Az IIS 7 beállításainak mentése és visszatöltése

Az IIS 7 egyik legfontosabb architekturális újdonsága, hogy a webkiszolgáló beállításai XML formátumú .config kiterjesztésű állományokban tárolódnak a C:WindowsSystem32inetsrvconfig mappában. Ezeknek a mentését legegyszerűbb módon parancssorból végezhetjük el, felhasználva az appcmd segédprogramot, melynek eredménye a C:WindowsSystem32inetsrvbackup mappába kerül.

A mentés elkészítésére az appcmd add backup <backupnév> parancs, a visszatöltéshez pedig az appcmd restore backup <backupnév> parancs használható.

Az IIS 6-hoz hasonlóan az IIS 7 is készít automatikus mentést a beállításokat tartalmazó állományokról, ha azok változnak. Ez az ún. Config History szolgáltatás, melyért az Application Host Helper Service felelős. Ez a szolgáltatás alapértelmezés szerint kettő percenként ellenőrzi, hogy változott-e az applicationHost.config vagy az administration.config állomány és ha igen, akkor másolatot készít róluk a C:inetpubhistory mappába. A szolgáltatás konfigurálása az applicationHost.config fájlban a configHistory szekció módosításával lehetséges.

Demó

A demóban bemutatjuk a mentés és a visszatöltés lépéseit parancssorból és egy szabadon letölthető kiegészítés használatával, majd rátérünk a Config History szolgáltatás használatára és az alapbeállítások módosítására.

A videó a képre kattintva megtekinthető böngészőben vagy a kép alatti linkre kattintva letölthető:

Mentes_Thumb

Letöltés: Mentes.wmv (18:24, 92.1 MB)

Első lépések

Első lépésként nézzük meg, hogy milyen mentések készültek korábban a rendszerről. Erre használhatjuk az appcmd list backups parancsot.

Jó tudni

Mind a Config History, mind pedig az appcmd csak a kiszolgáló szintű beállításokat menti. Az alkalmazás szintű beállítások az alkalmazások mappáiban található web.config fájlokba kerülnek, ezek mentéséről egyéb módon kell gondoskodni.

További információk

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s