Az Internet Information Services 7 telepítése

Az Internet Information Services 7-ről szóló egyik korábbi cikkünkkel kapcsolatban számos visszajelzést kaptunk, melyeken felbuzdulva az MSDN Kompetencia Központ honlapján screencast sorozatot indítunk az IIS 7 használatáról. A videók összeállításakor elsősorban az üzemeltetői feladatokat tartottuk szem előtt, azonban ezeknek a funkcióknak az ismerete webfejlesztők számára is nélkülözhetetlen. Az első részben az IIS 7 telepítésével ismerkedünk meg.

Áttekintés

01-Telepites A Windows Server 2008-ban az egyes funkciók úgynevezett szerepkörökhöz vannak rendelve, azaz a kiszolgáló egyes szolgáltatásait szerepkörökön keresztül telepíthetjük és kapcsolhatjuk be. Számos más szerepkör mellett (például Active Directory, DNS, fájl megosztás stb.) a webkiszolgálót is egy szerepkörként telepíthetjük a szerverre.

A Windows Server 2008 webkiszolgálója, az Internet Information Services 7, számos architekturális újdonságot hordoz. Az egyik fontos jellemzője, hogy a webkiszolgáló immár nem egyetlen monolit rendszer, hanem közel 40 kisebb komponensből áll, melyek közötti függőségeket a telepítő automatikusan képes kezelni. Biztonsági okokból az alapértelmezett telepítés mindössze 11 komponenst (angolul role services) telepít fel, melyekkel a szerver csak statikus tartalmak hitelesítés nélküli kiszolgálására lesz képes. Amennyiben másra van szükségünk, akkor a Server Manager segítségével grafikusan, a ServerManagerCmd.exe és a PkgMgr.exe segítségével pedig parancssorból adhatunk hozzá vagy távolíthatunk el komponenseket a rendszerből.

Demó

A demóban előbb bemutatjuk, hogyan telepíthetjük az IIS 7 webkiszolgálót és egyes komponenseit a Server Manager segítségével grafikusan felületen, a ServerManagerCmd.exe segítségével pedig parancssoron keresztül.

A videó a képre kattintva megtekinthető böngészőben vagy a kép alatti linkre kattintva letölthető:

Telepítés

Letöltés: 01_IIS7_Telepites_(Balassy_Gyorgy).wmv (14:21, 62.2 MB)

Első lépések

Az IIS7 telepítéséhez indítsuk el a Start Menüből a Server Managert, majd válasszuk ki középen a Roles Summary csoportot és kattintsunk az Add Roles gombra. Az Add Roles Wizard varázsló Select Server Roles lépésében jelöljük be a Web Server (IIS) opciót.

Jó tudni

A ServerManagerCmd.exe képes válaszfájl feldolgozására is, azaz paraméterként átadhatunk neki egy bemeneti XML fájlt, amelyben megadjuk, hogy milyen komponenseket szeretnénk feltelepíteni. A válaszfájl megadásához használjuk a –inputPath parancssori kapcsolót. Ha nem szeretnénk futtatni a parancsot, hanem csak a várható eredményre vagyunk kíváncsiak, használjuk a –whatif paramétert.

További információk

A cikk a Microsoft TechNet Portál támogatásával készült.

Technet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s