Page Flow

A novemberi Foundationökről szóló MSDN konferencián említettem, hogy a Windows Workflow Foundation elméletben használható nem csak üzleti folyamatok, hanem felhasználói interakció vezérlésére is. Másként fogalmazva – és nagyban leegyszerűsítve – a UI kezelésére definiálunk folyamatokat, ez a page flow.

Akkor azt mondtam, hogy ennek implementálásán dolgoznak Redmondban és várhatóan lesz egy ilyen kiegészítés a WF-hez. Nos nem lesz, a szép kód, amit a TechEden mutattak tavaly, mindössze egy letölthető WF példakódban landolt. A kb. 4 MB-os telepítő a C:Program FilesWindows Workflow Foundation SamplesPageFlowSample mappába pakolja be magát és beregisztrál egy új projekt típust a VS-ba, amit a New Project -> Visual C# -> Workflow típusok között a (vigyázat!) My Templates csoportban találunk PageFlow néven.

Erre kattintva legenerálhatunk egy új projekt típust, ami nem csinál semmit, de legalább megnézhetjük, hogy mit kellett legyártaniuk Redmondban ahhoz, hogy ez a funkció megvalósuljon:

  • Új projekt típus
  • Új workflow típus (nem state machine és nem sequential, hanem NavigatorWorkflow) és ahhoz persze designer a Studioba
  • Új scheduler service (SynchronousSchedulerService)
  • Új activity (InteractionActivity), valamint ahhoz designer és validator
  • És sok más körítés (editor, type converter, toolbox item, exception, config section és egy csomó segédosztály)

A felsorolásból talán már lehet érezni, hogy a feladat lényegesen nagyobb, mint azt az ember elsőre gondolná. Példaként egy elég lightos ASP.NET alkalmazást kapunk, de a doksi szerint tud működni WPF-fel is. Apropó doksi, a telepítő mappában találjuk pageflowwhitepaper.doc néven, de érdemes átfutni a DOCSWF_UI_Workflow_Design_and_Implementation.doc fájlt is (egyikre sem készül link a Start menüben). Ugyanott találunk még példakódokat ÉÉÉÉÉS az egész implementációnak a forráskódját, amiben ugyan komment nem sok van, de mazsolázni lehet belőle!

Nem kis feladat megemészteni, de akit ennek ellenére mégis érdekel a téma, annak Matt Winkler blogját tudom ajánlani, ő ennek  a gazdája.

Technorati tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s