Mi kell a .NET Frameworkből?

Igazat kell adnom azoknak, akik szerint a .NET Framework óriási és képtelenség ismerni az egészet alfától omegáig. Már az is jó kérdés, hogy a Frameworkben található számos technológia közül egyáltalán melyiket érdemes megtanulni, mire lesz szükségem? Scott Hanselman kérdőíve ad néhány tippet a kérdés megválaszolásához.

Brad Adams összesítése szerint a .NET Framework 1.0 3581 típussal indult 41 szerelvényben. A 3.5 verzióra a szerelvények száma 2.5-szeresére nőtt (98), a típusok száma megháromszorozódott (11417). Patrick Smacchia szerint a még nagyobb számokról van szó. Tippelni sem merek, mi lesz a 4.0-ban. Korábban azt lehetett mondani, hogy időnként jött egy-egy technikai bumm, ami után lassan csitult el a porfelhő és eltartott egy darabig, míg a fejlesztői társadalom megemésztette. Mostanra azonban a Microsoft átment szőnyegbombázásba, nincs olyan hónap, hogy ne jelenne meg valamilyen újdonság és már képben lenni is nehéz, nem hogy elsajátítani az új technológiát. Személy szerint jobban örülnék, ha új funkciók helyett a régieket tökéletesítenék, de nincs mese, szelektálni kell. Ha csak a webfejlesztést nézzük, ki tudja megtanulni az ASP.NET MVC, Dynamic Data, ADO.NET Data Services ÉS a Silverlight használatát?

Ezért örültem MS RD kollégám, Scott Hanselman házi felmérésének, amiben 14 technológiáról kérdezte meg a résztvevőket, hogy használják-e vagy sem. Egyetlen hét alatt közel ötezer válasz jött, ebből már érdemes statisztikát készíteni, íme az eredmény:

Scott_Hanselman_NET_subsystem_survey_results

Az nem lep meg, hogy a CardSpace a sor végén kullog, de az igen, hogy az MVC, az EF és az ADO.NET Data Services ilyen magas. Még akkor is, ha a publikáló blog olvasói valószínűleg az átlag feletti érdeklődésű és kísérletező fejlesztők és emiatt komoly fenntartással kell kezelni az eredményt. Hazai viszonylatban még a WCF sem végezne ilyen jó eredménnyel szerintem, pedig már közel két éve elérhető.

Mi a véleményetek?

Advertisements

1 thought on “Mi kell a .NET Frameworkből?

  1. Krisztián

    A "szőnyegbombázós" hasonlat jó :-).
     
    Lehet az új devportal-on ilyen szavazást csinálni? Nem tudom külhonban hogy megy, de szerintem nem sok új technológiát lehet hazai éles projektekben használni. Ha meg tutorial-ok végignyomása is elég, akkor viszont szerintem közel hasonló lenne a kép.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s