architekturális újdonsága, hogy a webkiszolgáló beállításai XML formátumú .config kiterjesztésű állományokban tárolódnak a C:WindowsSystem32inetsrvconfig mappában. Ezeknek a mentését legegyszerűbb módon parancssorból végezhetjük el, felhasználva az appcmd segédprogramot, melynek eredménye a C:WindowsSystem32inetsrvbackup mappába kerül.

A mentés elkészítésére az appcmd add backup <backupnév> parancs, a visszatöltéshez pedig az appcmd restore backup <backupnév> parancs használható.

Az IIS 6-hoz hasonlóan az IIS 7 is készít automatikus mentést a beállításokat tartalmazó állományokról, ha azok változnak. Ez az ún. Config History szolgáltatás, melyért az Application Host Helper Service felelős. Ez a szolgáltatás alapértelmezés szerint kettő percenként ellenőrzi, hogy változott-e az applicationHost.config vagy az administration.config állomány és ha igen, akkor másolatot készít róluk a C:inetpubhistory mappába. A szolgáltatás konfigurálása az applicationHost.config fájlban a configHistory szekció módosításával lehetséges.

Demó

A demóban bemutatjuk a mentés és a visszatöltés lépéseit parancssorból és egy szabadon letölthető kiegészítés használatával, majd rátérünk a Config History szolgáltatás használatára és az alapbeállítások módosítására.

A videó a képre kattintva megtekinthető böngészőben vagy a kép alatti linkre kattintva letölthető:

Mentes_Thumb

Letöltés: Mentes.wmv (18:24, 92.1 MB)

Első lépések

Első lépésként nézzük meg, hogy milyen mentések készültek korábban a rendszerről. Erre használhatjuk az appcmd list backups parancsot.

Jó tudni

Mind a Config History, mind pedig az appcmd csak a kiszolgáló szintű beállításokat menti. Az alkalmazás szintű beállítások az alkalmazások mappáiban található web.config fájlokba kerülnek, ezek mentéséről egyéb módon kell gondoskodni.

További információk

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s