Office 2007 SP1 slipstreaming

Közel egy évvel az Office 2007 RTM után végre megjelent hozzá az első javítócsomag. Nem mondom, hogy az Office 2007 annyira használhatatlan lenne RTM formájában, mint a Vista, de azért erre is ráfért végre a service pack.

A Microsoft javítócsomagok már jó ideje lehetővé teszik, hogy beintegráljuk őket az eredeti RTM verzió telepítőjébe, így egyetlen telepítéssel rögtön a javításokkal ellátott verziót varázsolhatjuk a gépünkre. Ezt a folyamatot nevezik slipstreamingnek. Ez eddig egészen trükkösen működött, gyakorlatilag egy speciális kapcsolóval kellett elindítanunk a service pack telepítőjét, ami rátelepítette magát az eredeti install csomagra. Nem véletlen, hogy csak kevés halandó vállalkozott a feladatra.

Szerencsére ezt az Office 2007-tel teljesen újragondolták és leegyszerűsítették: az RTM telepítő tartalmaz egy Updates nevű mappát, amit mi ide beteszünk, azt a telepítő megtalálja és okosan fel is használja. Ide kell tehát tenni az SP1 fájljait is, csak hogy nem a webről letölthető .exe, hanem .msp fájlok formájában. Ehhez előbb ki kell bontanunk az .exe-t, ami az alábbi paranccsal tehető meg, a /extract kapcsolónak egy célkönyvtárat kell megadnunk, például így:

W:install>office2007sp1-kb936982-fullfile-en-us.exe /extract:"W:installOffice2007Updates"

Ehhez a művelethez admin jogra van szükségünk, mert valaki úgy gondolta, hogy a licenc elfogadásához mindenképp atyaúristeni privilégiumok szükségesek. Szerencsére később semmi más feladatunk nincs, mint elindítani a telepítőt, az SP1 automatikusan települni fog. Nekem SP1 telepítés előtt a Word 12.0.6015.5000, SP1 12.0.6212.1000 verziószámot mutatott.

Ugyanez a módszer tökéletesen működik az Office 2007 Language Pack-re is, ahhoz is létezik már SP1.

 

1 thought on “Office 2007 SP1 slipstreaming

  1. Gábor

    Nekem az update catalog kert privilegiumot a letoltesi cel kivalasztasahoz. El vajon olyan ember, aki ilyesmit a %SYSTMROOT%\system32 ala akar kicsomagolni? Mert mas okat el nem tudom kepzelni.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s