Szerszámosláda AJAX fejlesztőknek

Mivel az utóbbi hetekben rengeteg időt sikerült AJAX fejlesztéssel eltöltenem, elkerülhetetlenné vált, hogy felszerelkezzem néhány eszközzel, melyek nélkül a kliens oldali AJAX fejlesztés elég keserves lenne. Nézzük mik segíthetik egy AJAX fejlesztő életét:

1. ASP.NET AJAX dokumentáció

Nesze semmi fogd meg jól Microsoft módra: dokumentáció éppenséggel van, sőt Scott szerint márciusban egészen sokat frissült, de még mindig szinte használhatatlan. Konkrétan a kliens oldali osztályok esetén csak az 1.0 RTM verzió fájljait tartalmazza, a Futures CTP-be került osztályokról egy kukkot sem ír. Ez lényegében azt jelenti, hogy még egy TextBox tulajdonságai sem derülnek ki belőle. Az alap osztályoknál mégis segít eligazodni, sőt még néhány példát is találunk benne. Nagyon kellene belőle egy kereshető, mondjuk MSDN-hez hasonló CHM formátum, mert a mostani állapotában IIS alá kell webalkalmazásként felmásolni.

Online változat | Letöltés

2. Eilon Lipton: ASP.NET AJAX JavaScript Class Browser

Reflector JavaScript fájlokra, így mindenki érti, miről van szó. Érdemes a legújabb verziót (most épp take 3) letölteni, és a leírás szerint hozzávenni a Preview osztály fájljait és máris egyszerűbb eligazodni a CTP-ben. Sajnos találtam már olyan tagot, amit nem mutatott meg egy osztálynál, de az esetek maradék 99.9%-ban jó hasznát vettem. Kicsit reszeltem a CSS-en, hogy barátságosabb legyen olvasni. Nagyon hiányzik belőle, hogy a metódusok esetén az Object pontosan micsoda (például Control vagy DomElement), mégis nagy segítség. Sajnos ő sem CHM, ami azért bocsátható meg, mert az élő JavaScript fájlokat fejti vissza, cserébe viszont a hivatalos AJAX doksikhoz hasonlóan őt is IIS alá kell másolnunk webalkalmazásként.

Leírás | Közvetlen letöltés

3. Milan Negovan: AJAX Library Cheat Sheets

Aki szereti a fali plakátokat, annak ideális lehet ez a néhány egy-egy oldalas PDF-ből álló gyűjtemény, amely az AJAX Library legfontosabb osztályait mutatja be. Nagy előnye, hogy vannak benne példák is, illetve rövid kigyűjtések, legjobban a dátumformátumok illetve az esemény paraméter tulajdonságok táblázatának vettem hasznát. Sajnos még elég rövidke, de Milan ígérete szerint fogja még bővíteni a létszámot.

Leírás | Közvetlen letöltés

4. Internet Explorer Developer Toolbar

Ezt a böngésző bővítményt remélem nem kell bemutatnom, webes fejlesztésnél szinte nélkülözhetetlen. Azon kívül, hogy CSS tulajdonságok lekérdezésére ideális, AJAX fejlesztésnél nagyon jól be lehet járni vele a dinamikusan felépített DOM objektumokat, például egy adatkötésnél.

Egy ismertető cikk | Letöltés

5. Nikhil Kothari: Web Development Helper

Másik jól használható böngésző bővítmény, amelynek legnagyobb használt loggoláskor vettem. Képes mind a HTTP forgalmat, mind pedig a trace kimenetet naplózni. Ha tehát használjuk a Sys.Debug osztályt, akkor a trace metódusok kimenetei már nem csak TEXTAREA-ban vagy a Visual Studioban tudnak megjelenni, hanem közvetlenül a böngészőben is, anélkül, hogy debug módban futtatnák a szkriptjeinket.

Leírás | Közvetlen letöltés (0.8.3.0): telepítő és dokumentáció

6. Cyril Durand: XML-Script IntelliSense XSD

A Microsofttól hivatalosan majd csak a Visual Studio Orcas változatával kapunk IntelliSense-t a kliens oldali fejlesztéshez, ami leginkább XML Script írása közben hiányzik nagyon. Cyril megalkotott egy XSD fájlt, amit bedobva a C:Program FilesMicrosoft Visual Studio 8XmlSchemas mappába máris jön a segítség, ha az XML Scriptet külső fájlban szerkesztjük. Mutat egy szkriptet arra is, hogy a külső fájlban lévő XML Scriptet hogyan lehet futási időben betölteni az oldalra, de tapasztalataim szerint ez nem tökéletes, a sokadik mélységben lévő XML tag már nem kerül feldolgozásra.

Leírás | Közvetlen letöltés

7. MSDN Kompetencia Központ: AJAX Library Project Template

Ez a mi ráadásunk lesz a szombati Web Konferenciára, addig meglepetés present

 

Technorati tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s