Haszontalanságok

Minden fejlesztő rémálma, amikor a projekt vezetők kitalálnak olyan funkciókat egy alkalmazásba, amiről messziről látszik, hogy senki nem fogja használni. Ennél már csak az tud zavaróbb lenni, amikor a fejlesztő lelkesedik be és beépít valami olyat a szoftverbe, ami teljesen felesleges, pláne, ha még rosszul is működik.

Ezen cikk apropóját egyébként az adta, hogy a Microsoft Regional Directors levlistán már se szeri se száma az alábbi képeknek:

Vista: About 86 Days and 11 hours remaining

Sőt, van még rosszabb is:

Vista: About 44842 Days and 21 hours remaining

De a teljesség kedvéért el kell mondanunk, hogy vannak optimista pillanatai is a rendszernek:

Vista: About 5 seconds remaining

A Vista SP1 (még béta) egyébként nem sokat javít a rendszeren, de ezt a jelenséget tényleg visszaszorítja (nem azt mondtam, hogy javítja!).

Visszatérve a kezdeti témához: vajon tényleg szükség van erre? Ki a fene találta ki, hogy ebben a dialógus ablakban a  hátralévő időnek meg kell jelennie? Az egésszel nem is lenne baj, ha dolgozna mondjuk 3 másodpercig és az alapján megsaccolná, hogy mennyi van még hátra. De nem, ez vacakol cirka 20 másodpercig, hogy aztán végre füllentsen valamit, majd nagy nehezen elkezdi az érdemi munkát. Legalábbis ez látszik, és az számomra a felhasználói élmény mélypontja.

Ha nekem kellene ilyen ablakot alkotni, én nagyon erősen ragaszkodnék a százalékos megjelenítéshez: átment bájtok száma / átviendő bájtok száma = éppen 27%. Kész. Aki nagyon akarja, rajzoljon alá kígyót.

De persze olyan kígyó legyen, ami csak növekszik és nem megy össze ijedtében. Szerintem mindannyian láttuk már olyan telepítőt, ami:

 • több csíkot húz,
 • egy darabig növeli a csíkot, majd aztán az visszamegy,
 • baromira nem találja el, hogy mikor lesz vége a telepítésnek.

Nem mondom, egy telepítőt megírni nem egyszerű dolog. Még egy-egy lépésének az idejét sem lehet egyszerűen megsaccolni, azt meg még nehezebb, hogy az egész mikor lesz kész. De vajon valóban az idő a fontos? Vajon miért nem lehet oda azt írni, hogy 3. lépés a 89-ből, vagy oda is egy százalékot. Az legalább pontos lenne és elég gyakran változna ahhoz, hogy egyértelmű legyen: a szoftver dolgozik és nem fagyott le (még).

Ennyi bénázás és átverés után már egyszerűen nem hiszek ezeknek a csíkoknak, nem is érdekelnek, sőt mi több, egész egyszerűen zavarnak. Gondolt már valaki arra, hogy az animáló zöld csíkot hány napon keresztül álmodták meg a grafikusok, majd építették be a programozók, hagyták jóvá a tesztelők, szívtak vele a felhasználók, akik jelentették a terméktámogatáson keresztül, hogy aztán ott felvigyék egy bug adatbázisba, ami alapján végül a programozók kijavítják – hogy aztán kör kezdődhessen szinte elölről?

Csak én gondolom úgy, hogy az egész teljesen felesleges, vagy más szerint is mindenki jobban járt volna, ha azon a pénzen az állatvédőket vagy a Vöröskeresztet támogatják?

3 thoughts on “Haszontalanságok

 1. Unknown

  Szerintem a kezdetek, 1985 óta tudja ezt a Mac, és nem emlékszem, hogy bármikor gond lett volna vele, pedig elég sokat találkoztam vele. XP-ig Windows alatt is jól működött a dolog, amennyire emlékszem. És szerintem hasznos, néha nagyobb mozgatásnál erre alapozok. Azt nem lehet tudni, hogy miért romlott el a Vistában?

  Reply
 2. András

  Szerintem se lenne rossz, ha saccolna, de elég lenne menet közben saccolgatni (hátralévő idő=f(eltelt idő, átvitt byte, maradék)), mert jelenleg úgy néz ki számomra a dolog, mintha első lépésben átmásolná a fájlokat, meghatározná az eltelt időt, majd letörölné azokat és a már ismert idő alapján kirakva a saccolást elkezdené újra átmásolni. Nem tudom, hogy mit lehetett egy ilyen dologban ennyire elrontani, XP-ig még tényleg működött is.A másik, hogy az átviteli sebesség sem stimmel. Szinte soha.

  Reply
 3. György

  Gaba, fogalmam sincs, hogy miért romlott el, de nem csak a használhatatlan számok zavarnak, hanem az egész dialógus ablak elrendezése a More information és Less information gombokkal.
   
  Köszi a visszajelzéseket mindkettőtöknek!

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s