Adatok bekérése SharePoint Designeres workflowban

SharePointos workflow fejlesztéshez igen jól használható eszköz a SharePoint Designer (SPD), de tagadhatatlan, hogy néha nehéz elsőre eligazodni a felhasználói felületen. Az egyik ilyen “néha” akkor jön velünk szembe, amikor a folyamat futása során adatokat szeretnénk bekérni a felhasználóktól.

Az adatok bekéréséhez és a felhasználókkal történő kommunikációhoz a SharePointos workflow-k a feladat listákat használják. A SharePoint Designerben az Adatgyűjtés a felhasználóról (angolul Collect Data from a User – a webhely nyelvétől függően) műveletet használhatjuk arra, hogy a feladat listába újabb elemet tegyünk:

SharePoint Designer: Adatgyűjtés a felhasználról

Az Adatok (angolul data) linkre kattintva egy Custom Task Wizard varázsló segítségével adhatjuk meg, hogy milyen információkat szeretnénk megtudni a felhasználótól. Az első kérdésnél egy nevet és egy leírást kell megadnunk:

Custom Task Wizard: név és leírás

A varázsló következő lépésében pedig a bekérendő adatokat definiálhatjuk:

Custom Task Wizard: mezők

Érdemes tudnunk, hogy mi történik a háttérben:

  • A SPD létrehoz egy új tartalomtípust azzal a névvel, amit itt megadunk. A tartalomtípus a Workflow Task típusból származik, tehát 0x01080100 kezdetű azonosítója lesz. Az új tartalomtípus azon a webhelyen jön létre, ahol a workflow-t készítjük.
  • A SPD hozzárendeli ezt a tartalomtípust a folyamathoz rendelt feladatlistához.
  • A SPD létrehoz egy ASP.NET alapú űrlapot a http://szervernév/webhelynév/Workflows/folyamatneve/űrlapneve.aspx címen. Ha barátságos folyamat- és űrlap neveket használunk, az URL gusztustalan lesz. (Persze esélyünk sincs barátságos URL-re, mert van pár tucat karakternyi query string a végén.) Az űrlapot hozzárendeli a tartalomtípushoz szerkesztési űrlapként (tehát csak edit módban fog megjelenni, display módban nem). Ezen az űrlapon statikus szövegként, Title és Description címen megjelenik a varázslóban megadott név és leírás:

Feladat szerkesztő űrlap

Miután így definiáltuk az adatokat és az azokat bekérő felületet, és még azt is megadtuk, hogy ki nyerte meg ezt a feladatot, végül egy változót kell megadnunk:

SPD_WFD_04-Variable

A trükk az, hogy itt egy ID típusú változót kell megadnunk, azaz a művelet eredményeként nem közvetlenül az adatokat kapjuk meg, hanem azt, hogy a SharePoint a folyamathoz kapcsolt feladat listában melyik listaelembe mentette el a felhasználó válaszait.

Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ezt hogyan tudom visszanyerni? Például ha naplózni szeretném a Vélemény mezőt, így kell felkonfigurálni a Define Workflow Lookup ablakot:

Define Workflow Lookup

Kis segítség a beállítások olvasásához: ha SQL lenne, ezt írhatnánk:

SELECT Vélemény

FROM Feladatok

WHERE Szám = VéleményezésiFeladatID

Általánosabban:

SELECT LookupDetails_Field

FROM LookupDetails_Source

WHERE FindTheListItem_Field = FindTheListItem_Value

A lookup eredménye olyan típusú lesz, mint a felső Field mezőben megadott oszlop.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s