A nap jó híre

A nap jó hírét Somának köszönhetjük: az Expression termékcsalád bekerül az MSDN előfizetésbe. Épp ideje volt, hogy a Microsoft kiköszörülje ezt a csorbát, hogy előállnak egy új fejlesztőknek szánt eszközzel, csak épp nem teszik be a fejlesztőknek szánt előfizetői csomagba. Nos, úgy tűnik meghallották ezeket a sirámokat és most megtörtént. Pontosabban fogalmazva az Expression Web és az Expression Blend kerül csak be az MSDN-be, az Expression Media és az Expression Design nem, azok ugyanis a Microsoft pozícionálásában elsősorban nem fejlesztőeszközök.

Kipróbáltam, valóban megjelent az Expression Web az MSDNAA letöltő oldalon és Volume License termékkulcsot is sikerült igényelni hozzá. A Blendnek még nyoma sincs.

Egyébként mindenképp érdemes legalább egyszer kipróbálni az Expression Webet. Elsőre teljesen FrontPage, pardon SharePoint Designer feeling, de aztán az ember rájön, hogy itt sokkal jobban rámentek két dologra:

  • A termék nagyon támogatja a szabványos, CSS alapú tervezést, újabb toolboxok segítik a CSS osztályok egymásra hatásának megértését és a lehetséges stílus tulajdonságok beállítását. Ez valóban tud segíteni.
  • A termék ismeri az ASP.NET-es kontrollokat, master page-eket, theme-eket. Egyszerűen rá lehet nyitni vele egy ASP.NET web site mappára.
    Na azért ebben is sikerült hiányosságot találnunk: master page-re elhelyezett tildés URL-re mutató, runat=server attribútummal ellátott LINK tag-et nem tudott értelmezni, ami azért ciki, mert az mutatott volna a CSS-re. Nesze neked CSS dizájner…

Akit pedig mindez nem hatott meg, annak pedig azért érdemes kipróbálnia, hogy lássa, mi mindent fog tudni a Visual Studio "Orcas"-ba integrált webtervező eszköz. A Microsoft fejlesztői rájöttek, hogy nem kellene minden webhez kapcsolódó termékbe más dizájnert integrálni, ehelyett készítettek egy tutit (Sapphire kódnéven) és ezt integrálták az Expression Webbe és a VS Orcasba is. Bővebb információkat és képernyőfotókat Scotty és Mikhail Arkhipov blogjában lehet találni.

Akinek nincs MSDN előfizetése és nem fér hozzá MSDNAA-hoz, annak a 180 napos trial lehet megoldás a kísérletezésre.

 

Technorati tags: , ,
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s