Webstatisztika Microsoft módra?

A címben szereplő kérdésre eddig is és most is nagyon rövid a válasz: a Microsoftnak nincs normális eszköze arra, hogy működő webhelyek forgalmát egyszerűen mérni és elemezni tudjuk. Az IIS Log Parser persze egy remek eszköz, annak való, aki imád szkripteket irogatni vagy text fájlokat feldolgozni és begyúrni valamilyen megjelenítő motor alá. Ez tehát nem kész megoldás, de néhány rááldozott hétvégével és éjszakával szép eredményeket lehet elérni vele.

Gyakran kérdezik meg tőlem, hogy akkor milyen eszközt használunk? Amit szinte mindenki, akinek olyan gyorsan implementálható és ingyenes megoldás kell, ami szinte mindent tud: Google Analytics. Egyszerűen zseniális, az új felhasználói felület pedig igazán könnyen használható. Az ember nem a hogyannal van elfoglalva, hanem a miérttel.

Fizetős termékből sok jó létezik a piacon, sokaktól hallottam, hogy a Deep Metrix LiveSTATS egy jól használható termék. Erre most mit találok a nyitólapukon:

We’re excited to update you about Microsoft’s activities since we acquired DeepMetrix.

Over the past year we’ve been focused on building the next generation of Web analytics. We’ve reached a transitioning phase, and are now rolling out our new service. Because of this rollout, we’re no longer updating DeepMetrix products.

Support services for hosted and installed DeepMetrix products will discontinue on January 31, 2008, and data collection for your hosted software will end on January 14, 2008. You may continue to use the unsupported installed software indefinitely.

This summer you’ll be invited to try the beta of our new Web analytics service-Project Gatineau. Some of the highlights of the beta include:
– Click and visitor tracking
– Marketing campaign reporting
– Conversion tracking
– Demographic and geographic segmentation
– Paid and natural search analysis

As customers of DeepMetrix and Web analytics, Microsoft values your business and hopes you’ll try our new Web analytics service.

We’ll let you know more as further information becomes available. For general questions or comments regarding DeepMetrix products or Microsoft Project Gatineau, please e-mail us at dms@microsoft.com.

Ezek után nem bírtam magammal és rákerestem a projekt nevére, természetesen a Google-ön. Úgy látszik sikerült elsiklani egy január 9-i esemény felett: Ian Thomas blogjában bejelentette, hogy létezik a Gatineau projekt a Microsofton belül. Valaki már rá is kattant a www.microsoft-analytics.com domain névre és itt találtam meg, hogy e-mailben lehet a bétára jelentkezni. Mivel a béta NDA-s, ezért valószínűleg nem sok részletet fogunk megtudni róla előre 😦

Érdekességként idelinkelek egy érdekes adatmegjelenítési megoldást, amibe keresgélés közben futottam bele…

 

Technorati tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s