SQL Server Analysis Services szkriptelése – screencast

Áttekintés

Az adatbányászati feladatok megoldásához nem elég a T-SQL kifejezőereje, helyette a Data Mining Extensions (DMX) nyelvet használhatjuk. A két nyelv között óriási a hasonlóság – a DMX a T-SQL kiterjesztéseként is felfogható – mindkettőben találunk az adatok szerkezetére (data definition statements) és az adatok kezelésére (data manipulation statements) vonatkozó utasításokat.

Az Analysis Services adatbázis objektumainkat a megszokott CREATE, ALTER és DROP utasításokkal kezelhetjük, létezik például CREATE MINING STRUCTURE és ALTER MINING MODEL utasítás. Miután létrehoztuk a mining structure és mining model objektumainkat, a következő lépés a modell betanítása, azaz feltöltése adatokkal, melyhez az INSERT INTO utasítást használhatjuk. Végül a betanított modellt a SELECT utasítással kérdezhetjük le, melynek számos formája közül prediktív elemzési feladatokhoz valószínűleg legtöbbet ezt fogjuk használni:

  SELECT [TOP <row count>] <select expression list> 
  FROM <model>
  [
    [NATURAL] PREDICTION JOIN 
    <source data> AS <alias>
    [ ON <column mapping> ]
    [ WHERE <filter expression> ]
    [ ORDER BY <expression> ]
  ]

Az Analysis Services teljes körű szkriptelésére az Analysis Services Scripting Language (ASSL) használható. Az ASSL a szabványos XML for Analysis (XMLA) API-t használja a parancsok és paramétereik leírására, melyeket SOAP protokollon keresztül, TCP vagy HTTP felett küldhetünk el a szervernek. Mindegy, hogy OLE DB, ADO, ADOMD.NET vagy bármilyen más kliensből fordulunk a szerverhez, végső soron a provider XMLA-t állít elő, ez ugyanis az Analysis Services platform- és nyelvfüggetlen kommunikációs protokollja.

Első lépések

Szkriptek írásához nagy kezdőlendületet kaphatunk, ha Management Studioban megnyitjuk a Template Explorer ablakot és átváltunk az Analysis Services Templates csoportra, itt ugyanis 30 DMX és 18 XMLA szkript sablon segíti a leggyakoribb feladatok megoldását.

DMX szkriptek esetén további segítség az IntelliSense támogatás, illetve hogy a sablon megnyitása után a Query menüben a Specify Values for Template Parameters menüpontra kattintva gyorsan megadhatjuk a szükséges paramétereket.

Jó tudni

Az XMLA szkriptek írását segíti, hogy amikor a Management Studioban Analysis Services objektumokon vagy a Properties ablakban kattintunk a Script gombra, szintén XMLA szkriptek keletkeznek. Ezeket a szkripteket legegyszerűbben az SQL Server 2008 Integration Services vagy a példa programok között megtalálható ascmd.exe segítségével futtathatjuk, sőt akár saját alkalmazásainkba is beépíthetjük őket az ADOMD.NET provider segítségével.

Demó

A demóban áttekintjük az SQL Server Management Studio szkripteléssel kapcsolatos szolgáltatásait: szó esik az MDX, DMX és XMLA nyelvű szkriptek írásáról, az IntelliSense szolgáltatásról, a Template Explorer ablakról, az automatikus szkript generálás módjáról és természetesen a szkriptek parancssorból történő futtatásáról. A videó a képre kattintva megtekinthető böngészőben vagy a kép alatti linkre kattintva letölthető.

SQL Server Analysis Services szkriptelese screencast

Demó letöltés: SSAS_szkriptelese_(Balassy_Gyorgy).wmv (14:19, 61.6 MB)

További információk

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s