IISRESET fürgén

Aki foglalkozott már valaha SharePoint programozással, valószínűleg maga is levonta azt a következtetést, hogy a SharePointos problémák 130%-a megoldható egy IISRESET-tel. Az addig rendben is van, hogy újra kell indítanunk a webalkalmazást (ez bármelyik szoftver esetén előfordulhat), de miért éppen így? Leginkább azért, mert ez összesen 8 karakter, villámgyorsan be lehet gépelni. Valljuk be magunknak őszintén, ezért szeretjük használni. Nyolc karaktert még a kattintgatásfüggő fejlesztő is hajlandó begépelni.

Ráadásként azonban ezzel "sikerül" nem csak a kívánt SharePointos webalkalmazást, hanem az egész webszervert újraindítanunk, tehát az összes webalkalmazás, application pool minden vicik-vacak újraindul. El is tart jóóóó sokáig, elég csak visszagondolni arra, hányszor olvastuk már életünkben, hogy "Attempting stop…", aztán meg "Attempting start…".

Pedig tudjuk, hogy az IIS-ben lévő alkalmazásokhoz hozzátartozik egy application pool, aminek az újraindítása magával hozza az alkalmazás újraindulását is. Ráadásul ez sokkal barátságosabb, nem véletlenül lett az angol terminológiában Recycle és nem Restart. Amit viszont nem mindenki tud, hogy ezt is lehet parancssorból. A Central Admin újradindítása például ennyi:

cscript C:WindowsSystem32iisapp.vbs /a "SharePoint Central Administration v3" /r

Aki ezt most látja először, annak feltétlenül javaslom, hogy próbálja ki, előbb jelenik meg itt a Done, mint az IISRESET-nél az Attempting.

A fenti példáról persze ordít, hogy hosszabb, mint 8 karakter. Szerencsére Spence Harbar még nyolc karaktert sem szeret gépelni, hanem inkább megalkotta az Application Pool Recycle Utility-t. Ez a kis eszköz az IIS WMI adapterén keresztül felderíti, hogy milyen application poolok léteznek, majd a tálca jobb szélén ücsörögve várja, hogy rákattintva előrántson egy helyi menüt, amiből közvetlenül újraindíthatjuk őket:

Application Pool Recycle Utility

Sőt! Az Options ablakban beállíthatjuk, hogy az alkalmazáskészlet újraindítása után a háttérben lekérje az általunk megadott URL-en található oldalakat, ezzel mintegy bemelegítve a webalkalmazást. Így mikor először nézzük meg az oldalt böngészőben már nem fogjuk érezni az ASP.NET szokásos késleltetését.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s