Az IIS Manager használata

Az IIS 7 kiszolgáló oldali felügyeleti eszköze teljesen megújult az előző verzió óta. Az új alkalmazás továbbra is a %SystemRoot%System32Inetsrv mappában található inetmgr.exe, azonban ez egy teljesen újraírt alkalmazás Windows Forms alapokon, amely teljes egészében kiváltja a korábbi MMC alapú felügyeleti konzolt. Az IIS Manager lehetővé teszi a webkiszolgáló távoli felügyeletét, amely a Web Management Service segítségével standard HTTPS protokoll felett valósul meg, alapértelmezés szerint a 8172-es porton.

IIS Manager Az IIS Manager által végzett beállítások – akár távol, akár helyben futtatjuk – mindig egy XML konfigurációs fájlba íródnak, vagy a kiszolgálóhoz tartozó applicationHost.config vagy valamelyik web.config állományba. Az IIS 7 rugalmas konfigurációs sémája lehetővé teszi a webkiszolgáló szolgáltatásainak bővítését, amely a felügyeleti konzolra is kiterjed: az IIS Managerhez tartozó administration.config fájlban határozhatjuk meg, hogy az eszköz milyen modulokat jelenítsen meg.

Az IIS Manager teljes felhasználói felülete megújult, nagyobb teret biztosítva a konfiguráció kezelésének a tartalommal szemben. A korábban már megszokott fa hierarchia mellett a középső területen szolgáltatások szerint rendezve találjuk meg az egyes beállításokat, a jobb oldali panelen pedig helyzetérzékenyen jelennek meg az aktuálisan végrehajtható parancsok.

Demó

A demóban bemutatjuk az IIS 7 felügyeleti eszközének, az IIS Managernek a használatát. A videó a képre kattintva megtekinthető böngészőben vagy a kép alatti linkre kattintva letölthető:

Az IIS Manager használata screencast megtekintése

Letöltés: 02_IIS7_IIS_Manager_(Balassy_Gyorgy).wmv (14:00, 60.2 MB)

Első lépések

A Start Menu Administrative Tools csoportjából indítsuk el az Internet Information Services (IIS) Manager parancsot és a bal oldali fában a Connect to a Server… parancs segítségével kapcsolódjunk a webkiszolgálóhoz.

Jó tudni

Amikor az IIS Managerben módosítunk egy konfigurációs beállítást, a módosítás az applicationHost.config vagy valamelyik web.config állományba íródik be. Miközben az aktuális beállítást szerkesztjük, érdemes egy pillantást vetnünk az alsó státuszsorra, itt ugyanis megjelenik, hogy éppen melyik konfigurációs állományt szerkesztjük.

A cikk a Microsoft TechNet Portál támogatásával készült.

Technet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s